Η Αθήνα διαψεύδει ότι γίνονται επαναπροωθήσεις μεταναστών γράφει η γερμανική WELT: Τουρκικά Fake News

File Photo: Αφγανές γυναίκες και παιδιά αιτούντες άσυλο κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας στον δρόμο έξω από τον νέο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, Μυτιλήνη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ




Ο Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Νότης Μηταράκης διέψευσε τις εκθέσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες συνοριοφύλακες συμμετείχαν σε παράνομες απορρίψεις προσφύγων.

Οι εκθέσεις «αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης στρατηγικής Fake News που οργανώνεται από την Τουρκία», δήλωσε την Κυριακή ο Μηταράκης σε συνέντευξή του με Το Βήμα.

Τίτλος: «”Fake News από την Τουρκία” – Η Ελλάδα διαψεύδει τα Pushbacks σε βάρος μεταναστών»
Υπότιτλος: «Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι επιστρέφει στην Τουρκία μετανάστες παράνομα και χρησιμοποιώντας βία. Και συνοριοφύλακες της Ε.Ε. φέρονται να έχουν συμμετάσχει στις ενέργειες. Η Αθήνα εκ νέου απορρίπτει με αποφασιστικότητα τις κατηγορίες»

Το ρεπορτάζ του συντάκτη Lennart Pfahler της εφημερίδας WELT, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Έρευνες του Οργανισμού Προστασίας των Συνόρων της Ε.Ε. Frontex και του ελληνικού Λιμενικού δεν επιβεβαίωσαν τις κατηγορίες, δήλωσε ο Μηταράκης. Ο Υπουργός τόνισε περαιτέρω ότι η επιτήρηση των ελληνικών συνόρων λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το «Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Η οργάνωση Mare Liberum με έδρα το Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει τεκμηριώσει 321 περιστατικά των λεγόμενων Pushbacks μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Δεκεμβρίου του 2020. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από 9.700 μετανάστες επεστράφησαν «με βίαιο τρόπο» στην Τουρκία. Έτσι, οι άνθρωποι στερήθηκαν του δικαιώματος να ζητήσουν άσυλο.

Παρόμοιες κατηγορίες ήγειρε η ελληνική οργάνωση Legal Centre Lesvos, η οποία δήλωσε ότι είχε επαφές με 50 μετανάστες που υποχρεώθηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τη Mare Liberum, στις «συστηματικές και παράνομες δράσεις επιστροφής» συμμετείχε όχι μόνο το ελληνικό Λιμενικό, αλλά και συνοριοφύλακες της Frontex και πλοία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φουσκωτές βάρκες των μεταναστών καταστράφηκαν και οι επιβαίνοντες σε αυτές «εκτέθηκαν στοχευμένα σε σωματική και ψυχολογική βία». Σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι απωθήθηκαν αφότου είχαν ήδη φτάσει σε ελληνικό έδαφος.

Σε σχέση με τις κατηγορίες πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο έρευνα σε βάρος της Frontex η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης OLAF.

Από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019, η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί αυστηρή Μεταναστευτική Πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας επέκτεινε και τον έλεγχο για τις δραστηριότητες των ΜΚΟ. Τον Ιανουάριο ο Μηταράκης περιέγραψε ως επιτυχία το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο επετεύχθη μείωση του αριθμού των μεταναστών κατά 80%.

ΠΗΓΗ: Lennart Pfahler, εφημερίδα WELT

Προειδοποιεί ο Χαρβαλιάς: «Με ανησυχεί η άμβλυνση στη κοινή γνώμη των αντανακλαστικών στα εθνικά θέματα»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: