Bloomberg: Σε 7 χρόνια το τέλος της πανδημίας με το σημερινό ρυθμό εμβολιασμών, σε 2,5 στην Ελλάδα

File photo: Τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ Αργολίδας μεταφέρουν ασθενή στο νοσοκομείο. Περίπου 100.000 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ θα λάβουν το έκτακτο επίδομα. ΑΠΕ-ΜΠE, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Είναι το κυρίαρχο ερώτημα από τότε που ο Covid-19 κατέλαβε τον κόσμο πέρυσι.

Η απάντηση μπορεί να μετρηθεί σε εμβολιασμούς, αναφέρει το Bloomberg παρουσιάζοντας συμπεράσματα από την ανάλυση της δικής του βάσης δεδομένων για την παγκόσμια πορεία των εμβολιασμών.

Το Bloomberg δημιούργησε τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων των εμβολιασμών κατά του Covid-19 σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας ότι περισσότερες από 119 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί ήδη παγκοσμίως.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει, με τους σημερινούς ρυθμούς των εμβολιασμών θα χρειαστούν 7 χρόνια, για να ξεμπερδέψουμε με τον νέο ιό. Θεωρώντας ότι για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, θα πρέπει το 75% του πληθυσμού της γης να κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι,  όπως ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής, Αντονι Φάουτσι,  έχουν πει ότι θα χρειαστεί κάλυψη 70% έως 85% του πληθυσμού για να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό.

Το Vaccine Tracker του Bloomberg [η βάση δεδομένων που ιχνηλατεί την πρόοδο των εμβολιασμών] δείχνει ότι ορισμένες χώρες σημειώνουν πολύ πιο γρήγορη πρόοδο από άλλες, θέτοντας ως στόχο τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού με το εμβόλιο δυο δόσεων.

 Το Ισραήλ, η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, οδεύει προς κάλυψη του 75% μόλις μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Οι ΗΠΑ θα φτάσουν εκεί λίγο πριν σημάνειη έλευση του νέου έτους, 2022 .

  • Με τους εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται ταχύτερα στις πλουσιότερες δυτικές χώρες από ότι στον υπόλοιπο κόσμο, ο κόσμος θα χρειαστεί συνολικά επτά χρόνια με τον τρέχοντα ρυθμό.

Ο ρυθμός εμβολιασμών είναι πιθανό να επιταχυνθεί περαιτέρω όσο διατίθενται περισσότερα εμβόλια. Μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς  εμβολίων στον κόσμο στην Ινδία και το Μεξικό μόλις ξεκινούν. Περισσότερες από 8,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν συμφωνηθεί από χώρες μέσω  περισσότερων από 100 συμφωνιών που παρακολουθούνται από το Bloomberg . Μόνο το ένα τρίτο των χωρών έχει ξεκινήσει τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Οι ρυθμοί και οι προοπτικές της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα χρειαστεί 2,3 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, καθώς είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με την ταχύτερη πρόοδο στους εμβολιασμούς.

Ενδεικτικά, η Γερμανία θα χρειαστεί 3,2 χρόνια, η Γαλλία 3,9 χρόνια, η Ιταλία 2,8 χρόνια, η Ισπανία 3,1 χρόνια, η Πορτογαλία 4 χρόνια, η Αυστρία 6,9 χρόνια, η Ολλανδία 4,3 χρόνια αλλά η Ελβετία 2 χρόνια.

Διαδρομή προς την ανοσία

Οι εμβολιασμοί προστατεύουν από το Covid-19 μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη λήψη των δόσεων. Αλλά εάν μόνο μερικά άτομα σε μια κοινότητα εμβολιαστούν, ο ιός μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το εμβόλιο, ομάδες ανθρώπων αρχίζουν να δημιουργούν μια συλλογική άμυνα ενάντια στον ιό έτσι ώστε οι απομονωμένοι σπινθήρες μόλυνσης να καίγονται αντί να εξαπλώνονται . Η ιδέα είναι γνωστή ως ανοσία της αγέλης.

Στην επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν αντικρουόμενοι ορισμοί για το πότε επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ πριν το 75% των ανθρώπων εμβολιαστούν πλήρως. Άλλοι το ορίζουν ως το σημείο όπου οι εστίες δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν. Για παράδειγμα, ακόμη και αν υπάρχει ένα σύμπλεγμα κρουσμάτων ιλαράς σε μια μη εμβολιασμένη κοινότητα, η ανοσία της αγέλης την εμποδίζει να μεταδοθεί.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Γερμανία προειδοποιεί το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: