Αναβάθμισαν την ατζέντα Νετανιάχου και Αναστασιάδης: Κοινές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu προβαίνουν σε δηλώσεις. Φωτογραφία ΓΤΠ




Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας και διμερών σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ οικοδομήθηκε στη βάση της ενεργειακής ατζέντας, γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στην εφημερίδα Φιλελεύθερος της Λευκωσίας.

Η χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, έδειξε πως τα ενεργειακά για πρώτη φορά δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν διαφοροποίησε τις σχέσεις των δύο χωρών.

Για τις δύο χώρες αυτή τη στιγμή πρώτο θέμα στη ατζέντα, εσωτερικά και εξωτερικά, βρίσκεται η αντιμετώπιση της πανδημίας. Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προήδρευσε συνεδρίας της υπουργικής ομάδας για τον κορωνοϊό.

Η ετοιμότητα της Κύπρου να ανοίξει, από την 1η Απριλίου 2021, τα σύνορά της για τουρίστες από το Ισραήλ οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, ήταν ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη φτάνοντας στο πρωθυπουργικό γραφείο και πριν αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη, «Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό άμα τη αφίξει τους».

Πέραν όμως του ανοίγματος των κυπριακών συνόρων για τους Ισραηλινούς τουρίστες, το επόμενο διάστημα αναμένονται και σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της άμυνας, όπως άφησε να διαφανεί ο Μπένι Γκαντζ. Σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ ανέφερε ότι με την Κύπριο ομόλογό του, κατά τη συνάντηση που είχαν, συζήτησαν τις στενές στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι αυτή η συνεργασία είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

Ο Μπένι Γκαντζ ανακοίνωσε ότι με τον Χαράλαμπο Πετρίδη συμφώνησαν όπως επαναρχίσουν κοινές στρατιωτικές και ναυτικές ασκήσεις των δύο χωρών, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, ενώ παράλληλα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τη μεταξύ τους βιομηχανική συνεργασία.

Από δικής του πλευράς ο Κύπριος ΥΠΑΜ ανέφερε ότι συζήτησαν «την αναβαθμισμένη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων και των ενόπλων δυνάμεων» των δύο χωρών.

Στις δηλώσεις του, οι οποίες προηγήθηκαν των συνομιλιών που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε επίσης ότι σ’ ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις επαναβεβαιώνονται η εξαίρετη συνεργασία, αλλά και οι συνέργειες που έχουν εγκαθιδρυθεί τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς, ενώ θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, κυρίως σε έργα όπως ο αγωγός EastMed και ο Eurasia interconnector.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ για τις εξελίξεις και τόνισε ότι η μορφή της επιδιωκόμενης λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Είπε ακόμα ότι θα είχαν την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόταση του Ισραήλ σε σχέση με το «Πράσινο Διαβατήριο» ενόψει και της επανέναρξης της ελεύθερης διακίνησης, κάτι που είναι μεγάλης σημασίας για την Κύπρο η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό.

Καλωσορίζοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης αποτελεί έναν σπουδαίο φίλο του Ισραήλ αλλά και δικό του προσωπικά, σημειώνοντας ότι από την εκλογή του Προέδρου το 2013 εργάζονται μαζί άοκνα και αποτελεσματικά για να οικοδομήσουν μια ξεχωριστή συνεργασία των δύο χωρών, η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς.

Αναφερόμενος στους τομείς συνεργασίας, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε τους τομείς της Ενέργειας, της διαχείρισης υδάτων, του τουρισμού, της δημόσιας ασφάλειας, αλλά και της Υγείας ιδιαίτερα, μέσα και από τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για την προθυμία της Κύπρου να αναγνωρίσει τα διαβατήρια εμβολιασμού του Ισραήλ κάτι που θα κάνει, όπως είπε, και η χώρα του για την Κύπρο.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι θα συνεχίσει η κοινή εργασία αναφορικά με τον αγωγό του EastMed για εξαγωγές του φυσικού αερίου των δύο χωρών, κάτι που θα ανοίξει νέες προοπτικές και σημείωσε ότι επ’ αυτού του θέματος έχει λάβει καλές εισηγήσεις από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Είπε ακόμα ότι οι Συμφωνίες Abraham διανοίγουν νέους ορίζοντες συνεργασίας στην περιοχή που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και την Κύπρο.

Η Κύπρος είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για τους Ισραηλινούς δήλωσε ο Ασκενάζι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: