Η Αθήνα προειδοποιεί την Άγκυρα: Η νέα παράνομη τουρκική navtex δεν βοηθά τις διερευνητικές

Χιονισμένο το Υπουργείο Εξωτερικών στο κέντρο της Αθήνας, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Με διάβημα απάντησε η Αθήνα στην παράνομη Τουρκική Νavtex για υδρογραφικές έρευνες του CESME, στα διεθνή ύδατα δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου.

Το CESME έχει αποπλεύσει από τον Τουρκικό ναύσταθμο στον Εύξεινο Πόντο κι’ έπλευσε προς τα στενά, βάζοντας πλώρη προς το Αιγαίο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, χαρακτήρισε παράτυπη τη Νavtex καθώς ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δεν έχει καμία δικαιοδοσία για έκδοση ναυτικής οδηγίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι η νέα παράνομη Τουρκική navtex δεν βοηθά την διαδικασία των διερευνητικών επαφών ενώ αναμένεται ακόμη η απάντηση για σύγκληση του 62ου γύρου, στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή στον απόηχο του φόρουμ φιλίας που διοργανώθηκε στην Αθήνα και προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα, ο Ομέρ Τσελίκ εμφανίστηκε προκλητικός.

«Εάν το ντουέτο Ελλάδας- Ελληνοκυπρίων, τρέφει όνειρα να υλοποιήσει μαξιμαλιστικά σχέδια παίρνοντας με το μέρος του τα κράτη που έχουν προβλήματα με την Τουρκία, θα μετατρέψουμε αυτά τα όνειρα σε εφιάλτες», δήλωσε ο Τσελίκ.

Καθώς η Πενταμερής για το Κυπριακό μετατίθεται για μετά την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, όπου όμως θα εξετασθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και για την ανάγκη παρουσίας εκπροσώπου της ΕΕ στη Διάσκεψη.

  • Και ..κλάμα ο Τσελίκ: Δεν προσκάλεσε, λέει, ο Μητσοτάκης, την παράνομη “τδβκ” στο Φόρουμ Φιλίας;

Τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγόρησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ επειδή δεν προσκάλεσε το ψευδοκράτος στο Φόρουμ Φιλίας ενώ απείλησε πως αν η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι έχουν όνειρα για την ανατολική Μεσόγειο θα τα μετατρέψουν σε εφιάλτη.

Σε δηλώσεις του έπειτα από την συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε:

“Είπαμε ότι ήταν σωστή η έναρξη των διερευνητικών επαφών. Αλλά το να δείχνει ο Μητσοτάκης τον τουρκικό στρατό ως κατοχικό κι έπειτα να διοργανώνει διάσκεψη με το όνομα ‘Φόρουμ Φιλίας’, όπου έλαβαν μέρος οι ΥΠΕΞ της Ελλάδα, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν και της Κύπρου, το ερώτημα είναι το εξής:

Γιατί η Τουρκική Δημοκρατία, μια μεσογειακή χώρα και μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των ζητημάτων, δεν προσκλήθηκε σε αυτή τη συνάντηση; Σε μία συνάντηση που ήταν παρούσα η ελληνοκυπριακή πλευρά, γιατί δεν ήταν η (παράνομη) “τδβκ”; Καμία συνάντηση δεν μπορεί να είναι φόρουμ φιλίας αποκλείοντας την (παράνομη) “τδβκ””.

Ο Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως “αν το δίδυμο Ελλάδα – Ε/Κ τρέφουν όνειρα να πάρει μαζί του όσες χώρες έχουν προβλήματα για άλλους λόγους με την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους, θα θέλαμε να σας εγγυηθούμε ότι θα μετατρέψουμε σε εφιάλτη αυτό το όνειρο, όπως πάντα. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο. Ούτε να το φανταστούν κάτι τέτοιο, ούτε βήμα δεν θα κάνουν με τέτοια όνειρα, ούτε καν θα σαλέψουν. Δεν πρόκειται να γλιτώσουν τον εφιάλτη, αν κάνουν βήμα”.

Η δύσκολη εξίσωση των Φρεγατών: Οι επιχειρησιακές ανάγκες και η κεφαλαιοποίηση των συμμαχιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: