Αγώνας δρόμου για αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης και υδροδότησης: Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Άνδρας περιμένει σε στάση λεωφορείου, σε κεντρικό χιονισμένο δρόμο της Αθήνας, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ




Επί ποδός βρίσκεται και σήμερα η Πολιτική Προστασία για την αποκατάσταση των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που προέκυψαν σε περιοχές της χώρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια».

Μάλιστα σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα τεχνική σύσκεψη στις 7:45 στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, με συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του γενικού γραμματέα υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιου Καραγιάννη, του Διευθυντή Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγου Ιωάννη Παπαναγνώστου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιου Μάνου και του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιου Τόσιου.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική, σε συνέχεια της ενεργοποίησης Πολιτικής Προστασίας και Στρατού για την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, καθώς και ο προγραμματισμός των επόμενων δράσεων ως την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.

Στη σύσκεψη θα λάβουν, επίσης, μέρος ο γενικός διευθυντής συντονισμού της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήδη από χθες το βράδυ, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Νίκο Χαρδαλιά, κατόπιν εντολής της κυβέρνησης, συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, την Λαμία και τη Λάρισα, ξεκίνησαν το έργο της αποκατάστασης του μεγάλου προβλήματος της ηλεκτροδότησης στην Αττική, όπου 29 γειτονιές βυθίστηκαν στο σκοτάδι.

Στρατός και Πυροσβεστική σε συνεργασία και με άλλες δυνάμεις δίνουν από χθες ολονύχτια μάχη για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Δεδομένων των δυσχερέστατων συνθηκών που επικρατούν και της άμεσης ανάγκης για αποκατάσταση των βλαβών, η Πολιτική Προστασία ζήτησε τη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, κινητοποιώντας δέκα συνεργεία του Στρατού.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προστέθηκαν στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που επιχειρούσαν ήδη, πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Ενεργοποιήθηκαν επίσης πέντε συνεργεία του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) του ΠΣ, ενώ κατόπιν σχετικού αιτήματος από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Περιφέρεια Αττικής διέθεσαν μηχανήματα έργου για την υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.

Η αποστολή των δυνάμεων που κινητοποιήθηκαν είναι να κόψουν τα δέντρα και να ανοίξουν τους δρόμους ώστε τα συνεργεία αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης να φτάσουν στον προορισμό τους.

Για το σκοπό αυτό, από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ δόθηκαν ακριβή στοιχεία και λίστα με τα σημεία που είναι οι βλάβες ώστε τα συνεργεία να εργαστούν όλη νύχτα με στόχο να επιδιορθωθούν οι βλάβες το συντομότερο.

Όσον αφορά τον καιρό, ισχυρός παγετός αναμένεται σε μεγάλο μέρος της χώρας μέχρι σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Στη Δυτική Μακεδονία, αλλά επίσης σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αύριο θα επικρατήσει ολικός παγετός. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο σύνολο σχεδόν της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε σημαντικό μέρος της νησιωτικής Ελλάδας, θα σημειωθούν αρνητικές θερμοκρασίες.

  • Κλειστή έως τις 7 το πρωί η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας

Κλειστή θα παραμείνει μέχρι τις 07.00 τουλάχιστον το πρωί σήμερα η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας στο τμήμα της Αττικής.

Η εθνική οδός Αθηνών- Λαμίας θα παραμείνει κλειστή μέχρι τις 7 το πρωί στο τμήμα από τη γέφυρα Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι τα όρια της Βοιωτίας, και δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων για λόγους ασφαλείας Σημειώνεται ότι από την Βοιωτία και έπειτα η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεξάγεται κανονικά.

  • ΟΑΣΑ: Μετά τις 7 π.μ. θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων

Μετά τις 7 το πρωί θα ξεκινήσουν σήμερα τα δρομολόγια των λεωφορείων-σε όσα το επιτρέψουν οι συνθήκες να πραγματοποιηθούν- αφού λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων που επικράτησαν και χθες σε όλη την Αττική είναι αυξημένος ο κίνδυνος εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Προτεραιότητα δίνεται στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο να καλυφθούν οι κεντρικοί οδικοί άξονες, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται προσπάθειες για να κυκλοφορήσουν οχήματα στους κεντρικούς άξονες των βορείων, νοτίων και δυτικών προαστίων.

Από χθες ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τις θυγατρικές εταιρείες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, προσπαθούν ώστε να αποκατασταθεί, εκεί που το επιτρέψουν οι συνθήκες, η σημερινή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΑΣΑ, εποπτικά συνεργεία της ΟΣΥ σε συνεργασία με την Τροχαία Αττικής διενεργούν αυτοψίες προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων σε όλο το δίκτυο.

Ωστόσο μέχρι και χθες αργά το βράδυ τα δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας καθιστούσαν πολύ δύσκολη την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων ειδικά στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά προάστια της Αθήνας. Στη διάρκεια της ημέρας θα επανεκτιμηθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων στις συγκεκριμένες γραμμές.

Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό γίνονται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε και σήμερα να λειτουργήσει το τμήμα της γραμμής 1 του μετρό Πειραιάς – Ν. Ιωνία και ταυτόχρονα να τεθεί σε λειτουργία και το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Κηφισιά, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Οι γραμμές 2 και 3 του μετρό θα λειτουργούν κανονικά, όπως και χθες, εκτός από το τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Τέλος, κανονικά θα διεξάγονται τα δρομολόγια του τραμ σε ολόκληρο το δίκτυο του.

  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ο δήμος Διονύσου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Διονύσου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15 Φεβρουαρίου στην περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη έγινε με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου και θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, δηλαδή έως και τις 15 Μαρτίου 2021.

  • Ποια σχολεία μένουν κλειστά και ποια ανοιχτά

Κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όλων των βαθμίδων, στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ωστόσο κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στους περισσότερους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης μετά την υποχώρηση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με εξαίρεση τους δήμους Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης, όπου κρίθηκε προτιμότερο να παραμείνουν κλειστά νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Στον δήμο Δέλτα, το κουδούνι θα «χτυπήσει» με μία μικρή καθυστέρηση.

Τα συνεργεία των δήμων τα τελευταία 24ωρα καθάρισαν τις σχολικές αυλές από το χιόνι και τα μαθήματα θα γίνουν και πάλι διά ζώσης σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όπως επίσης και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, γνωστοποίησε πως για τα σημερινά μαθήματα δεν θα λαμβάνονταν ενιαία απόφαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ο κάθε δήμος θα αποφάσιζε ξεχωριστά αξιολογώντας την κατάσταση.

Έτσι, με ανακοινώσεις τους, οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης- Συκεών, Πυλαίας- Χορτιάτη, Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Παύλου Μελά, Κορδελιού- Ευόσμου, Χαλκηδόνος, Θέρμης και Θερμαϊκού γνωστοποίησαν πως τα μαθήματα θα γίνουν κανονικά διά ζώσης μετά τον καθαρισμό των σχολικών αυλών και με λειτουργία της θέρμανσης ώστε να είναι έτοιμες οι σχολικές αίθουσες να υποδεχτούν τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Από την πλευρά τους, οι δήμοι Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Βόλβης ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν κλειστά τα γυμνάσια, τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία λόγω παγετού καθώς -όπως τονίζεται- οι αποφάσεις πάρθηκαν με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους. Θα λειτουργήσουν, όμως, κανονικά οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τόσο στο Ωραιόκαστρο, στον Λαγκαδά και στον δήμο Βόλβης για την εξυπηρέτηση των γονιών.

Στον δήμο Δέλτα, το κουδούνι θα «χτυπήσει» με μια μικρή καθυστέρηση. Στις 9 το πρωί θα λειτουργήσουν διά ζώσης τα σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις πρωινές ώρες λαμβάνοντας υπόψιν και τη διεξαγωγή των μαθημάτων με ανοιχτά παράθυρα λόγω covid.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δήμους της κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες θα ανοίξουν τα σχολεία με μία ώρα καθυστέρηση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Στις 9 θα ξεκινήσουν τα μαθήματα σε όλα τα δημοτικά και γυμνάσια, ενώ την ίδια ώρα θα λειτουργήσουν και οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του δήμου Σερρών.

Αντίθετα, κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί των δήμων Νάουσας και Βέροιας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού. Η διεξαγωγή των μαθημάτων θα γίνει μέσω τηλεκπαίδευσης.

Κλειστά θα μείνουν επίσης τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε Κεφαλονιά και Ιθάκη έως και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης που υπογράφει ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός.

Όπως αναφέρει η απόφαση της ΠΕ Κεφαλονιάς- Ιθάκης, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στα νησιά μας τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με της μετεωρολογικές προβλέψεις, σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται (ανοιχτά παράθυρα, αερισμός των αιθουσών κ.λπ.).

Επίσης κλειστές θα παραμείνουν και σήμερα οι σχολικές μονάδες στους Δήμους Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Σαμοθράκης καθώς και όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Κω, όπως επίσης οι δημοτικοί και ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Επίσης τα σχολεία όλων βαθμίδων και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά στο δήμο Κιλκίς, στους δήμους Έδεσσας, Αλμωπίας και Πέλλας , στους δήμους Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού και στον δήμο Κατερίνης στην Πιερία, στους δήμους Βέροιας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας στην Ημαθία, στον δήμο Φλώρινας, Εορδαίας, Γρεβενών και Κοζάνης. Στο Νομό Λάρισας κλειστές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες στο δήμο Φαρσάλων και Τυρνάβου .

Κλειστά θα είναι επίσης τα σχολεία στο δήμο Τρικκαίων, Καρδίτσας, Παλαμά και Μουζακίου και στην Μαγνησία στο δήμο Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού καθώς και οι σχολικές μονάδες στο Δήμο Λαμιέων και Χαλκιδέων. Στην Πελοπόννησο κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ηλείας ενώ στα νησιά βόρειου ανατολικού Αιγαίου, στην Χίο και την Σάμο. Στην Κρήτη κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο.

Αναστέλλεται και σήμερα η λειτουργία των δικαστηρίων και Εισαγγελιών στην περιφέρεια της Αττικής

Αναστέλλεται και σήμερα η λειτουργία των δικαστηρίων και Εισαγγελιών της στην Περιφέρεια της Αττικής, εκτός αυτοφώρων κακουργημάτων και πλημμελημάτων και υποθέσεων που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα ύστερα από απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα.

  • Κλειστά σήμερα και αύριο τα ΚΔΑΠμεΑ και τα ΚΔΗΦ

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο όλα τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) στις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας πλην Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων λόγω της έντονης κακοκαιρίας (χιονόπτωσης και παγετού) ύστερα από απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου.

  • Αναβάλλονται οι προγραμματισμένες Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην περιοχή της Αττικής

Αναβάλλονται, για σήμερα οι προγραμματισμένες Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην περιοχή της Αττικής, λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών που επικρατούν και των σχετικών οδηγιών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για περιορισμό της κυκλοφορίας των κατοίκων όλης της Αττικής, αλλά και με γνώμονα την προστασία των εξεταζομένων και των μελών των Υγειονομικών Επιτροπών από τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα προγραμματισμένα ραντεβού που αναβάλλονται θα εξεταστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα στις επόμενες ημέρες σε εμβόλιμες επιτροπές και, συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα ενημερωθούν εγκαίρως για το νέο ραντεβού τους.

Κύμα αγάπης και συμπαράστασης για τη Ζέτα: Δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βία που υπέστη από γνωστό σκηνοθέτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: