Ξέσπασε πόλεμος με φόντο τα εμβόλια: Στο τρίγωνο Βρυξελλών – Λονδίνου – φαρμακευτικών

File Photo: Υποστηρικτές παραμονλής του ΗΒ στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2016. EPA/HAYOUNG JEON




Σε «πόλεμο» Ευρώπης – φαρμακευτικών εταιριών με έντονη οσμή «παλιάς καλής» (τρόπος του λέγειν) αγγλογερμανικής σύρραξης φαίνεται να οδηγούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Το ψυχροπολεμικό κλίμα άρχισε να διαμορφώνεται την Παρασκευή όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε προς την ΕΕ ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί μέχρι τον Μάρτιο για τις προμήθειες του εμβολίου της, βάζοντας έτσι ένα ακόμη εμπόδιο στις προσπάθειες της ΕΕ για ταχύ εμβολιασμό αφού προηγουμένως και η Pfizer είχε ανακοινώσει (τον Ιανουάριο) προσωρινή επιβράδυνση στις παραδόσεις.

Ετσι, χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος της αρμόδιας επιτρόπου Στέλλας Κυριακίδου έστειλε δύο αυστηρά μηνύματα:

Το πρώτο στην Astra Zeneca εγκαλώντας την ότι η μείωση των δόσεων που ανακοίνωσε δεν είναι αποδεκτή:

Οργή Βρυξελλών

Δείτε την διατύπωση από το επίσημο κείμενο:

«Την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε απροσδόκητα την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι προτίθεται να προμηθεύσει κατά τις προσεχείς εβδομάδες σημαντικά λιγότερες δόσεις από αυτές που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν. Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.(…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και επιθυμεί να δει τους καρπούς αυτής της επένδυσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και, μέχρι στιγμής, πού ακριβώς και αν ή σε ποιον έχουν παραδοθεί. (…) Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές (….)Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι δόσεις που παραγγέλθηκαν και προχρηματοδοτήθηκαν. Και θέλουμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του συμβολαίου μας».

Υπάρχει όμως και δεύτερη προειδοποίηση από την Κομισιόν προς τις εταιρίες ζητώντας πλήρη διαφάνεια στις εξαγωγές προς χώρες εκτός των 27:

«Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών. Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες».

Στηρίζουν οι Γερμανοί

Τη σκυτάλη έλαβε σήμερα, ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν που υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυτο ZDF.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας στο Reuters, υπενθύμισε πως η AstraZeneca έχει λάβει προκαταβολή 336 εκατομυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια.

«Οι ευρωγραφειοκράτες απειλούν»

Στην απέναντι πλευρά της Μάγχης το δεύτερο σκέλος της χθεσινής προειδοποίησης της Κομισιόν εξελήφθη ως και απειλή διακοπής των εξαγωγών του εμβολίου της Pfizer.

«Ο αρμόδιος υπουργός για τους εμβολιασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου Nadhim Zahawi δήλωσε σίγουρος ότι η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων δεν πρόκειται να διαταραχθεί εξαιτίας της πρωτοφανούς απειλής των Βρυξελλών να εμποδίσει το εμβόλιο της Pfizer να διασχίζει τη Μάγχη», γράφει η Daily Mail και προσθέτει:

«Οι αξιωματούχοι της ΕΕ απαίτησαν από τις φαρμακευτικές εταιρίες να προειδοποιούν όταν πρόκειται να εξαγάγουν εμβόλια της εκτός των «27», συμπεριλαμβανομένων και των εκατομμυρίων δόσεων που προορίζονται για τη Βρετανία.

«Η νέα απειλή σημαίνει ότι η αμερικανική εταιρία Pfizer, της οποίας οι ευρωπαϊκές παραγωγικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο  Βέλγιο, θα πρέπει τώρα να ρωτά τους Ευρωγραφειοκράτες όταν θα θέλει να εξαγάγει το εμβόλιό της στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας φόβους για καθυστερήσεις ή μπλόκο στις παραδόσεις.

Πιο θανατηφόρο έως και 30% το βρετανικό στέλεχος: Οι μεταλλάξεις του ιού μπορεί να επικρατήσουν λένε οι επιστήμονες

«Δηλητήριο»

Την δηλητηριώδη ατμόσφαιρα επέτειναν  δημοσιεύματα δύο γερμανικών εφημερίδων -της λαϊκής Bild αλλά και της σοβαρής Handelsblatt.

Αμφότερα υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο σκέφτεται να απορρίψει την χορήγηση του εμβολίου των Oxford/AstraZeneca σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 καθώς η αποτελεσματικότητα σε αυτές τις ηλικίες είναι μόλις 8%.

Η απάντηση της Αστρα Zeneca

Οι ισχυρισμοί προκάλεσαν την αντίδραση της εταιρίας που χθες το βράδυ υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου (και) στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των δύο γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Γερμανική αμφισβήτηση

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή», ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωσή του προς το AFP.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η οποία επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το Βερολίνο εκτιμά ότι η αποτελεσματικότητα στην ηλικιακή αυτή ομάδα είναι 8%.

Από την πλευρά της η Bild, η οποία επίσης επικαλείται κυβερνητικές πηγές χωρίς να τις κατονομάζει, γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Σιωπή υπουργού

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, το εμβόλιο της οποίας ήδη έχει λάβει άδεια χρήσης και χορηγείται ευρέως στη Βρετανία, εξηγεί στην ανακοίνωσή της ότι δημοσίευσε τον Νοέμβριο στο περιοδικό The Lancet τα επιστημονικά δεδομένα, “τα οποία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είχαν ισχυρή ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο, με το 100% να παράγει συγκεκριμένα αντισώματα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης”.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του γερμανικού Τύπου για την αποτελεσματικότητά του στους ηλικιωμένους.

Για “εμβολιαστικό εθνικισμό” μιλάει το Λονδίνο

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επηρεαστεί από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη και προειδοποίησε κατά “του εμβολιαστικού εθνικισμού”, μετά την απειλή των Βρυξελλών να ελέγχουν τις εξαγωγές εμβολίων.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η AstraZeneca και η Pfizer (…) θα μας παραδώσουν τις ποσότητες εμβολίων που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τον στόχο μας στα μέσα Φεβρουαρίου”, δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 Ναντχίμ Ζαχάουι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News.

“Είμαι βέβαιος ότι θα παραδώσουν (εμβόλια) στην ΕΕ, τη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο”, πρόσθεσε αναφερόμενος στην αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, τα εμβόλια της οποίας που παρέχονται στη Βρετανία παράγονται στο Βέλγιο.

“Ο εθνικισμός των εμβολίων δεν είναι ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε”, εκτίμησε ο Ζαχάουι μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio. “Κανείς δεν θα είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφαλής”, τόνισε.

Με πληροφορίες από Κομισιόν, Daily Mail. ,  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η AstraZeneca υπερασπίζεται την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της στους άνω των 65 ετών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: