Επιστολή Μισέλ, φρένο στον ύπουλο τουρκικό σχεδιασμό για… «λύση» μέσω διχοτόμησης

File Photo: Φωτογραφία από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΚΥΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Φρένο στις τουρκικές σκέψεις για «λύση» στο Κυπριακό μέσω διχοτόμησης βάζουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο «Φιλελεύθερος» επικαλούμενος την απαντητική επιστολή του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, επιστολή την οποία και αποκαλύπτει σήμερα η έντυπη έκδοση της εφημερίδος.

Οπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη δράττεται της ευκαιρίας για να επαναβεβαιώσει «τη δέσμευση της ΕΕ για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για μια περιεκτική λύση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένουμε κάτι ανάλογο από την Τουρκία. Η ΕΕ είναι έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στήριξης των διαπραγματεύσεων».

Η επιστολή Μισέλ αποτελεί απάντηση επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία είχε καταγγείλει τις τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι «η θέση της ΕΕ σχετικά το καθεστώς των Βαρωσίων παραμένει σταθερή και ξεκάθαρη.

Η ΕΕ συνεχίζει να κινείται σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα. Εγείρουμε αυτές τις θέσεις και προς την Άγκυρα. Όπως και τα Ηνωμένα Έθνη έτσι και η Ευρωπαϊκή Ένωση καθιστά την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για το στάτους κβο στα Βαρώσια».

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ, αναφέρει τα εξής προς τον Νίκο Αναστασιάδη: «Ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάπτυξη συνεργασιών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Με πληροφορίες από «Φιλελεύθερος»

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝEWS GOOGLE

Στα κατεχόμενα σήμερα ο Τσαβούσογλου: Αύριο η συνάντηση με τον Τατάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: