Χιονιάς δεκαετίας, προβλήματα σε όλη την Ελλάδα: Σε βαθιά κατάψυξη ο Βορράς, χιόνια στο Σύνταγμα [videos]

Χιόνια στην πόλη της Καβάλας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ




Η κακοκαιρία «Μήδεια» επελαύνει στη χώρα μας, με πολλές περιοχές να έχουν «ντυθεί» στα λευκά και τη θερμοκρασία να σημειώνει «ελεύθερη πτώση».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μάλιστα το «έστρωσε»  και σε αρκετές περιοχές στα βόρεια της Αττικής -μεταξύ άλλων- στην Κηφισιά, την Ερυθραία, την Πεντέλη, τα Μελίσσια, τη Βαρυμπόμπη και τον Άγιο Στέφανο.

Από νωρίς το πρωί χιονίζει κατά περιόδους τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και μέχρι τα νότια προάστια.

Κλειστή ήταν από τις 5.30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας για όλα τα οχήματα, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που καθιστά πολύ επικίνδυνη την κυκλοφορία.

Η Εθνική Οδός ξανάνοιξε για να απεγκλωβιστούν νταλίκες και θα ξανακλείσει τις 7:00 το απόγευμα καθώς προβλέπεται συνέχιση και επιδείνωση των χιονοπτώσεων.

 

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αποκαταστάθηκε το πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, και στη λεωφόρο Αθηνών περίπου στις 12 το μεσημέρι.  Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο δρόμος είναι πλέον καθαρός και έγινε άρση της απαγόρευσης για την κυκλοφορία φορτηγών.

 

 

* Ακυρώσεις και αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων σε βόρεια και βορειοδυτιή Αττική

Λόγω της έντονης χιονόπτωσης αλλαγές πραγματοποιούνται συνεχώς ή και διακόπτονται δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΑ στα βόρεια και βορειοδυτικά της Αττικής. Ο Οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει αναλυτικά τις αλλαγές.

Από τις σφοδρές χιονοπτώσεις, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ηλεκτροδότησης στις Σποράδες ενώ χιονοπτώσεις και παγετός έχουν παραλύσει μεγάλο τμήμα του οδικού δικτύου στην ορεινή Πελοπόννησο.

Πιο αναλυτικά, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται σε Αττική (Βόρεια), Σποράδες, Εύβοια και χωριά της Ηπείρου εντοπίζονται αυτή την ώρα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, χωρίς ρεύμα είναι αυτήν την ώρα:

Στην Αττική περιοχές της Εκάλης, Δροσιάς, Αγ.Στεφάνου, Ροδόπολης, Σταμάτας, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Καπανδριτίου, Αυλώνας και Καλάμου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στη Εύβοια όπου το κύμα κακοκαιρίας είναι σφοδρό και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών λόγω της χιονόπτωσης κυρίως στο Βόρειο τμήμα σε χωριά πλησίον της Αιδηψού αλλά και του Μαντουδίου.

Επιπλέον προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζει το κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Ζαγορίου, τμήμα του δήμου Τζουμέρκων και ο Μεσόπυργος ‘Αρτας.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων και να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των ζημιών.

Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης αλλά και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για Κρήτη, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 9 και 10 μποφόρ.Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα,κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το πρωί σε όλες της περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου τα σχολεία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα διεξαχθούν με τηλεκπαίδευση.

Εξαιτίας του παγετού μετά τις χιονοπτώσεις των δύο προηγούμενων 24ωρων, η κίνηση των οχημάτων σε πολλά σημεία των επαρχιακών και εθνικών δρόμων της Βόρειας Ελλάδας διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα, ενώ σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών (με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων) στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού αλλά και σε εθνικούς δρόμους με υψόμετρο. Κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και στους -9 βαθμούς στην Κοζάνη. Με θερμοκρασίες υπό το μηδέν ξημέρωσε η Θεσσαλονίκη, με το θερμόμετρο να «δείχνει» -3 βαθμούς Κελσίου στο κέντρο της πόλης. Στα ίδια χαμηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με τον υδράργυρο να υποχωρεί στους -11 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι και στους -7 στην Ορεστιάδα.

Κλειστά και αύριο τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Λόγω του ολικού παγετού και με απόφαση του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα δεν θα λειτουργήσουν και αύριο όλα τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19 βαθμοί), στον Νέο Καύκασο Φλώρινας (-17) και στα Χιονοδρομικά Κέντρα Βόρας- Καϊμάκτσαλαν (-17) και Βασιλίτσας Γρεβενών (-16).

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με προσοχή λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος σε κάποια σημεία. Αντίθετα, κλειστοί παραμένουν, λόγω του χιονιά και του παγετού, οι δρόμοι που συνδέουν τον Χορτιάτη με τον Άγιο Βασίλειο, το Μελισσοχώρι με το Ωραιόκαστρο, το Πρόχωμα με τη Νέα Μεσημβρία, το Ξηροχώρι με τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στην κατάψυξη ειναι και η Δυτική Θεσσαλία, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στις περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων.

Χιόνια στα Ιόνια

Λευκό πέπλο χιονιού σκέπασε πολλές περιοχές της Νότιας Κέρκυρας, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν το φαινόμενο του χιονιά, ύστερα από πολλά χρόνια. Στα λευκά ντύθηκαν οι Αργυράδες, χιόνι έπεσε στη Λευκίμμη, ενώ σε πολλές περιοχές στα νότια του νησιού, η «Μήδεια» κατάφερε να ρίξει ακόμη και στις ακτές.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έριξε αλάτι σε πολλά σημεία του περιφερειακού δικτύου, ενώ τσουβάλια με αλάτι τοποθετήθηκαν σε πολλές κοινότητες των δήμων Κέρκυρας, προκειμένου οι κάτοικοι να το προμηθευτούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τον παγετό σε οδικό δίκτυο, σε μικρές γειτονιές, αλλά και αυλές.

Στις 10:00 το πρωί στο νησί, παρά την ηλιοφάνεια, επικρατούσαν χαμηλές θερμοκρασίες και βόρειοι άνεμοι, ενώ από τις αρχές πολιτικής προστασίας συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς, καθώς πολλοί δρόμοι κρύβουν παγίδες, αφού έχουν μετατραπεί σε «γυαλί» από την παγωνιά.

Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινές περιοχές στο νησί της Κεφαλονιάς, με την κακοκαιρία “Μήδεια” να κάνει αισθητή την εμφάνισή της, με τους κάτοικους των περιοχών να απολαμβάνουν το χιόνι στις αυλές των σπιτιών τους. Τα συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να μείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο του νησιού.

Οι ισχυροί άνεμοι, που έπνεαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί του Ιονίου, είχαν σαν αποτέλεσμα να κοπούν καλώδια από τους πυλώνες και να προκαλέσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε χωριά. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, από τα τις πρώτες πρωινές ώρες, διορθώνουν τις βλάβες.

«Προσοχή χρειάζεται σήμερα από τους οδηγούς στο δρόμο Αργοστόλι-Σάμη (ιδιαίτερα στο σημείο Αγραπιδιές), Σάμη-Πυργί-Τζανάτα και Διλινάτα-Διβαράτα (τον δρόμο της Φάλαρης) γιατί υπάρχει χιόνι στο οδόστρωμα. Αργότερα που θα παγώσει θα υπάρχει μεγάλη ολισθηρότητα. Μηχανήματα από την Πολιτική Προστασία της ΠΕ Κεφαλληνίας ενεργοποιήθηκαν και καθαρίζουν ήδη τους δρόμους, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν πάλι προβλήματα αν συνεχίσει η χιονόπτωση», τονίζει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Κεφαλληνίας.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Η “Μήδεια” δεν χωρατεύει: ‘Eκλεισε λόγω της χιονόπτωσης η Αθηνών-Λαμίας, δοκιμάζονται Αττική και Εύβοια (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: