Ένας «τίγρης» φεύγει για τις ΗΠΑ και μια κρητική «αλεπού» εισβάλλει στην ΕΑΒ: Τρέχουν να βάλουν θεμέλια στο πρόγραμμα των VIPER

005 FIRST HELLENIQUE VIPER: Στιγμιότυπο από τις πτητικές δοκιμές, διάρκειας 10 ωρών στις οποίες πέρασε με πλήρη επιτυχία ο “Τίγρης” 005 της 335 Μοίρας. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το «005» είναι έτοιμο για το υπερατλαντικό ταξίδι που θα το οδηγήσει στο Τέξας και την ίδια στιγμή, το «537» της Σούδας, το F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού», σύμφωνα με πληροφορίες, εισέρχεται στην «εντατική» της ΕΑΒ, στο υπόστεγο μετατροπής των μαχητικών F-16 σε φαρμακερές «οχιές».

Και από τον Φεβρουάριο η Σούδα θα δώσει τη σκυτάλη ξανά στον Άραξο ώστε να βρεθούν τα πρώτα μαχητικά, τα λεγόμενα πρωτότυπα πάνω στα οποία θα στηριχτεί η γραμμή παραγωγής μετατροπής των 84 μαχητικών, η οποία όπως φαίνεται ξεκινά να στήνεται λίγες ώρες πριν την τελική απογείωση του «005», του πρώτου Ελληνικού F-16 Block 72 Viper για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην Πολεμική Αεροπορία θέλουν να πλέξουν τ’ αεροσκάφη που θα μπαίνουν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανά δίμηνο στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ώστε να μην υπάρχουν απώλειες από μια ή δυο πολεμικές μοίρες.

  • Η πρώτη τετράδα των υπό διαμόρφωση VIPER είναι, δυο διθέσια και δυο μονοθέσια ώστε να δημιουργηθεί ο πυρήνας πάνω στον οποίο πρόκειται να στηριχτεί η γραμμή μετατροπής των F-16 στην τελευταία τους έκδοση, την «οχιά»!

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οκτώ αεροσκάφη περίπου στα μέσα Οκτωβρίου θα περάσουν και αυτά στην Ελληνική Αεροπορική βιομηχανία ώστε να γίνουν όλες οι προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνται.

Βεβαίως όπως εξηγούσαν πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο, οτιδήποτε παρατηρήσεις ή τυχόν αλλαγές γίνουν στο πρώτο VIPER στις Ηνωμένες Πολιτείες, άμεσα θ’ αποστέλλονται και στην ΕΑΒ ώστε να γίνονται οι ίδιες ενέργειες και σ’ αυτά που περιμένουν στα υπόστεγα να λάβουν την νέα τους μορφή.

Οι τεχνικοί από την ΕΑΒ, μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας από τις μοίρες των αεροσκαφών που επιλέχθηκαν για να μετατραπούν πρώτα καθώς και εξειδικευμένα στελέχη της Αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin θα πιάσουν άμεσα δουλειά και στο «537» της Σούδας ώστε ν’ απογυμνώσουν το μαχητικό το οποίο θα αποτελέσει τον Ελληνικό «οδηγό» για την γραμμή μετατροπής των F-16 που περιμένουν τη σειρά τους.

  • Ποτίζοντας με δηλητήριο το 005

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας το «005» της 335 Μοίρας «Τίγρης» του Αράξου αναμένεται να γίνει συμβατό και με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, οι τεχνικοί, ηλεκτρονικοί και μηχανικοί στο Τέξας θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύστημα αυτοπροστασίας του αεροσκάφους με το νέο υπέρ πολύτιμο ραντάρ AESA.

005 F-16 Viper : Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 005 θα γίνει ο οδηγός για τα υπόλοιπα F-16 τα οποία θα μετατραπούν σε “οχιές” στο υπόστεγο της ΕΑΒ, κάτι που είναι ένα ιδιαίτερο στοίχημα για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όχι μόνο να προλάβει τους χρόνους αλλά και να τους ξεπεράσει αν γίνεται. Πηγή: Hellasjournal

Τα F-16 δοκιμάζονται σε ειδική εγκατάσταση ραντάρ, επικοινωνίες, συστήματα ναυτιλίας, ηλεκτρονικού πολέμου, το πως αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, μαζί με όπλα για να βεβαιωθεί η εύρυθμη λειτουργία τους και το ότι δεν παρεμβάλει τυχόν το ένα με το άλλο και μετά, οι δοκιμές συνεχίζονται σε περιβάλλον ισχυρών παρεμβολών, έναν «ύπουλο» εχθρό που μπορεί σε περίοδο επιχειρήσεων ν’ αντιμετωπίσει ο κάθε ιπτάμενος.

Παράλληλα δεν θα σταματούν διαρκώς οι μετρήσεις εντοπισμού τυχόν αστοχιών ή προβλημάτων που μπορεί να καταγραφούν στο λογισμικό, ώστε να επιλύονται και να γίνονται νέες δοκιμές ώστε να παραδοθεί η διαμόρφωση Viper πλήρως λειτουργική.

  • Ψήφος στην ΕΑΒ αλλά…

Εφ’ όλης της ύλης και των προγραμμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Διοίκηση αλλά και τους συνδικαλιστές της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Η ηγεσία του υπουργείου ξεκαθάρισε κυρίως σ’ ότι αφορά το πρόγραμμα μετατροπής του F-16 σε VIPER ότι δεν μπορεί ούτε ώρα να πάρει καθυστέρηση και πως τα 84 μαχητικά είναι η αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ΕΑΒ όπως σημειώνεται, με χρήματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, προχώρησε τις διαδικασίες προσλήψεων για προσωπικό που θα βοηθήσει σημαντικά στην παραγωγή.

F03: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κοιτάζοντας την κεντρική οθόνη του νέου αεροσκάφους VIPER 005 το οποίο στις 4 Φεβρουαρίου και με πιλότο της USAF θα ταξιδέψει αρχικά για το Βέλγιο κι από εκεί για τις ΗΠΑ. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Σύμφωνα με πληροφορίες σ’ ότι έχει να κάνει με προγράμματα τα οποία έχει αναλάβει η ΕΑΒ αλλά για διάφορους λόγους, αεροσκάφη και ελικόπτερα δεν έχουν αποδοθεί σε υπηρεσία, η διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας σημείωσε ότι επιχειρείται να μπει μια τάξη και να δώσει το ταχύτερο δυνατό τα μέσα στην Πολεμική Αεροπορία.

Λογικό είναι πάντως ότι από την πλευρά του το υπουργείο αναζητά λύσεις «out of the box» και με αυτό τον τρόπο να δώσει στην Πολεμική Αεροπορία τα μέσα που οι Επιτελείς τα βλέπουν για πολλά χρόνια καθηλωμένα στο έδαφος…

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: