Εάν δεν υποκύψει ο Ερντογάν και εάν δεν σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο: Προσωπική υπόθεση για τον Μπάιντεν αυτή η σύγκρουση…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχωρεί από το Λευκό Οίκο για την κατοικία του στο Ντελαγουέαρ. EPA, Oliver Contreras / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Χωρίς αμφιβολία έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής σε θέματα που αφορούν την κατοχική Τουρκία. Είχαμε εντοπίσει ένα «θυμό» ανάμεσα στα ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για τον Ταγίπ Ερντογάν και τη φιλορωσική στροφή του, αλλά δεν είχαμε καν υποψιαστεί ότι «έβραζε» και ο ίδιος ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι δύσκολο να βρει κανείς, έστω και ένα εκ των σοβαρών αναλυτών στην Ουάσιγκτον, που να προβλέπει βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Υπάρχουν θέματα που γνωρίζουμε. Υπάρχουν και ζητήματα για τα οποία δεν έχουμε ιδέα, που χωρίζουν την παρούσα κυβέρνηση και τους Τούρκους. Η σχέση του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή από τους Δημοκρατικούς.

Ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ ζήτησε επιπλέον κυρώσεις στον κ. Πούτιν προσωπικά, αλλά και στους ολιγάρχες που ελέγχει ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής έχει επίσης παλιούς λογαριασμούς με τον Ερντογάν προσωπικά, που αφορούν και την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και άλλα ζητήματα…

  • Μετά τις υποθέσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι παραβιάσεις των οποίων καταγγέλθηκαν έντονα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής φαίνεται ότι αφορά και τα θέματα αιχμής, όπως είναι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την κατοχική δύναμη.

Η δήλωση, που χαρακτηρίστηκε «βόμβα», προκλήθηκε από ερώτηση της Hellas Journal. Και φαίνεται πως η Αμερική θα αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό με σκληρότητα, καθώς θεωρεί πως πρόκειται σαφέστατα για παραβίαση των αμερικανικών νόμων, αλλά και προσβάλει το ΝΑΤΟ αυτό καθ’ αυτό και τα κράτη μέλη του.

Ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής «εγκλιμάτισε» σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο.

Έτσι για να καταλάβουμε όλοι τη ζημία που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέτρεψε στον Ταγίπ Ερντογάν να δρα από τη Βόρεια Αφρική μέχρι τον Καύκασο ανεξέλεγκτα και να προκαλεί ασύστολα την Ελλάδα και την Κύπρο και να επιτρέπει τις μαζικές δολοφονίες των Κούρδων.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει στην Τουρκία ότι η απόφαση της για αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, παραβιάζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το 2016.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Hellas Journal, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της.

“Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας -τόνισε ο εκπρόσωπος- ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ”.

Πρέπει να σημειώσω στο σημείο αυτό, ότι δεν ήταν γνωστή αυτή η απόφαση του κ. Μπάιντεν. Δώστε σημασία. Θα εγκαλέσει την Τουρκία και για την αντισυμμαχική της συμπεριφορά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Και το δεύτερο αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από σοβαρές πηγές:

  • Η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν θα εγκαλέσει δημόσια τις συμπεριφορές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις. Η αμερικανική θέση είναι ξεκάθαρη: Η Τουρκία δεν πρέπει να διατηρήσει το σύστημα των S-400 στο έδαφος της.

Σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Οι ρωσικοί S-400 δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος σημειώνει ότι:

«Αυτή η σημαντική (εννοεί η οικονομική και στρατιωτική) συναλλαγή με τη Ρωσία προκάλεσε τις κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει το σύστημα» (των S-400 στο έδαφος της).

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σημειώνει ο εκπρόσωπος, «η απόκτηση των S-400 έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όλοι οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για τη μείωση των εξαρτήσεων από τον ρωσικό εξοπλισμό».

Η επόμενη πρόταση της ανακοίνωσης, είναι αυτή -όπως αναφέρω παραπάνω- που έχει ιδιαίτερη σημασία. Την αναφέρω ξανά για να την εμπεδώσουν και οι Έλληνες φανατικοί υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ:

«Ως μέρος της δέσμευσής μας προς τους Συμμάχους μας», λέει ο εκπρόσωπος, «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να εγκαλέσει την τουρκική συμπεριφορά που δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο ή τις δεσμεύσεις της προς το ΝΑΤΟ».

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Τουρκία, καθώς και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν τις μελλοντικές αγορές ρωσικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον των S-400, οι οποίοι φέρνουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή».

Και προειδοποιεί:

«Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε ξεχωριστές και επιπλέον κυρώσεις CAATSA πέρα από εκείνων που έχουν ήδη επιβληθεί».

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τέλος να σημειώσω ότι αναμένουμε να διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες η επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Τουρκία, που πιθανότατα θα κτυπήσουν καίρια την τουρκική οικονομία. Η υπόθεση του Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται οτι είναι προσωπική υπόθεση για τον κ. Μπάιντεν. Η σχέση του με τον κ. Πούτιν υποψιάζει τους Δημοκρατικούς. Πιστεύουν ακράδαντα ότι οι αυταρχικοί φίλοι του Ντόναλντ Τραμπ συμμετείχαν στην προεκλογική προσπάθεια να πληγεί ο κ. Μπάιντεν μέσω των ρωσικών αποκαλύψεων για τον υιό του προέδρου, τον Χάντερ. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ποια η επιθυμία του Μπάιντεν για τον Ερντογάν: Να υποστεί μία βαριά εκλογική ήττα και να πάει σπίτι του…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: