Οι FT ξεγυμνώνουν το καθεστώς Ερντογάν: Απειλές, ξυλοδαρμοί, εκβιασμοί κατά Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

Οι FT ξεγυμνώνουν το καθεστώς Ερντογάν: Απειλές, ξυλοδαρμοί, εκβιασμοί κατά Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν

File Photo: Ο Ερντογάν σε συνεδρίαση του AKP. EPA/TURKISH PRESIDNET PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Με απειλές, αποκλεισμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εκβιασμούς ακόμη και ξυλοδαρμούς βρίσκονται αντιμέτωποι όσοι από τους παλαιούς συμμάχους του Ερντογάν επιχειρούν να αποκτήσουν τη δική τους πολιτική οντότητα, σημειώνουν σε ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα οι Financial Times.

Ας δούμε την περίπτωση του Σελτζούκ Οζντάγ (Selcuk Ozdag). Κάποτε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, σήμερα αντιπρόεδρος στο δεξιό, συντηρητικό κόμμα «Μέλλον» (Gelecek) που ίδρυσε το 2019 ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τον περασμένο Ιανουάριο ξεκίνησε για την προσευχή της Παρασκευής. Ξαφνικά έξω από την πόρτα του ξεπρόβαλλε μία ομάδα ανδρών κρατώντας ξύλινα ρόπαλα και ένα όπλο.

Τον χτύπησαν άγρια, του έσπασαν το χέρι και του προκάλεσαν τραύματα που χρειάστηκαν 17 ράμματα στο κεφάλι.

Ο Οζντάγ υποπτεύεται ότι οι δράστες της επίθεσης έχουν δεσμούς με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν ,το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Μπαχτσελί με τον οποίο ο Οζντάγ είχε λογοφέρει λίγες μέρες πριν από την επίθεση.

O 62χρονος Οζντάγ θεωρεί ότι η κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας αρχίζει να φοβάται τον νέο πολιτικό σχηματισμό που στοχεύει στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Ερντογάν:

«Η σημερινή κυβέρνηση είναι απελπισμένη», δήλωσε στους Financial Times. «Αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία», λέει.

Σε αντίστοιχη δύσκολη θέση βρίσκεται και η «Θεραπεία», (Deva) το  κόμμα που ίδρυσε ο πάλαι ποτέ οικονομικός γκουρού του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατζάν, με στόχο να συγκεντρώσει ψήφους και από τα αριστερά και από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

«Ο,τι προσπαθούν να κάνουν είναι μάλλον απίθανο. Είναι πραγματικά δύσκολο να κάνεις προεκλογική εκστρατεία και να προσεγγίσεις ψηφοφόρους όταν σε δέρνουν και σου στήνουν ενέδρες» σχολιάζει στην βρετανική εφημερίδα ο Σελίμ Σαζάκ (Selim Sazak) επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας.

Αξιωματούχοι μάλιστα του κόμματος Νταβούτογλου λένε ότι δυνάμει στελέχη, πολλά από τα οποία προήλθαν από το AKP του Ερντογά , έχουν υποστεί απειλές ότι «αν πηδήξουν έξω από τα καράβι» είτε θα απολυθούν από το δημόσιο είτε θα χάσουν συμβόλαια που έχουν συνάψει για τις επιχειρήσεις τους.

Αν και η χαμηλή απήχηση που σημειώνουν τα δύο κόμματα δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο κλίμα που καταγγέλλεται ότι καλλιεργούν τα όργανα του Ερντογάν, οι κατηγορίες εις βάρος του είναι  συγκεκριμένες:

Για παράδειγμα ο Μεμέτ Εμίν Εκμέν (Mehmet Emin Ekmen) αντιπρόεδρος στο κόμμα του Μπαμπατζάν, υποστηρίζει ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει μπλακ άουτ στα φιλοκυβερνητικά media και μεταξύ των κορυφαίων πολιτικών του ΑKP: «Μιλάνε σαν να μην υπάρχει κόμμα Deva, σαν να μην υπάρχει πρόσωπο που ονομάζεται Αλί Μπαμπατζάν», λέει στους FT.

Tην ίδια στιγμή η επιδημία του κορωναϊού έχει καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την πόρτα – πόρτα προεκλογική εκστρατεία που είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπάργκο στα media.

Ο Εκμέν υποστηρίζει ότι ένα 50% των κατοίκων της χώρας αγνοεί ακόμη και την ύπαρξη του κόμματος.

Οι αναλυτές είναι προς το παρόν διχασμένοι για τις προοπτικές των δύο κομμάτων αν και πολλοί εκτιμούν ότι τα πραγματικά τους ποσοστά δεν αντικατοπτρίζονται στις δημοσκοπήσεις.

Και γεγονός παραμένει ότι «ακόμη και μικρή ‘αποστασία’ ψηφοφόρων του AKP στις επόμενες εκλογές του 2023, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πονοκέφαλο στον Ερντογάν που πρέπει να κερδίσει το 50% των ψήφων. Το 2019 είχε κερδίσει με το 52,6 τοις εκατό και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων».

Πηγή: Financial Times: Turkey’s new political parties face struggle in battle against Erdogan

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Ούτε το ΝΑΤΟ δέχεται τους S-400: Έκανε πίσω ο Στόλτενμπεργκ, απόλυτη η θέση των Αμερικανών…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: