Φωνάζει ο κατακτητής ότι θέλουν να τον διώξουν: Κάνουν σχέδια για τα Βαρώσια, κατηγορούν τον Δένδια για τις διερευνητικές

File Photo: Ο Ερντογάν στα κατεχόμενα. EPA,TURKISH PRESIDENT PRESS




Την ώρα που κορυφώνονται οι διεργασίες για την πραγματοποίηση της Πενταμερούς, η Τουρκία και τα ενεργούμενά της στο ψευδοκράτος αποδεικνύουν ότι δεν επιθυμούν το διάλογο παρά μόνο για να «νομιμοποιήσουν» τα τετελεσμένα.

Και σαν να μην του φτάνουν αυτά του Ερντογάν, κάνει και αντιπερισπασμό. Βάζει το CNN TURK να πει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σαμποτάρει τη διαδικασία διερευνητικών.

Φυσικά, οι «φίλοι» Ευρωπαίοι, αντί να ντρέπονται και να εναντιωθούν σε κάθε σχέδιο, σφυρίζουν αδιάφορα και επιτρέπουν τις ενέργειες του Ερντογάν, σαν να μην υπάρχει διεθνές δίκαιο. Στην ουσία, γίνονται τα κομματάκια στο παζλ που θέλει να συμπληρώσει.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, γράφει ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλέον στο Κυπριακό πέραν από τη λύση στη βάση δύο κρατών», έχει ξεκαθαρίσει και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν Τουρκία και ψευδοκράτος για την αναβάθμιση και προσπάθεια αναγνώρισής του. Τα πέντε στάδια αφορούν την οικονομία, το Βαρώσι, το οδικό δίκτυο, την ενέργεια και το «προεδρικό σύστημα».

Το δημοσίευμα, που αναδημοσιεύεται και σε τ/κ ιστοσελίδες, αναφέρεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη της «οικονομίας του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο πλαίσιο της υπογραφής του «δημοσιονομικού και οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» θα παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος ποσό ύψους 2.5 δισ. τουρκικών λιρών και θα γίνουν βήματα όσον αφορά θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την κάλυψη των αναγκών σε μεταφορές, ενέργειας και υποδομές. Θα δοθεί επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στα κατεχόμενα.

Για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα γίνει ανοικοδόμηση της περιοχής προκειμένου να ανοίξει για τον τουρισμό. Θα στηριχθούν επίσης δραστηριότητες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της αλλά και η προβολή στο εξωτερικό [ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Το CNN TURK ισχυρίζεται ότι ο Δένδιας σαμποτάρει τη διαδικασία διερευνητικών

Κατά πρώτο πενθήμερο του Μαρτίου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών στην Αθήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τουρκικό κανάλι CNN Turk, αν και υποστηρίζει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ σαμποτάρει τη διαδικασία.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι, της τουρκικής αντιπροσωπείας θα ηγηθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσουν πολιτικές διαβουλεύσεις, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συμφώνησαν σε μία κοινή δήλωση, αλλά ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, “έδωσε οδηγίες περί του αντιθέτου”, με αποτέλεσμα να “σαμποτάρει τη διαδικασία”. Ισχυρίζονται ακόμη ότι καθώς η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ γνωστοποιήθηκε σε συνομιλητές στην ΕΕ, τουρκικές πηγές δήλωσαν πως αξιωματούχοι της ΕΕ συμφώνησαν επίσης ότι η Ελλάδα υπονομεύει τη διαδικασία.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ρεπορτάζ της Άννας Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

 

Ο Αττίλας θεωρεί δεδομένη τη διχοτόμηση και ετοιμάζει την επόμενη μέρα: Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Σαμπάχ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: