Ένα βήμα πριν το συναγερμό, στο επίκεντρο η Αττική και η Αχαϊα: Αυξημένη η επιφυλακή σε όλη την Ελλάδα

File Photo: Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε παλαιότερή επίσκεψή του σε νοσοκομείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, STR μέσω ΚΥΠΕ




Αυξημένη επιφυλακή έχουν προκαλέσει τα περιστατικά των μεταλλάξεων του νέου κορωναϊού. Ταυτόχρονα, αυξητική τάση παρουσιάζει η βρετανική παραλλαγή, με 204 κρούσματα, ενώ έχει καταγραφεί και μια περίπτωση της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, επιβεβαίωσαν τη διαρκώς επιδεινούμενη, τις τελευταίες ημέρες, επιδημιολογική εικόνα της χώρας, με το επίκεντρο να παραμένει σταθερά στην Αττική

Μετά από 35 συνεχείς ημέρες που τα ημερήσια κρούσματα παρέμεναν κάτω από το όριο των 1.000, ο δείκτης κινήθηκε ξανά σε τετραψήφια επίπεδα, καταγράφοντας 1.261 νέα περιστατικά κορωνοϊού και αποτυπώνοντας τις ενδείξεις έξαρσης των τελευταίων 24ώρων, που έχουν θέσει σε πλήρη εγρήγορση υγειονομικές και πολιτικές αρχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1.261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορονοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158.716, εκ των οποίων 52% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.988 (3,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49.885 (63,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 244 άτομα. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. Οι 178 (73%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,5% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.131 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.437 (58.,7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ενδεικτική των παραπάνω ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Πνευμονολογία και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε στα «όρια του συναγερμού».

Ο ίδιος εξήγησε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5% και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον σχετικό χάρτη της Ευρώπης για την πανδημία.

Στο ερώτημα εάν χρειάζονται σκληρότερα μέτρα σε περιοχές βεβαρημένες επιδημιολογικά όπως η Αττική και η Αχαΐα τόνισε ότι είναι προφανώς πιο εύκολο για έναν υγειονομικό να πει να κλείσουν τα πάντα, ωστόσο αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουν όλοι να εφαρμόσουν τα μέτρα στο μάξιμουμ. «Από μόνα τους τα μέτρα πρόσθεσε δεν έχουν συγκεκριμένη απόδοση, αλλά όλα εξαρτώνται από τα πώς θα τα εφαρμόσουμε», εόπε

Εξέφρασε, μάλιστα, την εκτίμηση πως δεν υπήρξε αυτοσυγκράτηση κατά το άνοιγμα της αγοράς και σχολίασε τη διοργάνωση συλλαλητηρίων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι καλύτερα να διοργανώνονται διαδικτυακές διαμαρτυρίες που δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.

  • Κικίλιας: Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω από όλα. Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί

Η κατάσταση στην Αττική μας ανησυχεί, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και πρόσθεσε πως οι νοσηλείες αυξάνουν σταθερά σε απλές κλίνες Covid στο Λεκανοπέδιο.

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα – και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία – η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ’ όλα», τόνισε.

Όπως είπε η Επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή και Θα παρακολουθήσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα μέχρι τότε και πρόσθεσε: «Σίγουρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, βλέπουμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τεράστια πίεση στα συστήματα Υγείας. Υπάρχει τρίτο κύμα στην Ευρώπη».

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «σήμερα εμβολιάστηκαν 21.301 συμπολίτες μας. Έχουμε φτάσει στους 315.434 εμβολιασμούς. Τα εμβόλια έρχονται πλέον πιο μαζικά, πιο πολλές εταιρείες παίρνουν έγκριση. Θα το δούμε αυτό να ξεδιπλώνεται και τους επόμενους μήνες. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία εδώ που φτάσαμε, όπως τα έχουμε καταφέρει, προασπίζοντας και σώζοντας ανθρώπινες ζωές, πάντα με σεβασμό και με πόνο για τους συμπολίτες μας που έχουν χαθεί, να μην κάνουμε μία τελευταία προσπάθεια» επισήμανε.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, είπε πως «οι μεταλλάξεις στους ιούς υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Ακούσατε την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, την κυρία Θεοδωρίδου. Είπε ότι «υπάρχουν ισχυρά δεδομένα από πολύ σοβαρά κέντρα ότι τα εμβόλια τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται, τα mRNA εμβόλια, προσφέρουν και ισχυρή και ευρεία προστασία, επομένως δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας» κατέληξε.

  • «Την Πέμπτη θα ξέρουμε» για νέα μέτρα

Σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα έξαρσης καθιστούν ακόμη πιο σύνθετη την εξίσωση των επόμενων βημάτων για το Μαξίμου, ως προς το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων.

Εάν για τρεις ημέρες τα κρούσματα είναι συνεχώς ανοδικά, έγραφε την Τρίτη η «Καθημερινή», τότε τα νέα μέτρα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα κάτι που παραπέμπει σε αποφάσεις για την ερχόμενη Πέμπτη, μιας και από την αρχή της εβδομάδας η τάση είναι αυξητική. Αυτό προκύπτει από πηγές που γνωρίζουν καλά τους δείκτες που εξετάζονται από τους ειδικούς και μεταφέρονται αρμοδίως και στην κυβέρνηση, και δείχνουν, ειδικά στην Αττική, ανοδικές τάσεις «παρόμοιες με αυτές στα τέλη Οκτωβρίου».

Ενδεικτικά μόνο, το RT στο τέλος του μήνα ήταν κάτω από το 1 ανά την επικράτεια, αλλά στην Αττική είναι πλέον πάνω από το 1, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία σε συνδυασμό με την εμφάνιση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, που προς το παρόν, πάντως δεν έχει δείξει σημάδια εξάπλωσης.

  • Εφαρμόστηκαν άμεσα όλα τα μέτρα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

«Το πρόβλημα που αναδείχθηκε στο νοσοκομείο του “Αγίου Ανδρέα” είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον χώρο του νοσοκομείου, αλλά αναδεικνύει τη μεγάλη διασπορά που έχει ο κορονοϊός στην περιοχή μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, Μάρκος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με γιατρούς του “Αγίου Ανδρέα”.

Αφορμή για την συνέντευξη Τύπου, ήταν διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού στο γενικό νοσοκομείο και όπως είπε η πρόεδρος επιτροπής λοιμώξεων του “Αγίου Ανδρέα” και γιατρός της ΜΕΘ, Πατρούλα Μανωλοπούλου, «εφαρμόστηκαν άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προτείνονται από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, αλλά και από την επιτροπή λοιμώξεων του νοσοκομείου μας, με συμμάχους σε αυτόν τον αγώνα από την πρώτη στιγμή, τόσο την 6η υγειονομική περιφέρεια, όσο και τον Μάρκο Μαραγκό και πλέον δείχνουμε ότι διαχειριζόμαστε την κατάσταση».

Παράλληλα, η κ. Μανωλοπούλου προσέθεσε ότι «η διασπορά του ιού είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το νοσοκομείο, αλλά φαίνεται ότι πίσω από αυτό υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, για αυτό θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ ελέγχοντας αυτή την κατάσταση, αλλά και προετοιμαζόμενοι για το επόμενο κύμα της πανδημίας».

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρκος Μαραγκός, επισήμανε ότι «ως γιατροί βλέπουμε τις τελευταίες τρεις με τέσσερις μέρες ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών έρχεται πάρα πολύς κόσμος για να εξεταστεί, κάτι που δεν βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες» και προσέθεσε: «Όλο αυτό δείχνει ότι ο ιός έχει εξαπλωθεί πάρα πολύ στην περιοχή μας κι ως εκ τούτου όλοι μας θα πρέπει να προσέξουμε και να βοηθήσουμε, ώστε να το ξεπεράσουμε αυτό, διότι είναι ένα πολύ- πολύ σοβαρό θέμα».

Όσον αφορά το υγειονομικό σύστημα της περιοχής, είπε ότι «είναι προετοιμασμένο, έχουμε ετοιμάσει κλινικές και έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε κι άλλες κλινικές αν χρειαστεί, ενώ παράλληλα έχουμε οργανώσει μία τηλεδιάσκεψη με τους γιατρούς της πόλης, ώστε να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα και να μην έρχονται στο νοσοκομείο όσοι δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν».

Επίσης, ο καθηγητής απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σχετικά με τους εμβολισμούς, ο κ. Μαραγκός είπε ότι «όσο πιο πολλοί εμβολιαστούν τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα, διότι ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή».

Στην συνέχεια, ο συντονιστής διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του “Αγίου Ανδρέα”, Κωνσταντίνος Κούκιος, και ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του ίδιου νοσοκομείου, Θανάσης Χονδρομάρας, αναφέρθηκαν και αυτοί με τη σειρά τους στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Κούκιος, «παρότι υπάρχει μία τεράστια διασπορά που χτύπησε και την Παθολογική Κλινική, αυτή τη στιγμή η Κλινική κατάφερε με συντονισμένες ενέργειες και ήλεγξε το πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Χονδρομάρας σημείωσε ότι «τα μέτρα που έχουμε πάρει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπερβαίνουν κάθε εντολή, κάθε νομοθεσία και κάθε διαδικασία», ενώ όπως συμπλήρωσε, «θα προφυλάξουμε τους ασθενείς και το προσωπικό του νοσοκομείου».

  • Η γεωγραφική κατανομή των 1.261 κρουσμάτων

Η κατανομή των 1.261 νέων κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

68 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

79 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

105 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

36 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

180 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

84 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτιου Τομέα Αθηνών

97 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

3 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

126 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

64 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

43 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρπάθου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κερκύρας

2 κρούσματα στην Π.Ε Κεφαλληνίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

19 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

35 κρούσματα υπό διερεύνηση

  • Κικίλιας: Προστατεύουμε τη δημόσια υγεία, στηρίζουμε την κοινωνία

«Όπου μπορούμε, ανοίγουμε την κοινωνία, προκειμένου να παίρνουμε ανάσες μέχρι να φτάσουμε στο τέλος αυτής της περιπέτειας, που είναι ο επιτυχής εμβολιασμός. Όπου δυσκολεύουν τα πράγματα, και τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια, κλείνουμε και προστατεύουμε τους συμπολίτες μας» ανέφερε ο υπουργός Υγειάς Β. Κικίλια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας.

Τόνισε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται όλους αυτούς τους μήνες και «είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Από την άλλη, καταλαβαίνετε ότι προσπαθούμε να στηρίξουμε και όλες τις άλλες εκφάνσεις της κοινωνίας. Και τη δυνατότητα να πηγαίνουν τα παιδιά μας στα σχολεία και να επιβιώσει η μέση ελληνική οικογένεια που παλεύει για τα προς το ζην, αναφέρομαι στο λιανεμπόριο».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε χθες ο κ. Κικίλιας κατά την επίσκεψη του στην πλατεία Αγίου Μελετίου στα Σεπόλια, όπου πραγματοποιούνται δωρεάν έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid tests) από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

«Ξέρουμε ότι μετά από 12 μήνες μάχης ο κόσμος είναι κουρασμένος, αλλά μπορούμε να του δίνουμε τη δυνατότητα να κάνει τεστ, να έχουμε σωστή ενημέρωση ως προς τον κορονοϊό, περίθαλψη και εμβολιασμούς μαζί. Είναι μια πολυσύνθετη μάχη και προσπάθεια. Δεν σημαίνει ότι όταν πηγαίνουμε στο επόμενο βήμα που είναι ο εμβολιασμός, ξεχνάμε τα προηγούμενα» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Για μια ακόμη φορά έδωσε συγχαρητήρια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, για την προσπάθεια που έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες και κατέληξε λέγοντας πως κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ είναι σε όλη την Ελλάδα, όπου και όποτε προκύπτει ανάγκη.

Μητέρα κατήγγειλε καθηγήτρια φιλόλογο για αποπλάνηση του 13χρονου γιού της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: