Ξεπέρασαν τους 217.000 οι νεκροί στη Βραζιλία: Σχεδόν 8,9 εκατ. κρούσματα του νέου κορωναϊού

FILE PHOTO: Ένας γιατρός απολυμαίνει τα χέρια ανθρώπων που περπατούν σε έναν πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. EPA, Sebastiao Moreira
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 28.323 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 592 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον λατινοαμερικάνικο γίγαντα των 212 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει ως εδώ τους 217.037 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 8,9 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού είχε διαγνωστεί την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη.

  • Ισημερινός: Πάνω από 3.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 25 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Ισημερινού ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 3.060 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα των Άνδεων να φθάνει τους 241.292.

Παράλληλα, άλλοι 25 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει επίσημα τους 9.968 νεκρούς. Ωστόσο, στον απολογισμό αυτό πρέπει να προστεθούν άλλοι περίπου 4.600 θάνατοι που θεωρείται ότι οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, ενώ γιατροί, επιστήμονες και αιρετοί, όπως η Σίνθια Βιτέρι, η δήμαρχος της Γουαγιακίλ, έχουν επισημάνει πως ότι ο επίσημος απολογισμός μάλλον είναι πολύ υποτιμημένος σε σχέση με τον πραγματικό.

Επίσης χθες Κυριακή, ο ρυθμιστικός φορέας του τομέα ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου που ανέπτυξαν από κοινού η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Την 20ή Ιανουαρίου, η χώρα της Λατινικής Αμερικής παρέλαβε 8.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Η υπόλοιπη πρώτη παρτίδα (86.000 δόσεις) αναμένεται να παραδοθεί στη χώρα προοδευτικά ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Θα χρησιμοποιηθεί για τη «φάση μηδέν», όπως την αποκαλούν οι αρχές, δηλαδή την ανοσοποίηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και συνταξιούχων που ζουν σε οίκους ευγηρίας.

Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού αναμένεται να αρχίσει τον Μάρτιο στον Ισημερινό, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα δόσεων.

Πληροφορίες από Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαν Πάουλου, Brazil – Κίτο, Ecuador

Το Ισραήλ απαγορεύει όλες τις πτήσεις ξένων εταιρειών από και προς τη χώρα, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal