Άνοιγμα αγοράς με ειδικό SMS: Το 1η έγινε 8η Μαρτίου μέσα σε λίγες ώρες και βλέπουμε

File photo: Στη φωτο πολίτης διαβάζει την ανακοίνωση που αφορά στο κλείσιμο επιχείρησης λόγω πανδημίας, στο Ναύπλιο. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Όνειρο ήταν και πάει. Εκεί το πρωί της Τρίτης όλοι -κυβέρνηση, ειδικοί, δημοσιογράφοι- συζητούσαν για το άνοιγμα της αγοράς την 1η Μαρτίου, ήρθε η πραγματικότητα και τους προσγείωσε ανώμαλα.

Μέσα σε λίγες ώρες το 1η Μαρτίου έγινε 8η Μαρτίου και βλέπουμε στη συνέχεια καθώς αποδεικνύεται τόσο ευμετάβλητα είναι τα δεδομένα που προκαλεί αυτός ο επιθετικός ιός.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή σχεδίων κρίνεται επιβεβλημένη καθώς οι ενδείξεις για τα σημερινά (Τρίτη 23/2) κρούσματα αποδεικνύονται χειρότερες από τις αναμενόμενες Συγκεκριμένα, σήμερα, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα αναμένεται να ξεπεράσουν ίσως κατά πολύ τα 1.000.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως τα 880 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ από αυτόν που διενεργείται συνήθως.

Με νέους κανόνες σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου.

Το σχέδιο με τα ειδικά SMS σε νέο πενταψήφιο

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποτε και αν ανοίξει η αγορά, ένα από τα βασικότερα σενάρια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα αφορά στα ψώνια από όλα τα καταστήματα, εκτός σούπερ μάρκετ.

Κάθε πολίτης που θα στέλνει sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό, θα έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό διάστημα -πιθανότατα τριών ωρών για να κάνει τα ψώνια του είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop.

Οι καταναλωτές ότι θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής ενός sms την ημέρα για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Ο συγκεκριμένος 5ψηφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033.

Οι 6 γνωστοί κωδικοί για sms που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Υπέρ του ανοίγματος του λανεμπορίου τάσσονται και οι επιστήμονες

Ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων.

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Ανοίγει ξανά η αγορά από 1η Μαρτίου: Με ειδικό SMS και τρίωρη προθεσμία για ψώνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: