Διεθνής καταδίκη για την επίθεση με ρουκέτες κατά του αεροδρομίου της Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν [photo]

File Photo Οκτώ ρουκέτες έπληξαν το αεροδρόμιο της Αρμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν πολύ κοντά στο προξενείο των ΗΠΑ EPA/GAILAN HAJI μέσω ΚΥΠΕ




Ουάσινγκτον, Παρίσι, Βερολίνο, Ρώμη και Λονδίνο καταδίκασαν με τον «πλέον κατηγορηματικό» τρόπο

την επίθεση κατά στρατιωτικής βάσης στο Ερμπίλ του Κουρδιστάν.

«Εμείς οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε εντονότατα τις επιθέσεις της 15ης Φεβρουαρίου κατά υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στα θύματα, τις οικογένειές του και τον ιρακινό λαό», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

«Μαζί οι κυβερνήσεις μας θα υποστηρίξουν την έρευνα της κυβέρνησης του Ιράκ για την επίθεση με στόχο να καταστήσει υπόλογους τους υπευθύνους», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

«Οι επιθέσεις κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και του συνασπισμού δεν θα γίνουν ανεκτές», προειδοποιούν οι πέντε δυνάμεις.

Η επίθεση με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, Ιρακινούς και ξένους, είναι η πρώτη εδώ και περίπου δύο μήνες κατά δυτικών στρατιωτικών ή διπλωματικών στόχων στο Ιράκ. Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, όταν ρουκέτες προσγειώθηκαν κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης.

Photo Πλάνο από τις καταστροφές που προξένησε η επίθεση EPA/GAILAN HAJI μέσω ΚΥΠΕ

Στόχος της προχθεσινής επίθεσης φαίνεται ότι ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις το αεροδρόμιο του Ερμπίλ, όπου σταθμεύουν ξένες στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που υποστηρίζει το Ιράκ στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μία σχετικά άγνωστη οργάνωση που ονομάζεται Awliyaa al-Dam (Φρουροί του Αίματος). Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι πιστεύουν πως πρόκειται για όνομα – βιτρίνα πίσω από το οποίο κρύβονται φιλοϊρανικές οργανώσεις που επιδιώκουν την αποχώρηση των δυνάμεων του συνασπισμού από το Ιράκ, αλλά η Τεχεράνη «διέψευσε κατηγορηματικά» οποιαδήποτε εμπλοκή.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

To «μυστήριο» της χαμένης πριγκίπισσας Λατίφα: Το Λονδίνο ζητά από τα Εμιράτα να αποδείξουν ότι είναι ζωντανή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: