164.290 συνολικά οι θάνατοι στο Μεξικό: Πάνω από 1,9 εκατ. τα κρούσματα του νέου κορωναϊού

Ερευνητές,που ασχολούνται με το νέο κορωναϊό, στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Γουανταλαχάρα. EPA, Francisco Guasco




Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.368 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 13.051 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται μέχρι εδώ σε 164.290 νεκρούς επί συνόλου 1,9 εκατ. και πλέον μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη. Κι αυτό ενώ κορυφαία στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν πάνε όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν για να αποτυπωθεί πλήρως η επιδημιολογική κατάσταση.

Χιλή: Πάνω από 450.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό

Ο υπουργός Υγείας της Χιλής Ενρίκε Πάρις ενημέρωσε χθες Παρασκευή ότι έχουν εμβολιαστεί για τον SARS-CoV-2 454.155 άνθρωποι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής από την έναρξη της εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης την Τετάρτη.

«Ελπίζουμε ότι αυτό το επίπεδο συμμετοχής στα κέντρα εμβολιασμού θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες», ώστε «να επιτύχουμε την ανοσοποίηση σημαντικών ομάδων» του πληθυσμού, τόνισε ο κ. Πάρις.

Οι 91.843 από τους ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί είναι άνω των 85 ετών, καθώς το σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση στο Σαντιάγο προβλέπει ότι αρχικά θα ανοσοποιηθούν οι ηλικιωμένοι, ειδικά με χρόνιες παθήσεις, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο.

Η Χιλή αξιοποιεί πλέον τις σχεδόν 4 εκατ. δόσεις εμβολίων της κινεζικής εταιρείας Sinovac που έχει παραλάβει.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο 18.808 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 744.019 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (77/3.786 τις προηγούμενες 24 ώρες), σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Ισημερινός: Πάνω από 2.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 14 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.073 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τις 255.412.

Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 14 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα να φθάνει τους 10.290 νεκρούς ως εδώ. Σύμφωνα με τις αρχές, άλλοι 4.692 θάνατοι θεωρείται πως «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία, κάτι όμως που δεν έχει επαληθευτεί από ιατροδικαστικούς.

Στην πρωτεύουσα Κίτο, επίκεντρο της πανδημίας, δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας προσερχόμενοι να ψηφίσουν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές αύριο Κυριακή.

Η πιλοτική φάση της ανοσοποίησης για τον νέο κορονοϊό άρχισε την 21η Ιανουαρίου, με 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Συνεχίζεται με τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας. Η εκστρατεία αναμένεται να διευρυνθεί τον Μάρτιο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων εμβολίων.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μεξικό, Mexico – Σαντιάγο, Chile – Κίτο, Ecuador

Πάνω από 230.000 οι θάνατοι από κορωναϊό στη Βραζιλία: Σχεδόν 9,5 εκατ. κρούσματα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: