Επανέρχεται η δημιουργία ψηφιακού διαβατηρίου για τους εμβολιασμένους: Δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα;

FILE PHOTO: Νυχτερινό lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19 στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Οι Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν τη δημιουργία ψηφιακού διαβατηρίου εμβολίου, διαβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές τον τηλεοπτικό σταθμό Sky news.

Φημολογείται ότι έχουν συσταθεί ομάδες για το θέμα καθώς η προσοχή στρέφεται στο τι θα συμβεί στα διεθνή ταξίδια όταν οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται ευρύτερα σε όλο τον κόσμο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών James Cleverly απέφυγε να επιβεβαιώσει την είδηση, λέγοντας μόνο στο Sky News ότι οι χώρες θα «ορίσουν τα δικά τους συνοριακά μέτρα» – ενώ υπερασπίστηκε την καθυστέρηση στα σχέδια τη κυβέρνησης για την καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Ωστόσο, η εφημερίδες Times ανέφερε την Παρασκευή ότι σχεδιάζεται ένα σύστημα πιστοποίησης από τρία υπουργεία για να επιτραπεί στους ταξιδιώτες να μεταβούν σε χώρες οι οποίες ενδέχεται να απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού. Λέγεται επίσης ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει τους κανόνες καραντίνας για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να εισαγάγει ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου κορωνοϊού έως το καλοκαίρι, εφ΄ όσον υπάρξει διεθνές πρότυπο μέχρι τότε.

Και η Δανία είπε επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι θα κυκλοφορήσει μια πρώτη έκδοση του εγγράφου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Ανώτεροι υπουργοί στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν υποβαθμίσει την προοπτική των διαβατηρίων εμβολίου στο παρελθόν.

Ο Υπ. Επικρατείας Michael Gove είπε στις αρχές Δεκεμβρίου: “Σίγουρα δεν σκοπεύω να εισαγάγω διαβατήρια εμβολίων και δεν γνωρίζω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση που σκοπεύει”.

Ο Tony Blair είναι ένας από αυτούς που πιέζουν την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να ηγηθεί του θέματος, προτείνοντας την περασμένη εβδομάδα να επωφεληθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από την προεδρία του G7 και να ωθήσει και άλλες χώρες να εισαγάγουν το έγγραφο. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «είναι αναπόφευκτο» ότι η ιδέα θα αναπτυχθεί από άλλα κράτη, καθώς εξελίσσεται ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου για τους εμβολιασμούς κατά του COVID-19.

Μια έκθεση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού του Blair, Tony Blair Institute, ανέφερε ότι “ο μόνος τρόπος που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πάλι διεθνώς” είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιου ταξιδιωτικού διαβατηρίου που δείχνει την κατάσταση κάθε ατόμου ως προς τον κορωνοϊό.

Ο  Blair έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και πρότεινε πρόσφατα την ιδέα να καθυστερεί η δεύτερη δόση του εμβολίου για να αυξηθεί θεαματικά ο αριθμός των ατόμων που τουλάχιστον αποκτούν κάποια προστασία. Η ιδέα κέρδισε έδαφος και τώρα είναι κυβερνητική πολιτική, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου στον αγώνα δρόμου των εμβολιασμών.

Εστιάζοντας την προσοχή του στο τι θα συμβεί στη συνέχεια, το ινστιτούτο του Blair  είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να “θέσει τη δημιουργία ενός παγκόσμιου διαβατηρίου COVID-19 ως βασικό θέμα στην ατζέντα του G7”, όταν ηγέτες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία την Ιαπωνία και τον Καναδά θα συγκεντρωθούν στην Κορνουάλη φέτος το καλοκαίρι.

ΠΗΓΗ: Sky news – COVID-19 immunity passport options investigated by ministers ahead of summer

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Sun προσθέτει επιπλέον:

Ενώ τα σχέδια δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί πλήρως από το Ηνωμένο Βασίλειο, κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο συζητούν για την ανάπτυξη διαβατηρίων εμβολίου για τους ταξιδιώτες. Αυτά θα έχουν τη μορφή εφαρμογών (apps) ή εγγράφων που θα αποδεικνύουν ότι ο επιβάτης έχει κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Το World Economic Forum και ο Ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός Commons Project Foundation επεξεργάζονται τώρα ένα διαβατήριο που ονομάζεται CommonPass. Αυτό θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση στα τεστ που έχουν κάνει ή στα εμβόλιά τους στο smart phone το οποίο στη συνέχεια θα εμφανίζει έναν κωδικό QR τον οποίο οι τοπικές αρχές στον προορισμό της επιλογής τους θα σαρώνουν κατά την άφιξή τους.

Ο Sir Jonathan Montgomery, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής δεοντολογίας για την εφαρμογή NHS, δήλωσε ότι το θέμα των διαβατηρίων εμβολίων πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι για τον ελληνικό τουρισμό ανέφεραν ότι οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν εμβολιαστεί είναι καλοδεχούμενοι ήδη από τον Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα είναι πεπεισμένη ότι τα άτομα που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις είτε του εμβολίου Pfizer είτε AstraZeneca θα έχουν αρκετή ανοσία ώστε να έλθουν στη χώρα.

Μιλώντας σήμερα στη εκπομπή  Good Morning Britain ο Dr Amir Khan τόνισε ότι η Ελλάδα πιέζει εδώ και πολύ καιρό για τη χρήση των διαβατηρίων εμβολίων, αλλά ότι η ΕΕ είναι πιο απρόθυμη. Είπε: “Η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό για τα έσοδά της. Υποστηρίζει ότι μέχρι τον Μάιο οι άνθρωποι που μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για Covid, θα μπορούν να πάνε εκεί για διακοπές. Νομίζω ότι θα ακούσουμε περισσότερες τέτοιες ανακοινώσεις, επειδή οι χώρες θέλουν να προστατευθούν από την εισαγωγή νέων μεταλλάξεων”.

Ο Zurab Pololikashvili, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι τα διαβατήρια εμβολίων θα «εξαλείψουν» την καραντίνα κατά την άφιξη”

ΠΗΓΗ: Sun – JABS AWAY What is a Covid vaccine passport?

Μιχάλης Ιγνατίου στο Omega tv: Ξεκίνησε ο διπλωματικός πόλεμος ΗΠΑ-Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: