Δύσκολες πια οι σχέσεις του Μπάιντεν με τον Βασιλιά: Θα καταστήσει το Ριάντ υπόλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία στην τελετή μνήμης των θυμάτων της πανδημίας, στο Λευκό Οίκο. Δεξιά η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις και ο σύζυγός της. Doug Emhoff. EPA, JIM LO SCALZO




Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι τόνισε στον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν ότι θα «τους καταστήσει υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Μίλησα χθες με τον βασιλιά…Του κατέστησα σαφές ότι οι κανόνες αλλάζουν και πρόκειται να ανακοινώσουμε σημαντικές αλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα. Θα τους καταστήσουμε υπόλογους για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Univision.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενέκρινε μια επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη δολοφονία του δολοφονηθέντα Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018, σύμφωνα με την εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τονίζει η έκθεση τους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να «επαναπροσδιορίσει» τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, αλλά δεν επιθυμεί μια «ρήξη», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, δικαιολογώντας την απουσία κυρώσεων εναντίον του Σαουδάραβου πρίγκιπα διαδόχου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το γραφείο της Διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) έδωσε χθες στη δημοσιότητα την αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Κασόγκι μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, τον Οκτώβριο του 2018, με την εκτίμηση ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιλ Σαλμάν ενέκρινε –και πιθανότατα διέταξε– τη δολοφονία του.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά κυρώσεων εναντίον Σαουδαράβων αξιωματούχων στο πλαίσιο ενός καινούριου κανονισμού, του αποκαλούμενου «Απαγόρευση Κασόγκι» (Khashoggi Ban).

«Η έκθεση μιλά από μόνη της», δήλωσε χθες ο Μπλίνκεν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπερασπίζοντας τις κυρώσεις αυτές, λέγοντας πως τα μέτρα θα αποτρέψουν παρόμοιες ενέργειες από το σουνιτικό βασίλειο στο μέλλον.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές αποδοκίμασαν την απόφαση της κυβέρνησης να μην τιμωρήσει άμεσα τον νεαρό Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο.

«Οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία είναι σημαντικές, έχουμε σημαντικά αμοιβαία συμφέροντα. Παραμένουμε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το βασίλειο», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε» ότι «η σχέση αντικατοπτρίζει καλύτερα τα συμφέροντα και τις αξίες μας», συνέχισε.

«Αυτό που πράξαμε με τα μέτρα που μόλις λάβαμε δεν είναι στην πραγματικότητα να προκαλέσουμε μια ρήξη στις σχέσεις μας αλλά να τις επαναπροσδιορίσουμε», επέμεινε ο Μπλίνκεν.

«Η σχέση με τη Σαουδική Αραβία υπερβαίνει μεμονωμένα πρόσωπα», δήλωσε, καταλήγοντας πως «αυτός ο επαναπροσδιορισμός αφορά τις πολιτικές και τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας».

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Η έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών για τη δολοφονία Κασόγκι μιλά από μόνη της δηλώνει ο Μπλίνκεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: