Δένδιας και Λε Ντριάν για ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας και περιφερειακές εξελίξεις

File Photo: Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) και ο Γάλλος ομόλογός του, Jean-Yves Le Drian. EPA, Kay Nietfeld, POOL




Σε τηλεφωνική συνομιλία ενόψει του Φόρουμ Φιλίας (Philia Forum) που διοργανώνει η Ελλάδα αύριο στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν (Jean-Yves Le Drian) συζήτησαν τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα διμερούς στρατηγικής συνεργασίας.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην αυριανή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών «Philia Forum», μέσω τηλεδιάσκεψης.

Εκτός από τη Γαλλία, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπραχρέιν και η Σαουηδική Αραβία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Έχουν ακόμα προσκληθεί να συμμετάσχουν η Ιορδανία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Κόλπο, θα εξετασθούν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Η σύγκληση του Φόρουμ Φιλίας, με τη συμμετοχή Αραβικών κρατών και κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποδηλώνει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου με τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη, επισήμαναν νωρίτερα οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Την έναρξη της συνάντησης θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 11:15 π.μ.), ενώ μετά το πέρας των εργασιών της ολομέλειας της Υπουργικής θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο (περί ώρα 13:35).


Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Ποιές δίκες και υποθέσεις εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: