Άθλιο Blame Game για τα πεσμένα δέντρα: Γραφειοκρατία, αδιαφορία, διαφθορά στην Ελλάδα του 2021

File Photo Μέλη συνεργείων αποκατάστασης βλαβών της ΔΕΔΔΗΕ και του ΠΣ επιχειρούν σε περιοχή της Εκάλης, προκειμένου να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα που άφησε η κακοκαιρία “Μήδεια” σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και συγκοινωνίες, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Είναι δεδομένο ότι τα δέντρα που έπεσαν ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις διακοπές του ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Σχεδόν το 90% των βλαβών -περίπου 800- προκλήθηκε από κλαδιά δέντρων, που έσπασαν γιατί δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω στις γραμμές του δικτύου.

Είναι ελάχιστες οι βλάβες που προκλήθηκαν από πτώσεις ολόκληρων δέντρων. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι εάν τα δέντρα είχαν κλαδευτεί δεν θα είχε ταλαιπωρηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός νοικοκυριών στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας που είναι η Αττική.

Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Από εκεί και πέρα όμως το χάος.

  • Κρατικές υπηρεσίες όπως το Δασαρχείο και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι και η ΔΕΔΔΗΕ ερίζουν ανερυθρίαστα για την ποσόστωση των ευθυνών τους.

Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις, αλλά όπως πάντα η γραφειοκρατία επιτρέπει στους υπεύθυνους είτε να κρυφτούν είτε να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους λίγο πιο δίπλα απλώς για να μην τους ακουμπάνε…

Και τα υπόλοιπα δεδομένα είναι επίσης γνωστά:

Στην Ελλάδα υπάρχει ένα απίστευτο μπέρδεμα σε σχέση με την ευθύνη της κοπής των δέντρων. Το να κόψεις ένα δέντρο ακόμα και αν αυτό έχει κριθεί επικίνδυνο για την ασφάλεια πολιτών και περιουσιών δεν είναι μια απλή υπόθεση.

  • Εάν βρίσκεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο εντός οικισμού, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στην Πολεοδομία εκδίδοντας μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν βρίσκεται στο οικόπεδο του γείτονα, θα πρέπει να εξασφαλίσει και τη δική του σύμφωνη γνώμη.
  • Εάν βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο σε εντός σχεδίου περιοχή, ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί στον οικείο δήμο. Για το ζήτημα θα πρέπει να αποφανθεί η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια να υπάρξει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με το δήμο ακολούθως να πρέπει επίσης να ενημερώσει και την Πολεοδομία.

Και αν το δέντρο είναι επικίνδυνο;

Για τα επικίνδυνα δέντρα πρέπει να ενημερωθεί και η δασική υπηρεσία, η οποία πολύ δύσκολα θα εκδώσει άδεια κοπής ιδιαιτέρως εάν θεωρεί ότι η περιοχή που τώρα μπορεί να είναι πλήρως ανοικοδομημένη, αποτελούσε πρώην δασική έκταση.

Σε κάθε περίπτωση η αρμοδιότητα κλαδέματος δέντρων, τα οποία ακουμπούν σε καλώδια της ΔΕΗ μοιράζεται ανάμεσα σε δήμους και ΔΕΔΔΗΕ. Εφόσον ο δήμος εντοπίσει κλαδιά δέντρων που ακουμπούν σε καλώδια, θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τον ΔΕΔΔΗΕ και το δέντρο να κλαδευτεί από έναν εκ των δύο φορέων. Και συνήθως τελικά δεν το κόβει κανένας.

Η Πολιτική Προστασία κάνει τον διαιτητή

Κάθε Απρίλιο η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με εγκύκλιό της καλεί τον ΔΕΔΔΗΕ και τους δήμους να προνοήσουν για το κλάδεμα δέντρων και τον καθαρισμό οικοπέδων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Από το σημείο που ένα δέντρο θα κριθεί επικίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια μέχρι την οριστική απόφαση για την κοπή του, πολλές φορές περνά διάστημα πολλών μηνών. Στα όρια της Αττικής και ειδικά των πιο αστικών τμημάτων της, η τεράστια ανάγκη για πράσινο κάνει συχνά τους πολίτες ιδιαίτερα καχύποπτους όχι μόνο στην κοπή ενός δέντρου, αλλά και στο κλάδεμά του, το οποίο μετατρέπεται ακόμα και σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης σε επίπεδο δήμων. Οι έντονες αντιδράσεις των δημοτών οδηγούν πολλές φορές στην ανάκληση αντίστοιχων αποφάσεων από τις δημοτικές αρχές, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις που τέτοιες υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.

Τα καλώδια που δεν έγιναν ποτέ υπόγεια

Στα… χαρτιά, όπως συνήθως άλλωστε, έμεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό η τήρηση νόμου από το 1979, ο οποίος προέβλεπε την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης της τότε ΔΕΗ. Πρόκειται για το νόμο 979/1979, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργού Βιομηχανίας Στέφανου Μάνου. «Ο συγκεκριμένος νόμος επέβαλε στην τότε ΔΕΗ την υποχρεωτική υπογειοποίηση του χαμηλής και μέσης τάσης δικτύου της στους οικιστικούς ιστούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε προβλήματα. Δυστυχώς, από τότε και μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έκανε απειροελάχιστα πράγματα. Μετά ζήτησε από τον κάθε δήμο να καταβάλει το 50% του κόστους για την υπογειοποίηση του δικτύου της στις περιοχές του.

Η ΔΕΗ και πλέον ΔΕΔΔΗΕ έχει έναν πολύ κλειστό κύκλο εργοληπτικών εταιρειών, με τις οποίες συνεργάζεται. Εκπονούν τις μελέτες, τις οποίος καλείται μετά να πληρώσει ο κάθε δήμος, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ο τελευταίος το ακριβές μέγεθος του κόστους του έργου, αφού δεν έχει ουσιαστικά πρόσβαση στα δεδομένα.

Hellas Journal
Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Δεν είναι δική μας δουλειά το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε καλώδια λέει η ΚΕΔΕ

Η “Μήδεια” φεύγει και αφήνει πίσω της “συντρίμμια”: Μάχη όλη τη νύχτα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

ΔΕΔΔΗΕ: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης, προβλήματα σε επτά περιοχές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: