Εκατοντάδες οι φρικτές καταγγελίες για κακοποίηση: Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από ηθοποιούς

Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση αναφέροντας η κάθε μία ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Φωτογραφία via MEGA TV




Οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του θεάματος, από τις ηθοποιούς Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη λαμβάνουν μορφή τσουνάμι.

Όπως είναι γνωστό, κατήγγειλαν τον συνάδελφο τους Πέτρο Φιλιππίδη για σεξουαλική παρενόχληση αναφέροντας η κάθε μία με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι MEGA.

Λεπτομέρειες για τα όσα βίωσαν από τον γνωστό ηθοποιό περιγράφουν οι Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη στο έγγραφο της καταγγελίας τους, το οποίο εξασφάλισε αποκλειστικά η εκπομπή «Πάμε Δανάη».

Στο μεταξύ μιλώντας στο MEGA ο πρόεδρος του πειθαρχικού του σωματείου ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί τις τελευταίες ημέρες πάνω από χίλιες καταγγελίες.

Οι τρεις ηθοποιοί κατήγγειλαν τον Πέτρο Φιλιππίδη στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και εργασιακό εκφοβισμό.

Συγκεκριμένα, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους καταγγέλλει πως ο γνωστός ηθοποιός εκμεταλλεύτηκε το νεαρό της ηλικίας της και την ανάγκη της να εργαστεί.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη επανειλημμένα σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου και όχι μόνο. Με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με και προκαλώντας μια συνεχή ανησυχία που έφθανε στα όρια του τρόμου. Ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι είναι ικανός για τα πάντα όπως μου είχε αποδείξει άλλωστε».

Τα όσα καταγγέλλει η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους συνέβησαν το 2000, όταν ήταν 24 ετών, στην παράσταση «Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον στο θέατρο Βρετάνια.

«Ο καταγγελλόμενος προέβη πολλές φορές σε σοβαρές πράξεις προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειάς μου. Και όχι μόνο. Εκμεταλλευόμενος το νεαρό της ηλικίας μου, την ανάγκη μου να εργαστώ, τον φόβο που μου είχε εμφυσήσει».

Η ηθοποιός αναφέρει ακόμη: «Ο καταγγελλόμενος με παρενοχλούσε και εκτός θεάτρου με διάφορους τρόπους, όπως παρακολουθώντας με, προκαλώντας μου μια διαρκή ανησυχία που έφθανε πολλές φορές στα όρια του τρόμου, αφού ειλικρινά δεν ήξερα ποια θα ήταν η επόμενη κίνησή του. Φοβόμουν ότι ήταν ικανός για τα πάντα, όπως μου είχε αποδείξει με τις πράξεις του».

Η Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους περιγράφει ότι κάθε φορά που κάποιος δικός της άνθρωπος βρισκόταν στο θέατρο, σε μια σκηνή φιλιού της παράστασης, ο ηθοποιός που καταγγέλλει, χρησιμοποιούσε βία.

«Όλο αυτό το αίσθημα επεδείκνυε όταν ερχόταν και ο τότε σύντροφός μου να δει την παράσταση, πιάνοντάς με σε διάφορα σημεία του σώματός μου, δίνοντας αυτά τα ανάρμοστα φιλιά. Υπό αυτό το καθεστώς τρόμου και βίας έζησα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν». Δεν έφυγα από την παράσταση γιατί φοβήθηκα και άλλα αντίποινα. Είχα τον λόγο και δεν είπα τίποτα και μετανιώνω γιατί τον έτρεμα».

Η Πηνελόπη Αναστοπούλου αναφέρεται στην πρώτη γνωριμία της με τον ηθοποιό, όταν ήταν 28 ετών. Σε μια συνάντηση για συνεργασία, την υποδέχτηκε στο καμαρίνι του και κλείδωσε την πόρτα. Περιγράφει στη συνέχεια σκηνή που προσέβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

«Όταν έφθασε ο καταγγελλόμενος στο κτίριο ήμασταν μόνοι. Μπήκαμε στο καμαρίνι, κλείδωσε την πόρτα και ένιωσα άβολα. Με ρώτησε πράγματα για εμένα… Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, αυτό τον εξίταρε περισσότερο. Τρομοκρατήθηκα, έκανα ότι δεν καταλάβαινα».

Στην καταγγελία της η Πηνελόπη Αναστασοπούλου λέει:

«Ο καταγγελλόμενος ζήτησε να τον συναντήσω βράδυ στο θέατρο στο οποίο εργαζόταν και ήταν θιασάρχης. Όταν έφθασα στο θέατρο, με υποδέχθηκε, μου είπε να περάσω στο καμαρίνι του, δεν υπήρχε κανείς άλλος στο θέατρο, πράγμα που μου έκανε εντύπωση. Κλείδωσε το καμαρίνι και άρχισα να αισθάνομαι άβολα».

Στη συνέχεια, η ηθοποιός περιγράφει πράξεις που παραπέμπουν σε προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και συμπληρώνει:

«Βίωσα παράξενες και οριακές συμπεριφορές από τον καταγγελλόμενο, όπως απότομα ξεσπάσματα οργής, λεκτικές προσβολές και άλλα. Όταν καταλάβαινε ότι αισθανόμουν άβολα, μάλλον αυτό τον εξίταρε περισσότερο».

Οπως καταγγέλλει η Λένα Δροσάκη, σε ηλικία 24 ετών ο καταγγελλόμενος την εκβίασε πως αν δεν συνευρεθεί μαζί του, δεν θα περάσει στις εξετάσεις του Υπουργείου.

“Με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου”.

Η Λένα Δροσάκη, περιγράφει περιστατικό που έγινε το 2007, όταν ήταν 24 ετών. Μαζί με συμφοιτητές της, είχαν επισκεφθεί τα γυρίσματα γνωστής τηλεοπτικής σειράς όπου πρωταγωνιστούσε ο γνωστός ηθοποιός.

«Με έναν τρόπο άρχισε να αλλάζει συμπεριφορά, να με παρενοχλεί σεξουαλικά, στην αρχή διακριτικά, στη συνέχεια ολοένα με πιο ανάρμοστο τρόπο. Κάποια στιγμή άρχισε να με απειλεί ανοιχτά ότι αν δεν συνευρεθούμε θα φροντίσει να μην περάσω ως φοιτήτρια τις εξετάσεις του υπουργείου»

Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, όπως περιγράφει, δεν περίμενε ποτέ να συμβεί.

«Πάγωσα, δεν περίμενα ότι θα φθάσει σε αυτό το σημείο. Όταν έφθασε η σειρά μου και ανέβηκα στη σκηνή για να εξεταστώ, είδα τον καταγγελλόμενο να εισέρχεται στην αίθουσα του θεάτρου και να κατευθύνεται προς το μέρος της κριτικής επιτροπής χαιρετώντας εγκάρδια, συνομιλώντας θερμά με τα μέλη της. Όταν γύρισε να δουν εμένα πάνω στη σκηνή, έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση που σημαίνει “είδες που στα έλεγα;”. Δεν πέρασα στις εξετάσεις του υπουργείου, αν και θέλω να είμαι απολύτως σαφής: δεν ξέρω κατά πόσο αυτό οφείλεται σε ενέργειες του καταγγελλόμενου ή στο γεγονός ότι η απόδοσή μου δεν ήταν η επιθυμητή κυρίως λόγω της ταραχής που μου είχε προκαλέσει».

Στην καταγγελία της η Λένα Δροσάκη αναφέρεται και σε περιστατικό που βίωσε το 2018 στο θέατρο της Κάτιας Δανδουλάκη, σε έργο που σκηνοθετούσε ο πασίγνωστος ηθοποιός.

«Μια μέρα χωρίς λόγο επιτέθηκε λεκτικά και με απίστευτη ένταση ενάντια σε εμένα και τον συνάδελφό μου Λευτέρη Ζαμπετάκη, νομίζοντας ότι έχουμε κάποια ερωτική σχέση, πράγμα που δεν ίσχυε. Η πρόβα διακόπηκε και η κα Δανδουλάκη ανακοίνωσε στον … ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες του ως σκηνοθέτη. Έφυγε ο “ισχυρός” και όχι ο αδύναμος»

Με ανάρτηση στο instagram σχολίασε την καταγγελία της συζύγου του Λένας Δροσάκη, ο γνωστός ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

«Υπερασπίστηκες τις αξίες σου! Όρθωσες ανάστημα στους φόβους σου! Δεν φοβήθηκες τους δαίμονές σου! Είμαι τόσο περήφανος για σένα αγάπη μου!

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού στο σωματείο ελληνων ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας, επεσήμανε στο Mega ότι για κάθε φάκελο που ανοίγει θα καλούνται σε ακρόαση οι εμπλεκόμενοι, κι ότι οι καταγγελίες ειναι πολλές.

«Έχουν γίνει τηλεφωνικά αρκετές καταγγελίες. Εμείς θεσμικά κάνουμε αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα ο κανονισμός να κάνουμε. Εάν κάποιος κριθεί ένοχος, η αγορά, οι επιχειρηματίες, η παραγωγή δεν τους απαγορεύει κανείς σε κάποιον να δουλέψουν.»

  • Για ανθρωποφαγία μίλησε ο γνωστός ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς.

«Το τι βγαίνει στη φόρα τώρα και για τον Πέτρο και για τους άλλους συναδέλφους, έχει φτάσει σε μία ανθρωποφαγία, η οποία δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο, αλλά από κει και πέρα δε σημαίνει ότι αν κάποιος εκφράσει μία γνώμη είναι με το μέρος του ενός ή του άλλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στο φως κι άλλες καταγγελίες στον καλλιτεχνικό χώρο.

Κάτια Δανδουλάκη: «Τα θύματα είναι ήρωες»

Μετά τις καταγγελίες παρενόχλησης ηθοποιών στον χώρο του θεάτρου, η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη προέβη στις πρώτες της δηλώσεις για το θέμα.

Σε ιδιόχειρη επιστολή της που παρουσίασε ο ΑΝΤ1, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σέβομαι τη σοβαρότητα του θέματος. Αυτή τη στιγμή οφείλουν να μιλούν αποκλειστικά και μόνο οι εμπλεκόμενοι και οι δικηγόροι τους. Ο εκβιασμός οποιασδήποτε μορφής δεν επιτρέπεται να γίνεται ανεκτός και να δικαιολογείται σε καμία κοινωνία».

«Δηλώνω τον απεριόριστο θαυμασμό, την εκτίμηση και τη συμπαράστασή μου στα θύματα που στην ουσία είναι οι ήρωες μιας επιβεβλημένης κάθαρσης. Ο χώρος του θεάτρου είναι ο καθρέφτης της ζωής μας και η ζωή είναι ΙΕΡΗ» καταλήγει η κα Δανδουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2018 η Κάτια Δανδουλάκη έκλεισε το θέατρό της για δύο μήνες διακόπτοντας την συνεργασία με σκηνοθέτη – ηθοποιό, ύστερα από καταγγελία ηθοποιού.

Ορέστης Τζιόβας: «Με τον κ. Φιλιππίδη είχα πρόβλημα»

Στο πλατό της εκπομπής «Ευτυχείτε» βρέθηκε ο Ορέστης Τζιόβας, με αφορμή τη «χιονοστιβάδα» των καταγγελιών σεξουαλικής βίας, παρενόχλησης και κακοποιητικής συμπεριφοράς στον χώρο του θεάματος. Όπως αποκάλυψε ο ηθοποιός στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον Πέτρο Φιλιππίδη.

«Έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό μου περιβάλλον και στη δραματική σχολή και λεκτική βία σε πρόβες. Δεν χρειάστηκε να τα καταγγείλω γιατί τα χειρίστηκα εγώ. Ήμουν σε μια δυνατή κατάσταση και μπορούσα να ανταπεξέλθω ψυχολογικά.

Με τον κύριο Φιλιππίδη είχα πρόβλημα στο εργασιακό περιβάλλον. Τρομοκρατία, άσχημη ομιλία, βωμολοχία. Δεν μιλάω, όμως, για κάποια σεξουαλική παρενόχληση. Είχα ακούσει πράγματα, αλλά δεν έγινε κάτι μπροστά μου, ώστε να έχω την πλήρη αντίληψη και να το καταγγείλω. Έχει να κάνει με το πώς φέρεται σε όλη την ομάδα. Και φέρονται ακόμη χειρότερα σε ανθρώπους που δεν έχουν την ανάγκη τους. Εκεί βλέπεις τον άνθρωπο που έχει εξουσία».

Ο Λευτέρης Ζαμπετάκης επιβεβαιώνει τη Λένα Δροσάκη

Ο ηθοποιός Λευτέρης Ζαμπετάκης με ανάρτησή του στο facebook θέλησε να επιβεβαιώσει τα γεγονότα που αναφέρει η ηθοποιός Λένα Δροσάκη κατά του Πέτρου Φιλιππίδη γράφοντας στο facebook:

«Επιβεβαιώνω τα γεγονότα που αναφέρει η συνάδελφος Λένα Δροσάκη στην καταγγελία της που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας. Είμαι μαζί της και θα την στηρίξω όπου μου ζητηθεί. Συγχαίρω επίσης για το θάρρος τους την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, της οποίας το ήθος και το ακέραιο του χαρακτήρα της γνωρίζω πολύ καλά καθώς και την Πηνελοπη Αναστασοπούλου, με την οποία μπορει να μην έχουμε συνεργαστεί ποτέ αλλά αναγνωρίζω τη δύναμη που χρειάστηκε για να σπάσει τη σιωπή της μαζί με τις άλλες συναδέλφους. Θα ήθελα να εξάρω επίσης τη στάση και την απόφαση που πήρε ως θιασάρχης η κυρία Κάτια Δανδουλάκη μόλις πληροφορήθηκε τα γεγονότα που αφορούν στην καταγγελία της Λένας Δροσάκη».

Την ίδια ώρα ο Πέτρος Φιλιππίδης εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Υγεία» και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να πάρει εξιτήριο άμεσα. Μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης οι γιατροί παρακολουθούν σχολαστικά την περίπτωσή του, ενώ ο ηθοποιός φέρεται να ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που τον αφορούν.

ΠΗΓΗ: MEGA TV, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Στο «κόκκινο» σχεδόν η μισή Ελλάδα: Μόνο με click away τα καταστήματα, κλειστά σήμερα, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: