Οι 9 χάρτες με τις περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία για τη «Γαλάζια Πατρίδα»: σε Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο

Πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο. Φωτογραφία via Turkish Navy
Ρεπορτάζ Γ.Σ., Hellas Journal

Εννέα διαφορετικά σημεία κοινοποιεί στη δημοσιότητα προς “ναυτιλομένους” η Τουρκία, με τα οποία γνωστοποιεί ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να διεξαχθεί ένα μέρος της άσκησης με το προβοκατόρικο όνομα, “Γαλάζια Πατρίδα”.

Οι χάρτες που αναλύουν στο Ελληνικό Επιτελείο δείχνουν πως η Τουρκία σε σχέση με παλαιότερες ασκήσεις προσπαθεί να δείξει “προσεκτική” και “μαζεμένη” ώστε να μην προκαλεί με τις κινήσεις της στο Αιγαίο.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς δύο βασικά στοιχεία αυτής της περιόδου, με το πρώτο να είναι ότι βρισκόμαστε έναν ακριβώς μήνα πριν τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται και πάλι να έχουν στην ατζέντα των συνομιλιών τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως από την προηγούμενη σύνοδο έως τώρα όλοι έχουν γίνει μάρτυρες της αλαζονικής συμπεριφοράς της γείτονος τόσο προς την Ελλάδα, αλλά και προς το σύνολο της Δύσης. Το γεγονός πάντως ότι ο καιρός περνά και η σύνοδος πλησιάζει, σημαίνει- αν λάβει κανείς υπόψη την έως τώρα συμπεριφορά της Τουρκίας- ότι και πάλι θα πάρει στα χέρια της το καλό της προσωπείο για να το προσαρμόσει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες των ηγετών στις Βρυξέλλες.

Το δεύτερο στοιχείο που κρατά τη Mavi Vatan πιο ανατολικά και την κάνει πιο “προσεκτική” είναι ότι βρισκόμαστε εν αναμονή του θετικού νεύματος της Τουρκίας για την έναρξη του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών, με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ να κρατούν σημειώσεις για την έως τώρα συμπεριφορά της Άγκυρας.

Απ’ εκεί και πέρα το Ελληνικό Επιτελείο λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα ώστε να υπάρχει η επαγρύπνηση για τυχόν παραβατικές κινήσεις που πιθανά να γίνουν από τα πληρώματα τουρκικών πλοίων, κυρίως τις πρώτες ημέρες που είναι η ανάπτυξη των μονάδων στις περιοχές των ναυτικών γυμνασιών.

Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ορισμένα από τα σημεία, των ασκήσεων είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της θαλάσσιας περιοχής του Καστελόριζου και στο νοτιοανατολικό, αλλά και στην κατεχόμενη Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Οι Τούρκοι συγκεντρώνουν το Στόλο: Από 1η Μαρτίου οι επιχειρήσεις, θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: