Βρετανική αντεπίθεση: Υπέρ του «εμβολιαστικού εθνικισμού» και κατά της στάσης της Ε.Ε. για την AstraZeneca

Ο Pascal Soriot, επικεφαλής της εταιρείεας AstraZeneca. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Επικριτικό σχόλιο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca και τις εκκλήσεις να αποφευχθεί ο «εμβολιαστικός εθνικισμός», δημοσιεύει η εφημερίδα The Telegraph.

Ο αρθρογράφος Jeremy Warner θεωρεί απαράδεκτες τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, ενώ  τάσσεται υπέρ του «εμβολιαστικού εθνικισμού» και της ανεξάρτητης δραστηριοποίησης των κρατών για τη διασφάλιση εμβολίων για τους πληθυσμούς τους.

Κατά την άποψή του, η επιμονή για μια παγκόσμια προσέγγιση στην κατανομή των εμβολίων είναι αφελής και μη πρακτική, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η επίτευξη ανοσίας του πληθυσμού θα είναι πιο χρονοβόρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συλλογική προσέγγιση της ΕΕ.

Οι κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της AstraZeneca αφορούν περισσότερο την ανάγκη της να βρει «αποδιοπομπαίους τράγους» για την αποτυχία της. Οι ισχυρισμοί ότι η AstraZeneca δίνει προτεραιότητα στη βρετανική και στην αμερικανική αγορά είναι απαράδεκτοι.

Η AstraZeneca είναι μια παγκόσμια εταιρεία η οποία δεν συνδέεται άμεσα με καμία κυβέρνηση ή χώρα. Είναι τόσο σουηδική όσο είναι και βρετανική. Διοικείται από Γάλλο, πουλάει το εμβόλιο της χωρίς κέρδος και κάνει ό,τι είναι πρακτικά δυνατόν προκειμένου να οργανώσει αλυσίδες παρασκευής σε όλο τον κόσμο, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα για το οποίο η Ευρώπη μπορεί να αισθάνεται υπερηφάνεια. Ωστόσο, κατηγορεί την AstraZeneca για ταπεινά κίνητρα.

Ο αρθρογράφος υποθέτει ότι η εταιρεία δεν ήταν «τόσο τρελή» ώστε να εγγυηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όγκο προϊόντος τον οποίο δεν θα μπορούσε να παραδώσει, πολλώ δε μάλλω όταν αυτό αφορά ένα υπό ανάπτυξη προϊόν. Οι αστοχίες στην παραγωγή εξηγούνται από προβλήματα σε μονάδες παραγωγής που εξυπηρετούν την ευρωπαϊκή αγορά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία παρήγγειλαν εμβόλια πολύ πριν την Ε.Ε., και για το λόγο αυτό προηγούνται. Η «θριαμβευτική» στάση των Βρετανών πολιτικών έριξε λάδι στη φωτιά. Είναι αναξιοπρεπής, μη συμβατή με τις βρετανικές αξίες και μη βοηθητική, σχολιάζει.

Εμβολιαστικός εθνικισμός: Όσον αφορά την έκκληση του επικεφαλής του ΠΟΥ για την αποφυγή του εμβολιαστικού εθνικισμού, αυτή δε συνάδει με την πραγματικότητα, σχολιάζει. Για τον αρθρογράφο, ο αγώνας των κρατών να αναπτύξουν και να παρασκευάσουν αποτελεσματικά εμβόλια έχει επιταχύνει την πρόοδο. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν ήταν υπεύθυνος ο ΠΟΥ, διερωτάται. Ακόμα θα συζητούσαμε για το ποιος και πότε θα πάρει το εμβόλιο.

Η έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία εξαρτώνται από δύο παράγοντες: το μέγεθος της απειλής για τη δημόσια υγεία και τις οικονομικές πτυχές των λύσεων, ή αλλιώς την προοπτική ύπαρξης αποτελέσματος. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι δύο αυτοί παράγοντες συνδυάστηκαν. Είναι αλήθεια πως περισσότερες από τις μισές δόσεις εμβολίων έχουν προ-παραγγελθεί από προηγμένες οικονομίες και προορίζονται για το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν το έχει προσέξει ο ΠΟΥ, αυτές οι χώρες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την πανδημία. Τηρουμένων των αναλογιών, ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν έχει πληγεί τόσο σοβαρά όσο ο αναπτυγμένος κόσμος, ούτε έχει επηρεαστεί οικονομικά σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Για παράδειγμα, με βάση την αναλογία των νεκρών στο ΗΒ (χειρότερη στον κόσμο) και τη ζημία που έχει υποστεί η βρετανική οικονομία (χειρότερη στον κόσμο), θα έπρεπε  να δοθεί προτεραιότητα στο ΗΒ, σχολιάζει.

Το να υπαινίσσεται ο ΠΟΥ ότι η Δύση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της προς όφελός της είναι σα να κυνηγάει ανεμόμυλους, σημειώνει. Αντιθέτως. Δεν θα υπήρχε εμβόλιο αν ο δυτικός κόσμος δεν είχε προσφέρει τον πλούτο του και την τεχνογνωσία του.

Όσο πιο σύντομα ανακάμψουν οι δυτικές οικονομίες, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξουν ευημερείς αγορές για την προώθηση των προϊόντων του αναπτυσσόμενου κόσμου. Οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύσουν πρώτα τους πολίτες τους. Αυτό είναι το θεμέλιο του κοινωνικού συμβολαίου. Με αυτό τον τρόπο, θα προστατεύσουν καλύτερα και τον υπόλοιπο κόσμο, καταλήγει.

ΠΗΓΗ: The TelegraphJeremy Warner – How dare they accuse AstraZeneca of deliberately dishonouring the EU

Απέναντι στην επιθετική Τουρκία, η Ελλάδα δεν μειώνει την επιφυλακή της: Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: