Ακαδημαϊκή καθηγήτρια αντικρούει αιτιάσεις συναδέλφου της περί συσχετισμού των κλασσικών κειμένων με ρατσιστικές αντιλήψεις

File photo: Τμήμα των εκθεμάτων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Washington Post, της Shadi Bartsch, καθηγήτριας Κλασσικής Φιλολογίας και Σπουδών για την Ισότητα των Φύλων στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, επιχειρεί να αντικρούσει τους απαξιωτικούς ισχυρισμούς για την κλασσική αρχαιότητα.

Τους ισχυρισμούς εξέφρασε ο καθηγητής Dan-el Padilla Peralta του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, σε άρθρο του στην εφημερίδα Νew Υork Τimes), ο οποίος θεωρεί ότι ο συστημικός ρατσισμός ενυπάρχει στην κλασσική παιδεία.

Σύμφωνα με την Bartsch, αποτελεί στρεβλή ιστορική αναφορά η συσχέτιση της σπαρτιατικής εξέγερσης εναντίον των Περσών στις Θερμοπύλες, το 480 π.Χ., ως επιχείρησης διάσωσης της ‘λευκής φυλής’ από τους βαρβάρους, και ο παραλληλισμός της με τις εικόνες των εισβολέων στο Καπιτώλιο, την 6η Ιανουαρίου, που έφεραν ελληνικές περικεφαλαίες και σημαίες με τη φράση «Μολών Λαβέ».

Η αμερικανίδα ιστορικός αναγνωρίζει ότι πολλά από τα κείμενα της κλασσικής αρχαιότητας έχουν χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη ακραίων ιδεολογιών και πράξεων, οι οποίες σήμερα καταδικάζονται, ωστόσο, διερωτάται εάν θα ήταν καλύτερο τα κείμενα αυτά να μελετώνται για το ίδιο το περιεχόμενό τους, απαλλαγμένα από το αρνητικό φορτίο αμαυρωμένων ιδεολογιών και του τρόπου που αυτά χρησιμοποιήθηκαν.

Επισημαίνει, δε, ότι η προσέγγιση αυτή αγνοεί ένα βασικό στοιχείο: οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο και ο τρόπος που μελετάμε, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα ερμηνείας κειμένων της αρχαιότητας (Ομήρου Ιλιάδα) και των ρωμαϊκών χρόνων (Αινειάδα Βιργιλίου) και προσαρμογής της ερμηνείας των κειμένων αυτών στις ανάγκες και τις σκοπιμότητες μεταγενέστερων ιδεολογιών (π.χ. του Μουσολίνι).

Είναι ανάγκη να «αποκαταστήσουμε τους κλασσικούς συγγραφείς», καταλήγει η Bartsch, εξηγώντας ότι, επί χιλιετίες, έχουν μελετηθεί με διαφορετικούς τρόπους από διαφορετικές κουλτούρες και ότι δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζεται η αντοχή τους με τους όρους της σύγχρονης εποχής.

Οι κλασσικοί θα διασωθούν εάν εκλείψει η πεποίθηση ότι τα αμαρτήματα των προγόνων μας ευθύνονται για τα δικά μας, τονίζει η αμερικανίδα καθηγήτρια.

ΠΗΓΗ: Washington Post – Opinion: Don’t yield ancient history and literature to the alt-right

Απαράδεκτος: Απαξίωση από πανεπιστημιακό Ελλήνων και Ρωμαίων Κλασικών: Ταύτιση με «λευκή ανωτερότητα» και ακροδεξιά ρητορική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: