Ένοχος δήλωσε ένας κατηγορούμενος στην υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια

Οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια σε μια επαγρύπνηση για την τρίτη επέτειο από τη δολοφονία της Μάλτας ερευνητής δημοσιογράφου Daphne Caruana Galizia μπροστά από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Μάλτας στο Βερολίνο, Γερμανία, 16 Οκτωβρίου 2020. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα οργάνωσαν την επαγρύπνηση για τον δολοφονημένο δημοσιογράφο Daphne Η Caruana Galizia, η οποία σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017 στη Μάλτα, ενώ ερευνά την υπόθεση Panama Papers. EPA, HAYOUNG JEON




Ο ένας από τους τρεις άνδρες που κατηγορούνται για τη δολοφονία, τον Οκτώβριο του 2017, της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια,

δήλωσε σήμερα ένοχος, για πρώτη φορά από την έναρξη των προκαταρκτικών ακροαματικών διαδικασιών.

«Βίνσεντ Μουσκάτ, τι δηλώνετε για τις κατηγορίες;», ρώτησε ο γραμματέας του δικαστηρίου της Βαλέτα. «Ένοχος», απάντησε ο κατηγορούμενος.

Στις 16 Οκτωβρίου του 2017, η δημοσιογράφος μπλόγκερ Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία ερευνούσε τη διαφθορά στα υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια στη Μάλτα, σκοτώθηκε από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της.

Σε βάρος τριών ανδρών, με ήδη βεβαρημένο ποινικό μητρώο, των αδελφών Άλφρεντ και Τζορτζ Ντετζιόρτζιο όπως και του Βίνσεντ Μουσκάτ, ασκήθηκαν διώξεις την επόμενη ημέρα, για κατηγορίες περί συμμετοχής σε μια εγκληματική οργάνωση και κατασκευής ενός εκρηκτικού μηχανισμού.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει τότε αθώοι. Ωστόσο, σήμερα, ο Μουσκάτ δήλωσε ένοχος.

«Πρόκειται για σοβαρές κατηγορίες: δολοφονία, συνωμοσία. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης», είπε η δικαστίνα Εντουίβα Γκρίμα στον δικηγόρο του Μουσκάτ, εκείνος ωστόσο επανέλαβε ότι ο πελάτης του δηλώνει ένοχος.

Ο Βίνσεντ Μουσκάτ και τα αδέλφια Ντετζιόρτζιο θεωρούνται ύποπτοι ότι κατασκεύασαν, τοποθέτησαν και πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό που σκότωσε την Γκαλιζία.

Ένας τέταρτος άνδρας, που συνδέθηκε με την υπόθεση, ο Γιόργκεν Φένεκ, ένας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας 17 Black, συνελήφθη το 2019 στο γιοτ του, στα ανοικτά της Μάλτας, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει.

Επισήμως, θεωρείται ένα πρόσωπο που διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση. Ορισμένα ΜΜΕ και η οικογένεια της δημοσιογράφου τον παρουσιάζουν ως πιθανό ιθύνοντα νου της δολοφονίας, όμως οι ακροαματικές διαδικασίες σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βαλέτα, Μάλτα

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

247.143 οι νεκροί στη Βραζιλία, δεύτερη σε θανάτους στον κόσμο: Πάνω από 10 εκατ. τα κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: