Χιόνια και μέσα στην Αθήνα φέρνει τη Δευτέρα η «Μήδεια»: Κλείνουν σχολεία, απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών από τη Λάρισα και κάτω

Άποψη από τον χιονισμένο Δομοκό. Πηγή HELLAS JOURNAL




Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με πυκνές χιονοπτώσεις το επόμενο διήμερο στα ανατολικά και νότια τμήματα, από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα, ενώ πολικές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Την ίδια ώρα στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά, αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα.

Σύμφωνα με νέα απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αμέσως μετά τη σύσκεψη, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα πέρασε και κατευθύνεται προς τις νοτιότερες περιοχές, γι’ αυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες το επιβάλουν. Το θέμα θα επανεξεταστεί και τη Δευτέρα το πρωί σε νέα σύσκεψη.

«Στόχος μας είναι να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, ενώ είναι σε συναγερμό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

«Η επαγρύπνηση στην Πολιτική Προστασία είναι από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» τόνισε περαιτέρω και προσέθεσε:

«Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των πολιτών θα πάνε όλα καλά, και τους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο. Όσοι κυκλοφορούν να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους και να είναι προσεκτικοί γιατί θα υπάρχει πολύς παγετός και κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει κι αυτό. Όλοι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον Δομοκό. Photo: Hellas Journal

Κλειστά σχολεία 

Κλειστές θα παραμείνουν τη Δευτέρα όλες οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (όλων των βαθμίδων) στην Περιφέρεια Αττικής, για προληπτικούς λόγους ασφάλειας των μαθητών εξαιτίας της κακοκαιρίας, με απόφαση της Περιφερειακής Αρχής.

Ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί το πρωί της Δευτέρας και θα αποφασιστεί εάν απαιτείται να παραταθεί το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων.

Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα τα σχολεία στη Λήμνο καθώς και σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, των συνεχιζόμενων χιονοπτώσεων και του ολικού παγετού, που επικρατούν στο σύνολό της.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος αποφάσισε τη διακοπή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών «αλλά και της ανάγκης να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις στην πιστή τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασία Covid-19 λόγω του ψύχους».

Άποψη από τον χιονισμένο Δομοκό. Πηγή HELLAS JOURNAL

Ειδικότερα κλειστά θα είναι τη Δευτέρα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλους τους Δήμους της Α.Μ.Θ., κατόπιν σχετικής συνεννόησης του περιφερειάρχη με τους πέντε χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κώστα Μπαντίκο.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία λόγω των κακών καιρικών φαινομένων στους περισσότερους δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι λόγω του lockdown θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Κεντρική Εύβοια, ενώ με αποφάσεις της η δήμαρχος Χαλκιδέων επεκτείνει το κλείσιμο και στα ειδικά σχολεία για το επόμενο τριήμερο.

Όπως ανακοινώθηκε από τους δήμους, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στους δήμους Θήβας και Λιβαδειάς. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων για αύριο, Δευτέρα, στο σύνολο των δήμων της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας.

Κλειστά θα είναι τη Δευτέρα, όλα τα σχολεία του δήμου Βόλου καθως συνεχίζεται με ιδιαίτερη ένταση η χιονόπτωση σε όλο τον μητροπολιτικό Βόλο.

Η απόφαση για τη μη λειτουργία των σχολείων αφορά όλες τις εκπαιδευτικές δομές του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επειδή υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη μετακίνηση των μαθητών.
Κλειστοί θα παραμείνουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ.

Πυκνή χιονόπτωση στον Δομοκό. Σε πολλές περιπτώσεις η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Photo: Hellas Journal

Κλειστά όλα τα σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας

Κλειστές θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, όλες οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη από τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Βασίλη Γιαννόπουλο, «εξαιτίας των συνθηκών παγετού που επικρατούν στην περιφερειακή ενότητα και δεδομένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων, λόγω covid-19».

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης, «τα υγειονομικά δεδομένα σε συνδυασμό με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν μας επιτρέπουν να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών, των συνοδών τους και των εκπαιδευτικών τους», ενώ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας, και θα ληφθούν αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη.

Κλειστά τα σχολεία και στην Κέρκυρα, χιόνισε σε Οθωνούς και Λευκίμμη

Τις νιφάδες του χιονιού είδαν να πέφτουν στους Οθωνούς, το πιο βορειοδυτικό νησί της χώρας μας, που ανήκει στο σύμπλεγμα των τριών Διαποντίων νήσων της Κέρκυρας. Την ίδια ώρα χιόνι έπεσε στη Νότια Κέρκυρα, στη Λευκίμμη, όπου οι κάτοικοι αψήφησαν τις πολικές θερμοκρασίες και έσπευσαν να φωτογραφίσουν την επέλαση της «Μήδειας», που προκαλεί χιονοπτώσεις ακόμη και στα παραθαλάσσια και δη στην Κέρκυρα που χιονίζει σπάνια.

Χιονισμένη είναι ήδη και η βουνοκορυφή του Παντοκράτορα, το ψηλότερο βουνό της Κέρκυρας, με υψόμετρο 906 μέτρων, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αλλά και η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων του νησιού.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη όλες οι βαθμίδες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μήδεια», η οποία έφερε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο νησί και παγετό, που κυριαρχεί από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα 24ωρα.

Την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Μελίτα Ανδριώτη έπειτα από κοινή απόφαση που έλαβε με τους τρεις δημάρχους του νησιού.

Κλειστά τα σχολεία σε Λέσβο και Χίο

Με απόφαση των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.

Στη Χίο με απόφαση του δημάρχου Σταμάτη Κάρμαντζη κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης από αύριο, Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, μέχρι και την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου γίνεται γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, πλην των τμημάτων της εθνικής οδού Κλειούς – Συκαμινιάς – ‘Αργενου, Κάπης – Πελόπης και Στύψης – Υψηλομέτωπου. Εκεί απαιτείται απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κλειστά τα σχολεία στη Λάρισα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία στο νομό της Λάρισας, με αποφάσεις των δήμων, λόγω της κακοκαιρίας και της έντονης χιονόστρωσης που επικρατεί στην περιοχή.

Παράλληλα, κλειστοί θα παραμείνουν και οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της πόλης της Λάρισας, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία στα σχολεία θα πραγματοποιηθεί με τηλεκπαίδευση.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν με τηλεκπαίδευση κατόπιν συνεννόησης με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σε ισχύ είναι -λόγω χιονόπτωσης και παγετού- και η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων σε αρκετές περιοχές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, στις 8 το βράδυ η κατάσταση ανά νομό είχε ως εξής:

Ημαθία

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, από το 226ο χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Πολυμύλου) έως το 288ο χιλιόμετρο (ανισόπεδος κόμβος Κλειδίου) της Εγνατίας Οδού, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Κιλκίς

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, με εξαίρεση το οδικό τμήμα από το 516ο έως το 548ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Ευζώνων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εκτός της νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

Πέλλα

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, στα εξής οδικά σημεία: από το 39ο έως το 118ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, από το 108ο έως το 119ό χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, από το 8ο, περίπου, έως το 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Έδεσσας -Βέροιας και στην επαρχιακή οδό Αριδαίας – Σκύδρας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο από τοπική κοινότητα Κερασιάς έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας.

Πιερία

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το 17ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης -Ελασσόνας και από το 23ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κατερίνης – Ελατοχωρίου, στην επαρχιακή οδό Κολινδρού – Ρυακίων – Καστανίας.

Σέρρες

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, από το 33 έως το 95,5 χιλιόμετρο του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδάς – Σέρρες – Προμαχώνα με κατεύθυνση τον Λαγκαδά, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία: στην επαρχιακή οδό Σερρών – Χρυσοπηγής – Ορεινής, στην επαρχιακή οδό Σερρών – Ελαιώνα – ‘Ανω Βροντούς, στην επαρχιακή οδό Νιγρίτας – Λαγκαδίου, στην επαρχιακή οδό Σερρών – Λαϊλιά (χιονοδρομικό κέντρο), στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Καπνόφυτου, Αχλαδοχωρίου, Καρυδοχωρίου του Δήμου Σιντικής, στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Αγριανής, Αγίου Χριστοφόρου, Αναστασιάς, Σφελινού, Σκοπιάς, Σιδηροδρομικού Σταθμού Αγγίστας του Δήμου Νέας Ζίχνης και στο οδικό δίκτυο των τοπικών κοινοτήτων Ηλιοκώμης, Κορμίστας, Αγγίστας του Δήμου Αμφίπολης.

Χαλκιδική

Ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χαλκιδικής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επίσης, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων οχημάτων, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής οδικά σημεία: από το 38ο έως το 110ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού, από το 29ο έως το 62ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από το 31 έως το 50 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Πολυγύρου – Ιερισσού από το 23ο έως το 45ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ρεντίνας -Ουρανούπολης, στην επαρχιακή οδό Μεταμόρφωσης – Μεταγγιτσίου, στην επαρχιακή οδό Βάβδου – Σημάντρων, στην επαρχιακή οδό Σανών – Δουμπιών, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας, στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού, στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Πλανών, από το 1ο έως το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου -Αγ. Νικολάου, στα δημοτικά διαμερίσματα Πολυγύρου, Ταξιάρχη, Βάβδου, Σανών, Παλαιοκάστρου και Δουμπιών, από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο και στις δασικές οδούς Παλαιόχωρας – Ταξιάρχη, Πολυγύρου – Ταξιάρχη και Βραστάμων – Ταξιάρχη.
Μικροπροβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στη Λήμνο. Επαρχείο και δήμος, από τα ξημερώματα της Κυριακής, προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλώβισε οδηγούς, τα αυτοκίνητα των οποίων ακινητοποιήθηκαν στην έξοδο του χωριού Άγιος Δημήτριος.

Στην Αχαΐα

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν σε ισχύ στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ προβλήματα καταγράφονται, εξαιτίας των χιονοπτώσεων, σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται προσωρινά η κίνηση των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, καθώς και των λεωφορείων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στα εξής σημεία του οδικού δικτύου:

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.

– Στην εθνική οδό Πατρών-Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Αιγίου, μέσω Πτέρης.

– Στην εθνική οδό Καλαβρύτων-Κλειτορίας, μέσω Λουσών.

– Στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή ειδικού τύπου ελαστικά, σε όλο το οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας και του Ερυμάνθου, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαϊας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας από την τοπική ενότητα Ελατούς και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Καρπενησίου από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Πλατάνου-Κλεπάς-Λιβαδακίου Αράχωβας, Ψηλού Σταυρού.

– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κρυονερίων, επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Κάτω Χώρας.

– Στην επαρχιακή οδό Άνω Χώρας-Αμπελακιώτισσας από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Κρυονερίων και Περδικόβρυσης.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Ελατοβρύσης από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Ελατού, Γρηγόρι και Ελατόβρυσης.

– Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Γραμμένης Οξιάς, μέσω Φωκίδας, από το ύψος των τοπικών κοινοτήτων Καλλονής, Κυδωνιάς, Λεύκας, Γραμμένης Οξιάς και Μανδρινής.

Στην Κορινθία η  χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στις εξής περιοχές:

– Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων-Ζήρειας, από το 17ο έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.

Διακοπή της ηλεκτροδότησης στις Σποράδες

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιά στο χερσαίο τμήμα του Δικτύου στην περιοχή του Πηλίου που τροφοδοτεί τις Σποράδες.

Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία προκάλεσε εκ νέου πτώση δέντρων και στις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τις Σποράδες και οι ζημιές εντοπίζονται σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία.

«Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου τις πρώτες πρωινές ώρες να επιχειρήσουν να προσεγγίσουν τα σημεία αυτά και να προχωρήσουν με την αποκατάσταση των βλαβών», αναφέρει ο Διαχειριστής. «Όλο το δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται επί ποδός και θα συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς τις προσπάθειες για την αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί στο Δίκτυο πανελλαδικά από τη σφοδρή κακοκαιρία καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, όπου υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι, η κακοκαιρία είχε προκαλέσει πτώση δέντρων στις δύο από τις τρεις γραμμές Μέσης Τάσης στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα τη διακοπή ηλεκτροδότησης στο νησί της Σκιάθου, η οποία μετά από τεράστιες προσπάθειες των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ αποκαταστάθηκε μέχρι να προκύψει το νέο συμβάν.

Xιόνια και στην Αθήνα

Για τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις -κατά διαστήματα πυκνές- σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και πιθανώς στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα.

Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Τις βραδινές ώρες όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις παραπάνω περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Πιθανότητα παροδικών χιονοπτώσεων τις βραδινές ώρες υπάρχει και στη Θράκη.

Παράλληλα, τη Δευτέρα θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία.

Η πρόγνωση για τη Δευτέρα

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου προβλέπονται αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, που βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες.

Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο αναμένονται τη Δευτέρα στην Αττική. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Δεν αποκλείονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω κακοκαιρίας: Συστάσεις από ΑΔΜΗΕ για «συνετή κατανάλωση»

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: