“Δεν ενδείκνυται η ηλεκτρονική επιτήρηση, πρέπει να οδηγηθεί φυλακή”: Ο Λιγνάδης στην Τρίπολη

FILE PHOTO: Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, αποχωρεί από τον εισαγγελέα μετά την απολογία του σχετικά με τις κατηγορίες σε βάρος του, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης βρίσκεται ήδη στις φυλακές της Τρίπολης, όπου μεταφέρθηκε από την ΓΑΔΑ με όχημα της Διεύθυνσης Μεταγωγών.

Μόλις το όχημα της Αστυνομίας πέρασε την πύλη των φυλακών, ο Δημήτρης Λιγνάδης οδηγήθηκε εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος και σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησε το πρωτόκολλο, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που εφαρμόζονται για την COVID – 19.

Οκατηγορούμενος δεν έπεισε με την απολογία του τον εισαγγελέα και τον ανακριτή που αποφάσισαν χθες τα ξημερώματα- και μάλιστα αφού πρώτα εξετάστηκαν και μάρτυρες που πρότεινε ο ηθοποιός- πως πρέπει να προφυλακιστεί.

Ο ίδιος επιμένει να μιλά για σκευωρία, ενώ ο δικηγόρος του, Αλέξης Κούγιας, προανήγγειλε πως θα προσφύγει κατά της απόφασης για προσωρινή κράτηση. Ο ίδιος έχει ήδη οδηγηθεί στις φυλακές στην Τρίπολη.

Στην απολογία ο κατηγορούμενος αρνήθηκε την βαρύτατη κατηγορία βιασμού κατά συρροή που αντιμετωπίζει υπογραμμίζοντας:

«Ουδέποτε στην ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα , ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς την συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιοδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

  • Δικαστικές Αρχές: “Δεν ενδείκνυται η ηλεκτρονική επιτήρηση, πρέπει να οδηγηθεί φυλακή”

“Αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλες αξιόποινες πράξεις, σε κάθε δε περίπτωση, ομοειδείς με την κακουργηματική πράξη του βιασμού κατά συρροή” αναφέρουν οι δικαστικές αρχές στο ένταλμα προσωρινής κράτησης του Δημήτρη Λιγνάδη που εκδόθηκε λίγο μετά τις 2 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες Ανακρίτρια και Εισαγγελέας αρνήθηκαν οποιοδήποτε ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού με βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης στον κατηγορούμενο, θεωρώντας ότι η επιβολή ενός τέτοιου περιοριστικού μέτρου “καθίσταται μη επαρκής” καθώς από τα στοιχεία της υπόθεσης έκριναν πως: καταδεικνύεται η σαφής εξακολουθητική εγκληματική ροπή του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του κατηγορούμενου, για τον λόγο δε αυτό, κρίνεται ότι δεν καθίσταται επαρκής η επιβολή σε αυτόν, του περιοριστικού όρου του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, για την αποτροπή του από την τέλεση νέων αδικημάτων, η δε κρίση αυτή τελεί σε ανεξαρτησία από την εκ μέρους του υποβολή αντιστοίχου αιτήματος ή μη”.

Στο ένταλμα για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου η δικαστική λειτουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία σε στοιχεία που “προκύπτουν εναργώς από τη συνδυαστική και συνολική εκτίμηση του συλλεγέντος υλικού, το οποίο δεν κλονίζεται από την απολογία και τα εισφερθέντα αποδεικτικά στοιχεία εκ μέρους του κατηγορουμένου” ενώ αναφέρεται σε “αδιάλειπτη επιθυμία του για ικανοποίηση, της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα, κυρίως άρρενα, άτομα, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενο προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους και της γενετήσιας ελευθερίας τους”.

Η προσωρινή κράτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στηρίζεται στην εκτίμηση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα ότι σε βάρος του καλλιτέχνη προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για το αδίκημα του βιασμού κατά συρρόη. Παράλληλα θεωρήθηκε ότι η φύση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων αυτών σε συνδυασμό με τους χρόνους τέλεσής τους, που απέχουν μεταξύ τους 5 χρόνια, καταδεικνύουν “σταθερή εγκληματική ροπή στην τέλεση συναφών αδικημάτων”.

Και για την προφυλάκιση του κατηγορουμένου, όπως και για την σύλληψη του, η δικαστική λειτουργός φαίνεται να δίνει έμφαση σε συγκεκριμένες παραμέτρους όπως:

– Συγκεκριμένη μεθοδολογία

– Συστηματική προσέγγιση των παθόντων από τον κατηγορούμενο

– Επιμονή από μέρους του στην καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών σε ιδιωτικούς χώρους φυσικής του εξουσίασης για τη δημιουργία, κλίματος εμπιστοσύνης με αυτούς, καθώς εκμεταλλευόταν, αφενός, τη δική του κοινωνική αναγνώριση και επαγγελματική καταξίωση, αφετέρου την επιθυμία των παθόντων για κοινωνική αναβάθμιση και ενασχόληση με τον χώρο του θεάματος

– ‘Ασκηση σωματικής βίας ή περιαγωγής των παθόντων σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση

Στις καταθέσεις τους οι πιο δικοί του άνθρωποι, λίγες ώρες πριν ο καλλιτέχνης κριθεί προφυλακιστέος, επιβεβαίωσαν ότι κατά τους επίμαχους χρόνους ο κατηγορούμενος δεν βρισκόταν ούτε στην Αθήνα, ούτε στην Επίδαυρο.

Στην ανακρίτρια κατέθεσε ο αδελφός του, ο όποιος μάλιστα έχει το κινητό του κατηγορούμενου και τα κλειδιά του σπιτιού του, οι επί σειρά ετών φίλοι του Ελένη Κούρκουλα και Διονύσης Παναγιωτάκης καθώς και μία δικαστική λειτουργός, συγγενικό πρόσωπο της πρώην συζύγου του αδελφού του.

  • Ανακοίνωση του συνηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη

«Νομικά εσφαλμένες», χαρακτηρίζει τις αποφάσεις για προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και για την απόρριψη της ένστασης ακυρότητας της προδικασίας από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας.

Σε ανακοίνωση του ο κ. Κούγιας προαναγγέλλει την προσφυγή κατά της διάταξης της ανακρίτριας για την προσωρινή κράτηση του εντολέα του, αλλά και προσφυγές σε βάρος προσώπων «δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών» που «κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του».

Ο ποινικολόγος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «μετά από διαδικασία 15 ωρών, εκ των οποίων 3 ώρες ενώπιον του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών, 5 ώρες απολογία ενώπιον της κας Ανακριτρίας του κ. Λιγνάδη και 5 ωρών συνδιασκέψεως της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως, ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης εκρίθη προσωρινά κρατούμενος.

Το γεγονός, το οποίο μου προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι γιατί χρειάστηκε διάσκεψη της κας Ανακριτρίας και του κου Εισαγγελέως 5 ώρες σε μια δικογραφία που έχει 10 φύλλα.

Κατά την άποψή μου, τόσο στο νομικό μέρος όπου εκρίθη η ένσταση ακυρότητος των ανακριτικών πράξεων, της μη κλήσεως του υπόπτου να δώσει εξηγήσεις, πριν την άσκηση ποινικής διώξεως, που είναι κατά τον νόμο υποχρεωτική, αλλά και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως που δικαιολογείται μόνο όταν κάποιος διαπράττει εκείνη τη στιγμή έγκλημα, αλλά και είναι ύποπτος φυγής, αλλά και η από κοινού απόφαση της κας Ανακρίτριας και του κου Εισαγγελέως είναι ουσιαστικά και νομικά λανθασμένες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη την καταγγελία δεν την κάνουν οι καταγγέλλοντες «…αλλά δυο δικηγόροι που χειρίζονται υποθέσεις του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών με τη διοίκηση του οποίου ο κ. Λιγνάδης από ετών για λόγους πολιτικούς, αλλά και λόγω των επιλογών του μέχρι πρότινος ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ευρίσκεται σε συνεχή αντιδικία».

Υποστηρίζεται, επίσης, ότι «η υπόθεσις έχει απόλυτα εκκαθαρισμένο χρόνο τελέσεως των πράξεων που φέρεται να έχει διαπράξει ο κ. Λιγνάδης και που είναι για τη μεν μία όλος ο Αύγουστος του 2010 και για την δεύτερη η 8η Αυγούστου 2015.

Επίσης, αναμφισβήτητος είναι και ο τόπος που φέρεται να διέπραξε τα εγκλήματα ο κ. Λιγνάδης και στην μεν πράξη του 2010 είναι το σπίτι του στο Μεταξουργείο στη Αθήνα και στην πράξη της 8ης Αυγούστου του 2015 είναι η Επίδαυρος και η σουίτα ενός ξενοδοχείου.

Στη μεν πρώτη πράξη, από αεροπορικά εισιτήρια, αποδείξεις ξενοδοχείων της Αιγύπτου, από το πρόγραμμα των παραστάσεων του έργου «Πλούτος» του Αριστοφάνη» που μπορεί κάποιος να τα βρει πολύ εύκολα στο διαδίκτυο, απεδείχθη ότι στην πρώτη πράξη του 2010 ο καταγγέλλων λέει οπωσδήποτε ψέματα γιατί ο κος Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο αποδεδειγμένα δεν πάτησε το πόδι του στην Αθήνα.

Αλλά και όσον αφορά στη δεύτερη πράξη που δήθεν διεπράχθη στην Επίδαυρο, με αδιάσειστα στοιχεία απεδείχθη ότι ο κ. Λιγνάδης όλο τον Αύγουστο του 2015 και οπωσδήποτε και στις 8/8/2015 ουδέποτε διέμεινε σε κανένα ξενοδοχείο της Επιδαύρου και σε καμία σουίτα, αφού κανένα ξενοδοχείο δεν έχει σουίτα, αλλά και δεν πάτησε καν το πόδι του στην Επίδαυρο ούτε για να παρακολουθήσει μια παράσταση ως θεατής και απεδείχθη ότι από τις μαρτυρίες της πρώην Υφυπουργού Παιδείας, κας Ελένης Κούρκουλα, του πρώην συζύγου της, κου Διονύση Παναγιωτάκη, ιδιοκτήτου του τηλεοπτικού σταθμού Action 24, της μαρτυρίας ανωτέρου δικαστικής λειτουργού, Προέδρου Εφετών, του αδελφού του, φιλόλογου καθηγητού στο Αρσάκειο και ενός δικηγόρου, αλλά και από σειρά φωτογραφιών με ημερομηνίες του Αυγούστου 2015, ότι από την 1η Αυγούστου ως και της 22 Αυγούστου ήταν στην Ιθάκη και από τις 22 Αυγούστου έως το τέλος ήταν στην ‘Ανδρο.

Προσωπικά σε όλη μου την διαδρομή σέβομαι πάντοτε την κρίση των Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών και το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Είναι η πρώτη φορά που στη σχεδόν 5 δεκαετίες καριέρα μου αναγκάζομαι να προσφύγω εις βάρος διατάξεως Ανακριτού στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, αλλά η υπόθεση του κου Λιγνάδη έχει όλες τις προϋποθέσεις, νομικές και ουσιαστικές, για να γίνει δεκτή η προσφυγή του.

Ο κ. Λιγνάδης μου έχει δώσει την εντολή, να στραφώ εναντίον όλων όσων κατακρεούργησαν το τεκμήριο αθωότητός του (δικηγόρων, ηθοποιών, μόδιστρων, παρουσιαστών) αλλά και ειδικά εις βάρος ενός δικηγόρου, ο οποίος εχθές στο προσωπικό του προφίλ στο facebook προσκαλούσε οποιονδήποτε θέλει να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη, να απευθυνθεί σε αυτόν, αναφέροντας μάλιστα ότι αναλαμβάνει και όλα τα έξοδα όλων των διαδικασιών, ευτελίζοντας εντελώς το λειτούργημα του δικηγόρου».

  • Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: «Οι ισχυρισμοί του Δ. Λιγνάδη καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα»

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα του – προφυλακισμένου πια – τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, τονίζοντας πως «οι ισχυρισμοί με τους οποίους καταφέρεται εναντίον του σωματείου, αυτού καθαυτού, αλλά εν τέλει και του κάθε ενός μέλους του ξεχωριστά, δεν είναι πρωτότυποι. Έχουν χρησιμοποιηθεί – από άλλους – και στο παρελθόν και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα».

«Η επίθεση που δεχόμαστε, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως το σωματείο μας είναι όπλο στα χέρια μας. Όπλο δυνατό και διαχρονικό, που μπορεί με τη δράση του να προστατέψει τον καθένα και την καθεμία από μας. ‘Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του. Ανέκαθεν. Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ηθοποιών, που είναι κακοποιημένοι, όχι όμως, μόνο σεξουαλικά, αλλά και εργασιακά και εκπαιδευτικά» αναφέρει το ΣΕΗ.

Ακόμη, τονίζει πως «η επίθεση στο – ιδρυθέν το 1917 – σωματείο μας, έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την ουσία αυτής της υπόθεσης και του γενικότερου ζητήματος και δεν θα πέσουμε στην παγίδα να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: την αναγκαιότητα των συλλογικών οργάνων και αγώνων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, που ως κλάδο μας απασχολεί, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια».

Μετά και την σημερινή του συνεδρίαση (26/02/2021), το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ αποφάσισε την προκήρυξη γενικής συνέλευσης σε χώρο που θα οριστεί άμεσα (λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα) την Κυριακή, 21/3/2021. Επίσης, μετά από ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου, το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΗ προτείνει την οριστική διαγραφή του μέλους του Δημήτρη Λιγνάδη στην αμέσως επόμενη γενική συνέλευση του σωματείου στις 21/3/2021 (ή όποτε αυτή γίνει λόγω τυχόν αναβολής της) λόγω «των επαρκών ενδείξεων που προκύπτουν από την προφυλάκισή του για βαρύτατα αδικήματα, τα οποία αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα ανθρωπισμού και δικαίου (άρθρο 8 παράγραφος 5 του καταστατικού)», καθώς και για την «διαπιστωμένη και αδιαμφισβήτητη αντισωματειακή, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική δράση του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αυτή εκφράστηκε ρητά και μέσα από τους συκοφαντικούς, απαξιωτικούς και ατιμωτικούς για το σωματείο μας ισχυρισμούς του στο απολογητικό υπόμνημά του».

Τέλος, το ΣΕΗ ανακοινώνει μια σειρά κινητοποιήσεων: μια πανκαλλιτεχνική πορεία την Πέμπτη 4/3/2021, την συμμετοχή του στις αναγγελθείσες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, την Δευτέρα 8/3/2021, για την Ημέρα της Γυναίκας και, την συμμετοχή του στις «επετειακές» κινητοποιήσεις για τον ολόκληρο χρόνο κλειστού Πολιτισμού στις 13 και 14/3/2021.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Χθες, δημοσιεύθηκε το απολογητικό υπόμνημα του – προφυλακισμένου πια – τέως καλλιτεχνικού δ/ντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Οι ισχυρισμοί με τους οποίους καταφέρεται εναντίον του Σωματείου αυτού καθαυτού, αλλά εν τέλει και του κάθε ενός μέλους του ξεχωριστά, δεν είναι πρωτότυποι. Έχουν χρησιμοποιηθεί – από άλλους – και στο παρελθόν και καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Η επίθεση που δεχόμαστε, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως το Σωματείο μας είναι όπλο στα χέρια μας. Όπλο δυνατό και διαχρονικό, που μπορεί με τη δράση του να προστατέψει τον καθένα και την καθεμία από μας. ‘Αλλωστε αυτός είναι ο ρόλος του. Ανέκαθεν. Να υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των ηθοποιών, που είναι κακοποιημένοι, όχι όμως, μόνο σεξουαλικά, αλλά και εργασιακά και εκπαιδευτικά.

Είμαστε βέβαιοι πως η επίθεση στο – ιδρυθέν το 1917 – Σωματείο μας έχει σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινωνία από την ουσία αυτής της υπόθεσης και του γενικότερου ζητήματος και δεν θα πέσουμε στην παγίδα να υπερασπιστούμε το αυτονόητο: την αναγκαιότητα των συλλογικών οργάνων και αγώνων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που ως κλάδο μας απασχολεί, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και τόσα χρόνια.

Στο σημείο αυτό, επειδή η υπερασπιστική γραμμή του κ. Λιγνάδη υπονοεί ότι έχει στηθεί μία «σκευωρία» από δικηγόρους – νομικούς συμβούλους του ΣΕΗ, οφείλουμε να ενημερώσουμε πως το ΣΕΗ διαθέτει μία και μόνη νομική σύμβουλο, που διαχρονικά παρείχε και παρέχει νομικές συμβουλές και υπηρεσίες στο σωματείο για ζητήματα που αφορούν σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, συλλογικές εργατικές διαφορές, εργατικές μεταξύ μελών μας και εργοδοτών, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του σωματείου, με βάση το καταστατικό και το νόμο. Το τελευταίο διάστημα, το πρωτοφανές κύμα των καταγγελιών συναδέλφων μας ηθοποιών εναντίον άλλων ηθοποιών ή/και σκηνοθετών, αφορά ζητήματα που άπτονται του ποινικού δικαίου. Γι’ αυτό το λόγο, η Διοίκηση του ΣΕΗ, όποτε της ζητήθηκε από τους καταγγέλλοντες η συνδρομή της, τους πρότεινε – παράλληλα με τις γραπτές προς το ΣΕΗ καταγγελίες τους – να απευθυνθούν, αν επιθυμούν σε ποινικολόγους.

Κατόπιν όλων αυτών, μετά και την σημερινή του συνεδρίαση (26/02/2021), το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ αποφάσισε τα εξής:

– την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης σε χώρο που θα οριστεί άμεσα (λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα) την Κυριακή, 21/3/2021 (θα ακολουθήσει επόμενη σχετική ανακοίνωση)

– πέρα από τη διαπιστωμένη και πάντως αδιαμφισβήτητη αντισωματειακή, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική δράση του κ. Δημήτρη Λιγνάδη, όπως αυτή εκφράστηκε ρητά και μέσα από τους συκοφαντικούς, απαξιωτικούς και ατιμωτικούς για το Σωματείο μας ισχυρισμούς του στο απολογητικό υπόμνημά του, και πρωτευόντως λόγω των επαρκών ενδείξεων που προκύπτουν από την προφυλάκισή του για βαρύτατα αδικήματα, τα οποία αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα ανθρωπισμού και δικαίου (άρθρο 8 παράγραφος 5 του καταστατικού), μετά από ομόφωνη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ προτείνει την οριστική διαγραφή του μέλους μας Δημήτρη Λιγνάδη στην αμέσως επόμενη Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας στις 21/3/2021 (ή όποτε αυτή γίνει λόγω τυχόν αναβολής της).

Όλοι οι ηθοποιοί – ανεξαρτήτως επίδοσης αξιολογούμενης από τρίτους – υπερασπιζόμαστε το Σωματείο μας, τους αγώνες μας και μέσω αυτών την αξιοπρέπειά μας στην εργασία μας και τη ζωή μας. Ήμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα σε όλα τα θύματα που κατάφεραν να σπάσουν τη σιωπή, να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια (προσωπικά, κοινωνικά και, κυρίως, θεσμικά) και να καταγγείλουν επώνυμα.

Ούτε δικαστές είμαστε για να έχουμε συνηθίσει την φρίκη όσων καταγγέλονται, ούτε δημοσιογράφοι για να ακολουθούμε επικοινωνιακές τακτικές, ούτε αλάνθαστοι, αλλά δηλώνουμε ότι μέσα από τα λάθη μας είμαστε πρόθυμοι να μάθουμε. Μιλάμε αυθόρμητα, ανοιχτά και πάντα με πολιτική σκέψη, εκπροσωπώντας μόνο τον κλάδο μας, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις. Είμαστε θυμωμένοι γιατί μας αδικούν, μας εμπαίζουν, μας θίγουν, γιατί οι πληγές μας είναι πολλές, βαθιές, αγιάτρευτες, παλιότερες και νωπές, και η ευαισθησία μας βάλλεται πανταχόθεν.

Η υποκριτική είναι η τέχνη μας, η υποκρισία ανήκει σε άλλους.

Διατρανώνουμε την πεποίθησή μας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για το καλό, την ηθική τάξη, το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια του λειτουργήματός μας, τα αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας, την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια νοσηρά φαινόμενα. Και για τη διεκδίκηση όλων αυτών ανακοινώνουμε, τέλος, μια σειρά κινητοποιήσεων για τις οποίες σύντομα θα δημοσιεύσουμε τα σχετικά καλέσματα:

– μια παν – καλλιτεχνική πορεία την Πέμπτη, 4/3/2021

– την συμμετοχή μας στις αναγγελθείσες στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, την Δευτέρα 8/3/2021, για την Ημέρα της Γυναίκας

– και, την συμμετοχή μας στις «επετειακές» κινητοποιήσεις για τον ολόκληρο χρόνο κλειστού Πολιτισμού στις 13 και 14/3/2021.

Είμαστε μαζί και δυνατοί. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε.

Και δεν θα αφήσουμε καμία μόνη. Και κανέναν μόνο».

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή παραδέχθηκε την προσπάθεια συγκάλυψης στο σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη

«Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε χθες στη Βουλή ότι για 15 μέρες έλεγε ψέματα για την υπόθεση Λιγνάδη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM».

«Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη, για 15 μέρες και η κ. Μενδώνη και ο ίδιος -μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου- μας έλεγαν ψέματα ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους», είπε ο κ. Ηλιόπουλος. Ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός είπε ότι από τον κ. Λιγνάδη ζητήθηκε να παραιτηθεί», για να σημειώσει ότι «αν τον πιστέψουμε, τότε παραδέχθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη συγκάλυψη, γιατί ουσιαστικά υποστήριξε ότι η καταγγελία του Νίκου Σ. στις 6/2 ήταν αρκετή για να ζητηθεί η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά δεν ήταν αρκετή για να ζητηθεί από την κυβέρνηση η παρέμβαση της Δικαιοσύνης». «Και τα δύο μαζί δεν γίνονται όμως», σχολίασε, προσθέτοντας ότι «όπως δείχνουν όλα αυτά, έχουμε κάθε δίκιο να μιλάμε για σκάνδαλο Μενδώνη-Λιγνάδη». «Ο βούρκος είναι η προσπάθεια συγκάλυψης», τόνισε.

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη για τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «είναι χαρακτηριστικό ότι πριν ακόμα τις εκλογές γινόταν συζήτηση ότι θα αναλάβει αυτή τη θέση» και πως «γι’ αυτόν τον λόγο, ήταν προσωπική του επιλογή και η προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, γιατί στο πλαίσιο της πολιτικής του αλαζονείας, δεν ήθελε να αμφισβητηθεί η επιλογή του».

Υπογράμμισε ότι χθες, όμως, «με όρους πολιτικής δειλίας, επέλεξε να χρεώσει τον κ. Λιγνάδη στην κ. Μενδώνη», σημειώνοντας ότι «μένει να δούμε αν ‪σε 15 ημέρες‬ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γνωρίζει και την κ. Μενδώνη ή κάποιος άλλος θα την έχει βάλει στο υπουργικό συμβούλιο». Επιπλέον, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χθες «υιοθέτησε τον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία της υπερασπιστικής γραμμής του κ. Λιγνάδη, ότι οι επιθέσεις στην κ. Μενδώνη γίνονται επειδή η ίδια έχει ξεκλειδώσει επενδύσεις». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ντράπηκε να πει ότι η κ. Μενδώνη δέχεται επιθέσεις επειδή δήθεν έχει ενοχλήσει τις συντεχνίες, υιοθετώντας ουσιαστικά την επίθεση που κάνουν όλες αυτές τις μέρες στελέχη της ΝΔ -όπως ο κ. Βορίδης ή ο κ. Ρωμανός- στους ηθοποιούς και τους ανθρώπους του πολιτισμού», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως το κρίσιμο, το οποίο και «ανέδειξε η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα- είναι τα θύματα να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν, να σπάσει ο φόβος», τονίζοντας ότι όλοι κρίνονται από το αν συμβάλλουν να μιλήσουν τα θύματα ή αν λειτουργούν στην αντίθετη κατεύθυνση, προωθώντας τη συγκάλυψη. «Και η κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη έκανε το δεύτερο», υποστήριξε.

Όπως επεσήμανε, η ανάγκη να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο, ώστε να βγουν μπροστά οι άνθρωποι που έχουν να μοιραστούν αυτό το βάρος, «σπάει τις παραδοσιακές πολιτικές διαιρέσεις, ενώνει όλον τον δημοκρατικό, προοδευτικό κόσμο, είναι μια κοινωνική ανησυχία» και πρόσθεσε ότι με αυτήν «συνομίλησε» ο Αλέξης Τσίπρας χθες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «το κεντρικό αίτημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η Δικαιοσύνη», αναφερθείς και στην επιστολή των 285 αποφοίτων του Αρσακείου, για να καταλήξει σημειώνοντας πως «το διακύβευμα είναι πως κάποιος όσο ισχυρός και να είναι, όσο ισχυρά δίκτυα και να τον στηρίζουν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γλιτώσει, εφόσον έχει διαπράξει ένα έγκλημα».

“Φωτιές” του νέου κορωναϊού σε όλη την Ελλάδα: Είναι οριακή η κατάσταση των νοσοκομείων της Αττικής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: