Δεν θα αλλάξει την πολιτική της η FED: Ενισχύουν το δολάριο τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

File Photo: Ο επικεφαλής της αμερικανικής FED, Τζερόμ Πάουελ καταθέτει στο Κογκρέσο. EPA, Bill O’Leary / POOL




Tα καλά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ ενίσχυσαν το δολάριο, το οποίο κινείται κοντά στα πρόσφατα υψηλά επίπεδά του, εν μέσω προσδοκιών ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα από την πανδημία του κορονοϊού ταχύτερα σε σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες.

Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης οδήγησαν σε σημαντική ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ και τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις τιμές παραγωγού εξέπληξαν θετικά. Οι επενδυτές περιμένουν νέα ώθηση στην οικονομία από το πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει προτείνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε χθες με επικεφαλής συνδικαλιστικών οργανώσεων για να κερδίσει στήριξη στο σχέδιό του.

Ο δείκτης της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων υποχωρούσε 0,15% σήμερα το πρωί στη διαπραγμάτευση στο Λονδίνο στις 90,748 μονάδες, έχοντας ενισχυθεί τη νύχτα κατά 0,2%. Από την αρχή του έτους έχει αυξηθεί περίπου 1%, ανακάμπτοντας από την πτώση του κατά σχεδόν 7% το 2020.

Η ισοτιμία του ευρώ σημείωνε άνοδο 02% στα 1,2065 δολάρια μετά την υποχώρησή της κατά 0,5% τη νύχτα, που ήταν η μεγαλύτερη των δύο τελευταίων εβδομάδων.

«Με τις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να σταθεροποιούνται και τη μείωση των χρηματιστηρίων να είναι συγκρατημένη τη νύχτα, η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να παραμείνει πάνω από τα 1,20 δολάρια», ανέφερε η ING σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

To bitcoin διαπραγματευόταν κοντά στο νέο υψηλό επίπεδο των 52.640 δολαρίων που σημείωσε τη νύχτα, με την αύξηση 58% της τιμής του αυτό τον μήνα να παρακινεί ορισμένους αναλυτές να προειδοποιήσουν ότι το ράλι του μπορεί να μην είναι διατηρήσιμο.

Στοιχεία από τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα, υποδηλώνουν την πρόθεσή της να αφήσει την αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί χωρίς να μεταβάλει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-μΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η Wall Street: Mειωμένος κατά -0,72% ο δείκτης Nasdaq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: