Ανοίγει ξανά η αγορά από 1η Μαρτίου: Με ειδικό SMS και τρίωρη προθεσμία για ψώνια

FILE PHOTO: Κόσμος στην οδό Ερμού στο εμπορικό κέντρο των Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Με νέους κανόνες σχεδιάζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου η κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Μαρτίου.

Ενα από τα βασικότερα σενάρια που εξετάζονται είναι η δημιουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού, ο οποίος θα αφορά στα ψώνια από όλα τα καταστήματα, εκτός σούπερ μάρκετ.

Κάθε πολίτης που θα στέλνει sms στο νέο πενταψήφιο αριθμό, θα έχει στη διάθεσή του ένα χρονικό διάστημα -πιθανότατα τριών ωρών για να κάνει τα ψώνια του είτε με τη μέθοδο του click away είτε με το click in shop.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εγημερίδας τα «Νέα», οι καταναλωτές ότι θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής ενός sms την ημέρα για τις συγκεκριμένες αγορές σε εμπορικά καταστήματα.

Ο συγκεκριμένος 5ψηφιος αριθμός θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033.

Οι 6 γνωστοί κωδικοί για sms που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Τη νέα τεχνολογική λύση προεξήγγειλε χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες με χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον Σκάι: «Υπάρχει το ενδιαφέρον γενικά από την κυβέρνηση να δούμε πώς θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έναν τρόπο όσον το δυνατόν πιο εύρυθμο και γρήγορο. Εξετάζουμε τεχνολογικές λύσεις, δεν είμαστε στο επίπεδο των ανακοινώσεων».

Υπέρ του ανοίγματος του λανεμπορίου τάσσονται πάνβτως και οι επιστήμονες

Ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο.
«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων.

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE 

Καταγράφηκαν 880 νέα κρούσματα, 346 διασωληνωμένοι και 24 θάνατοι σε 24 ώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: