Η απάντηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Παράσχου στον Πρόεδρο Αναστασιάδη

File photo: Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος. Φωτογραφία via Politis




Απάντηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Ανδρέας Παράσχος.

Σε ανοικτή του επιστολή ο κ. Παράσχος αναφέρει ότι “η απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, είναι αθεμελίωτη, ατεκμηρίωτη και αναιτιολόγητη, όπως και η αυτεπάγγελτη συζήτηση του ζητήματος από την Επιτροπή”  και προσθέτει ότι  η απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δεν αναφέρεται ούτε βασίζεται σε γεγονότα και στοιχεία, δεν τεκμηριώνεται η λήψη της και δεν ελήφθη υπόψη η επιστολή του ίδιου του κ. Παράσχου προς την Επιτροπή. Παράλληλα, δηλώνει έτοιμος να σταθεί απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο δικαστήριο.

“Αθεμελίωτη, ατεκμηρίωτη και αναιτιολόγητη, η απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καθώς δεν αποφεύγει την αναφορά σε γεγονότα, στοιχεία και τεκμήρια για τη λήψη της και δεν ελήφθη υπόψη η επιστολή μου προς την Επιτροπή” αναφέρει ο κ. Παράσχος.

“Λυπάμαι που συνάδελφοι μου στην Επιτροπή, χωρίς να λάβουν υπόψη την υποχρέωση, όπως σημειώνεται στον πληρέστερο Κώδικα Δεοντολογίας, αυτόν της Σουηδίας, ότι, «ποτέ δεν πρέπει ο έλεγχος να γίνεται με μια ματιά», και χωρίς την όποια αναφορά στην επιστολή που μου ζήτησαν και απέστειλα, εξέδωσαν αβρόχοις ποσίν, όπως φαίνεται τη σχετική απόφαση. Ίσως αυτεπάγγελτα να πρέπει να θέσουν υπό το μικροσκόπιο της αυτοκριτικής τους ενδεχόμενο  εξέτασης ελλειμματικής διαχείρισης της συγκεκριμένης υπόθεσης” σημειώνει ο κ.  Παράσχος.

Όπως αναφέρει, “στις 17.02.21 αποστέλλω στην ΕΔΔ, επιστολή με τις απόψεις μου, η οποία δεν επισυνάφθηκε μαζί με την απόφαση της Επιτροπή όπως έγινε με την επιστολή των εκδοτών της Καθημερινής, άμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης την ίδια μέρα (17.02.21).”

Ο κ. Παράσχος σημειώνει ότι στις 24/02/2021, με ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε «την ικανοποίησή του για την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής  Δεοντολογίας (ΕΔΔ), που έκρινε ότι το άρθρο του δημοσιογράφου, Ανδρέα Παράσχου, με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» και που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 10 Ιανουαρίου 2021, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για μη δημοσίευση ανακριβών παραπλανητικών, φανταστικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ειδήσεων, πληροφοριών ή σχολίων».

Όπως αναφέρει, “την ίδια μέρα η ΕΔΔ με ανακοίνωση της υποδείκνυε: «Δυστυχώς, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η απόφασή της, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία και με μία αυτό-εξαίρεση για λόγους σύγκρουσης συμφέροντος, τυγχάνει λανθασμένης ερμηνείας, (;) με δημοσιεύματα που καμία σχέση έχουν με το ύφος και το περιεχόμενο της απόφασης.».  Ως εκ του γεγονότος ουδείς των συναδέλφων που ασχολήθηκαν με το θέμα, απευθύνθηκε σε μένα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η απάντηση έχει ως αποδέκτη και το Προεδρικό και αφού η ΕΔΔ προσέθετε στην ίδια ανακοίνωση ότι «Παράλληλα, η Επιτροπή κατέληξε στη θέση ότι ο δημοσιογράφος δεν ελέγχεται σε καμία περίπτωση για προσωπικές διαπιστώσεις, εκτιμήσεις ή/και συνειρμούς που διατυπώνει στο επίμαχο δημοσίευμα, που ήταν άρθρο γνώμης»”

Επαναλαμβάνοντας  τα όσα είχε ήδη σημειώσει στο άρθρο του με τίτλο «Μας πήρε ο δαίμονας» και που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή», στις 10 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Παράσχος αναφέρει ότι οι πληροφορίες στο άρθρο γνώμης που συνέγραψε δεν είναι, “ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια” αλλά  “πρόκειται για πληροφορίες επιβεβαιωμένες από πολιτικούς αρχηγούς και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου καθώς και από την Αθήνα, όπως είχα  δηλώσει, αμέσως μετά τον εξαναγκασμό μου σε παραίτηση από την «Καθημερινή»”.

Δηλώνει παράλληλα  έτοιμος να σταθεί απέναντι στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στο δικαστήριο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Παράσχος παραπέμπει σε αναφορές επί του θέματος από τον πανεπιστημιακό Χριστόφορο Χριστοφόρου λέγοντας “επειδή τα όσα εγώ υποστηρίζω, μπορεί να μην συνιστούν αξιόπιστη μαρτυρία για τον Πρόεδρο, το περιβάλλον του και την Κυβέρνηση, παραπέμπω στα όσα αναλυτικά έγραψε στο Twitter στις 16.01.2021, ένας ειδικός. Πρόκειται για τον ο κ. Χριστόφορο Χριστοφόρου, πανεπιστημιακό, ο οποίος επί 10 έτη διδάσκει Δίκαιο της Επικοινωνίας και των ΜΜΕ και είναι επί 30 έτη συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης“.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/
Λευκωσία, Κύπρος

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Αναταράξεις στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου: Τι απαντά ο Ανδρέας Παράσχος;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: