Χάος από τις χιονοπτώσεις στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ: Κλειστά σχολεία, ακύρωση πτήσεων, αναβολή εμβολιασμών

File photo: Χιονοθύελλα στο κέντρο της Βοστόνης. EPA/CJ GUNTHER




Μια ισχυρή καταιγίδα έχει προκαλέσει χάος στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, επιφέροντας την ακύρωση εκατοντάδων πτήσεων, το κλείσιμο των σχολείων και την αναβολή των εμβολιασμών κατά της Covid, ενώ η Νέα Υόρκη προετοιμάζεται σήμερα για μια από τις ισχυρότερες χιονοπτώσεις στην ιστορία της.

Από την Ουάσιγκτον ως τη Βοστώνη και από την Πενσιλβάνια ως το Μέιν, δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των χιονοπτώσεων, που συνοδεύονται από ριπές ανέμων που φθάνουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Χθες στις 19:00 (τοπική ώρα), το στρώμα του χιονιού είχε φθάσει πάνω από 41 εκατοστά στο Σέντραλ Παρκ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

Νέες χιονοπτώσεις αναμένονται σήμερα στη βορειοανατολική περιφέρεια, όπου οι συνθήκες θα πλησιάζουν αυτές της χιονοθύελλας, έγραψε η NWS στο Twitter.

«Αναμένεται ότι θα σημειωθούν από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις που έχουν σημειωθεί ποτέ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάθιου Βανς της NWS.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί από το 1869 στο Σέντραλ Παρκ, στρώμα χιονιού 50 εκατοστών έχει καταγραφεί στις οκτώ μεγαλύτερες χιονοπτώσεις που έχουν σημειωθεί στη Νέα Υόρκη. Το ρεκόρ έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο του 2016, με περισσότερα από 70 εκατοστά χιονιού σε τρεις ημέρες.

Μερικοί θυμίζουν την ιστορική «μεγάλη χιονοθύελλα» του Μαρτίου 1888: η πόλη, η οποία είχε αιφνιδιασθεί στην αρχή της άνοιξης, είχε θρηνήσει τότε δεκάδες νεκρούς και είχε καταγράψει σημαντικές υλικές ζημιές.

Στην οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ, η οποία έχει ήδη επιβραδυνθεί εξαιτίας της πανδημίας, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο κήρυξε τοπική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διευκολύνει τις μανούβρες των εκχιονιστικών μηχανημάτων που είναι πανταχού παρόντα στους μεγάλους άξονες.

Ο δήμαρχος έχει κλείσει μέχρι και σήμερα και τα σχολεία που παρέμεναν ανοικτά παρά την πανδημία –ουσιαστικά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά– στέλνοντας όλους τους μαθητές στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ενώ πολλοί μισθωτοί εργάζονται εδώ και μήνες από το σπίτι, τα οκτώ εκατομμύρια των κατοίκων της πόλης κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αλατοφόρα οχήματα και εκχιονιστικά κινούνται στους δρόμους της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ήταν ήδη πιο ήρεμοι απ’ ό,τι συνήθως εξαιτίας της πανδημίας.

Τα κέντρα εμβολιασμού κατά της Covid-19 που λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού –αν και είναι πολύ δύσκολο να κλείσει κάποιος ελλείψει επαρκούς αριθμού εμβολίων– παραμένουν επίσης κλειστά μέχρι και σήμερα.

«Τα εκχιονιστικά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν αυτό το ρυθμό των χιονοπτώσεων», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση είναι «επικίνδυνη».

Οι περισσότερες προαστιακές αμαξοστοιχίες, που εξυπηρετούν τη Νέα Υόρκη, και οι συρμοί στα υπερυψωμένα τμήματα του μετρό έπαψαν να εκτελούν δρομολόγια από χθες, Δευτέρα, το απόγευμα.

«Αν δεν είναι κάποιος εργαζόμενος που χαρακτηρίζεται ‘απαραίτητος’, δεν πρέπει να κυκλοφορεί έξω», πρόσθεσε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας τους οδηγούς ότι μπορεί να αποκλειστούν σε δρόμους.

 

– Το Κογκρέσο στο ρελαντί –

Ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσι Φιλ Μέρφι κήρυξε κι αυτός κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνοντας έτσι στις αρχές τη δυνατότητα να κλείνουν δρόμους, να εκκενώνουν κατοικίες και να μεταφέρουν εξοπλισμούς απαραίτητους για τη δημόσια ασφάλεια. Έξι μεγάλα κέντρα εμβολιασμού θα παραμείνουν επίσης σήμερα κλειστά.

Η κατάσταση «θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί», έγραψε ο κυβερνήτης στο Twitter.

Σχεδόν όλες οι πτήσεις προς ή από τα τρία αεροδρόμια που εξυπηρετούν την περιοχή, τα Τζον Φ. Κένετι, Λα Γκουάρντια και Νιούαρκ, ματαιώθηκαν, ανακοίνωσε ένας από τους υπευθύνους τους, ο Ρικ Κότον. Στη Βοστώνη, οι μισές πτήσεις που επρόκειτο να απογειωθούν χθες, Δευτέρα, ματαιώθηκαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flight Aware.

Στο σύνολο της χώρας, περισσότερες από 1.600 πτήσεις είχαν ματαιωθεί μέχρι χθες, Δευτέρα, το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Η Ουάσιγκτον, η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα όπου το χιόνι έχει φθάσει από την Κυριακή, ανέβαλε την επιστροφή στο σχολείο που είχε προγραμματισθεί για σήμερα για χιλιάδες μαθητές, έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο διακοπής της δια ζώσης εκπαίδευσης εξαιτίας της πανδημίας.

Ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι διαπραγματεύονται ένα νέο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, το Κογκρέσο δουλεύει στο «ρελαντί» και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών.

Εξαιτίας αναμφίβολα της επιβράδυνσης των δραστηριοτήτων εξαιτίας του κορονοϊού, κανένα σοβαρό δυστύχημα δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής.

Όμως στο Γουίλκς-Μπαρ της Πενσυλβάνια ένα ζευγάρι πενηντάρηδων φονεύθηκε από τον γείτονά τους έπειτα από «καβγά σχετικά με τον εκχιονισμό» μπροστά από το σπίτι τους, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντέιλ Μπίνκερ, αρχηγός της αστυνομίας του Πλέινς.

Ο δράστης αυτοκτόνησε την ώρα που η αστυνομία έφθανε για να τον συλλάβει, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Eντυπωσιακές εικόνες από τη χιονισμένη Νέα Υόρκη με τον φακό της Hellas Journal [photo gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: