Εκτακτη σύσκεψη παρουσία Τσιόδρα με Μητσοτάκη στο Μαξίμου: Ολα δείχνουν σκληρό lockdown

καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (Α) και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) μιλούν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας για την πορεία του κορονοϊού, Αθήνα, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΑΠΕ – ΜΠΕ




Εκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση θα έχει στις 13.30 ο πρωθυπουργός, στον απόηχο και των δηλώσεων Κικίλα που προανήγγειλε εισήγηση για σκληρό lockdown στα πρότυπα του Μαρτίου.

Μιλώντας στο OPEN, o κ. Κικίλας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση του είναι να ζητήσει από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συζητήσει, ακόμα και την επιβολή ενός lockdown τύπου του περασμένου Μαρτίου, εάν συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων.

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη.

‘Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία

Πέραν της εισήγησης Κικίλια, τις εξελίξεις φαίνεται πως επιταχύνουν μια σειρά από ανησυχητικές εξελίξεις όπως η ισορροπία εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία:

Συγκεκριμένα: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, καταγράφηκαν 622 εισαγωγές και μόλις 296 εξιτήρια. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουν δύο άτομα στα νοσοκομεία και βγαίνει μόνο ένας, ρυθμός που εάν συνεχιστεί γίνεται εύκολα κατανοητό ότι τα νοσοκομεία γρήγορα θα γεμίσουν ξανά.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή είχαμε 232 εισαγωγές και 126 εξιτήρια, το Σάββατο 225 εισαγωγές και 122 εξιτήρια και την Κυριακή είχαμε 165 εισαγωγές και τα εξιτήρια ήταν 48 και αυτό γιατί συνήθως Κυριακές δεν δίνονται τόσα πολλά εξιτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από 3 βδομάδες είχαμε περίπου 100 εισαγωγές την ημέρα και πριν από 2 βδομάδες περίπου 150 εισαγωγές την ημέρα.

Στο λεκανοπέδιο και το χθεσινό 24ωρο συνεχίστηκαν σταθερά οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία. Έγιναν 123 νέες εισαγωγές, το 60% του συνόλου των ημερήσιων εισαγωγών λόγω κορωνοϊού στην επικράτεια, στοιχείο ενδεικτικό για το πως η επιδημία κινείται στην Αττική αλλά και πως μπορεί να «οδηγήσει» το νέο κύμα σε όλη τη χώρα.

Συνολικά στην Αττική νοσηλεύονται 769 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 173 σε κλίνες ΜΕΘ.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί

Οι ειδικοί της υποεπιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να ξεκινήσουν να μελετούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ώστε να αποφανθούν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα. Κατά τη συνήθη τακτική, η μελέτη των στοιχείων κρατά δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ώστε την Παρασκευή η μεγάλη επιτροπή των 32 ειδικών να εισηγηθεί πιθανώς νέα μέτρα.

Εξόχως ανησυχητικές είναι και οι ενδείξεις από τι ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αττικής.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκε αύξηση 205% του εβδομαδιαίου μέσου όρου του ιικού φορτίου σε σύγκριση με την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου. Και εκείνη την ημέρα είχε καταγραφεί αύξηση 80% σε σύγκριση με την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.

Παρατηρήθηκε δηλαδή μια σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και για τις επόμενες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια μια απότομη κλιμάκωση, σημειώνει (σε ρεπορτάζ της Τασούλας Καραϊσκάκη) η εφημερίδα «Καθημερινή».

«Το ίδιο φαινόμενο είχε καταγραφεί και το φθινόπωρο. Και τότε είχε σημειωθεί μια σταδιακή αύξηση και στη συνέχεια μια απότομη κορύφωση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου. Είναι ξεκάθαρο. Βρισκόμαστε μπροστά στο τρίτο κύμα», σημειώνει στην ίδια εφημερίδα ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Το ιικό αυτό φορτίο προέρχεται τόσο από ασυμπτωματικούς όσο και από συμπτωματικούς φορείς του ιού. Σύμφωνα με τα βιβλιογραφικά δεδομένα, το 55% και άνω των φορέων του κορωνοϊού είναι ασυμπτωματικοί. Δηλαδή, αναμένουμε να εμφανίσει συμπτώματα περίπου το 40% των θετικών στον ιό πολιτών, από τους οποίους μόνο ένα 10% θα πάει στο νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι θα είναι ολιγοσυμπτωματικοί και ενδεχομένως δεν θα καταγραφούν. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα θα αποτυπωθεί σε κρούσματα από τη στιγμή που θα αυξηθούν τα τεστ στο πεδίο και ένα ποσοστό των φορέων θα παρουσιάσει συμπτώματα».

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Lockdown Μαρτίου 2020 εισηγείται ο Κικίλιας: Τεράστια η πίεση στα νοσοκομεία, έκρηξη στα αστικά λύματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: