Η απέλαση διπλωμάτη λόγω… κορωναϊού και η κρίση στις σχέσεις Αλβανίας-Ρωσίας

FILE PHOTO: Άποψη του φωτισμένου Κρεμλίνου, Μόσχα, Ρωσία. EPA, MAXIM SHIPENKOV




Μία είδηση  φαίνεται ότι πέρασε στα… χαμηλά της επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα και αφορά ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αλβανίας και Ρωσίας.

Τι συνέβη; Στις 21 Ιανουαρίου η Αλβανία απέλασε τον Αλεξέι Κριβόσεβ από τη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν, δεν σεβόταν τους κανόνες για τη μη εξάπλωση του κορωναϊού! Η απέλαση φυσικά προκάλεσε μία τεράστια… κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών, με την Μόσχα μία μέρα αργότερα να απειλεί- ως είθισται- με κυρώσεις.

Πως οδηγηθήκαμε στην απέλαση…

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, σύμφωνα με το πρακτορεία Associated Press,  χαρακτήρισε τον γνωστό διπλωμάτη ως «persona non grata», ζητώντας του να φύγει από την γείτονα εντός 72 ωρών. Όπερ και εγένετο με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδόθηκαν από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αλβανίας, από τον περασμένο Απρίλιο ο Ρώσος διπλωμάτης παραβίαζε διαρκώς τα μέτρα κατά της πανδημίας. Όπως έλεγαν την περασμένη εβδομάδα οι αλβανικές αρχές, ο διπλωμάτης είχε ενημερωθεί και είχε προειδοποιηθεί να μην κάνει τις παραβάσεις, καθώς θα υπήρχαν συνέπειες. Όπως υποστηρίζουν πηγές από την Αλβανία ο διπλωμάτης φαίνεται πως «αγνοούσε επιδεικτικά» τις υποδείξεις των αρμοδίων.

«Η επανειλημμένη αμφισβήτηση των κανόνων προστασίας και των μέτρων για την πανδημία και η αδιαφορία για την ανησυχία των αλβανικών κρατικών θεσμών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωναϊού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί και να γίνει πια ανεκτή», επισήμανε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, το οποίο  ωστόσο δεν παρείχε καμία λεπτομέρεια σχετικά με το ποιες ήταν οι παραβάσεις του Ρώσου διπλωμάτη ή ποια ήταν η θέση που κατείχε.

Οι  απειλές της Μόσχας

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αξιωματούχοι του αλβανικού υπουργείου είχαν επικοινωνήσει επανειλημμένα με τον Ρώσο πρεσβευτή στα Τίρανα, Μιχαήλ Αφανάσιεφ, για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των μέτρων κατά της Covid-19 εκ μέρους του διπλωμάτη. Mία μέρα αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως επρόκειτο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην κίνηση της Αλβανίας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός, σύμφωνα με την πλευρά της Ρωσίας, πως η συγκεκριμένη κίνηση από την αλβανική κυβέρνηση, είχε ως στόχο, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξαν στη Μόσχα «να βλάψει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Πάντως, στη γειτονική χώρα υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, ενώ οι αποστάσεις και η χρήση μάσκας σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο έχουν επιβληθεί ως «υποχρεωτικά μέτρα». Την ημέρα της απέλασης του Ρώσου διπλωμάτη,  ανακοινώθηκαν  στην Αλβανία 678 νέα κρούσματα κορωναϊού, με 1.380 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας.

Με πληροφορίες από skai.gr

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ο Λευκός Οίκος απαιτεί απελευθέρωση των πολιτικών στην Μιανμάρ και σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: