Αυτά βλέπει ο Ταγίπ! Συζητήσεις Αιγύπτου-Ισραήλ για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου

Ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου Τάρεκ ελ-Μόλλα. Φωτογραφία υπουργείου Ενέργειας Αιγύπτου




Πρακτορειακό ρεπορτάζ του Bloomberg (κείμενο Salma El Wardany, Mirette Magdy) καταγράφει τις συζητήσεις μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ενώνει τις δύο χώρες, στα πλαίσια συνεργασίας τους για την εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δηλώσεις των Υπουργών Ενέργειας, οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού πλαισίου κατασκευής του αγωγού. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην αυξανόμενη τάση των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου να επενδύσουν σε εξαγωγές φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αίγυπτος επιδιώκει να καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος κόμβος εξαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπου καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, καθώς οι κυβερνήσεις στρέφονται σε πιο «πράσινες» πηγές ενέργειας σε σχέση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Ο νέος αγωγός Αιγύπτου- Ισραήλ θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει με τη σειρά του περισσότερο φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, ενώ επί του παρόντος εξάγει 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως μέσω του αγωγού EMG που διασχίζει τη Χερσόνησο του Σινά. Κατά την σπάνια επίσκεψη του Αιγύπτιου Υπουργού Πετρελαίου El-Molla στο Ισραήλ τέθηκε, επίσης, το ζήτημα συνεργασίας με άλλες χώρες για την μετατροπή πετρελαιοκίνητων πλοίων ώστε να κινούνται με φυσικό αέριο.

Ο El-Molla επισκέφτηκε και την Παλαιστίνη. Η Αίγυπτος έχει αυξήσει τις εξαγωγές και από τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ επαναλειτούργησε το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη χώρα, μετά από οκτώ χρόνια παύσης των εργασιών του.

Τέλος, γίνεται αναφορά στον Οργανισμό φυσικού αερίου EastMed, που ιδρύθηκε από Κύπρο, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη στις 16 Ιανουαρίου 2020 και στον οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, λόγω των εντάσεων που έχει δημιουργήσει με τις διεκδικήσεις της στα διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg – Salma El Wardany, Mirette Magdy – Israel, Egypt May Build Gas Pipeline as They Eye European Market

Πειρατικό σάλτο στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν βγάζει όλο το στόλο για τη… Γαλάζια Πατρίδα του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: