Βουλιμικός και αδιόρθωτος ο Ακάρ: Θέλει κι άλλους s-400, F35 αλλά όχι κυρώσεις από τις ΗΠΑ

File photo: Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Photo via Twitter, T.C. Millî Savunma Bakanlığı @tcsavunma




Η Άγκυρα θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις CAATSA και αναμένει από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση υπό τον Μπάιντεν και να προχωρήσουν σε εξομάλυνση, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία προμήθειας των S-400 και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για το δεύτερο πακέτο.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι διαφωνεί με την άποψη των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα συνιστούσαν πρόβλημα για τη λειτουργία των F-35, προσθέτοντας ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου, ωστόσο αίτημα για επιστροφή των S-400 θα μπορούσε να είναι ενοχλητικό.

“Εάν η πλευρά των ΗΠΑ επιθυμεί λύση, μπορεί να βρεθεί λύση με μελέτες τεχνικού επιπέδου. Σε άλλες χώρες αυτά τα δύο συνυπάρχουν ταυτόχρονα” πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η γλώσσα των απειλών, που δεν συνάδει με τη συμμαχία, και η υιοθέτηση κυρώσεων.

Παράλληλα αναφέροντας ότι οι S-400 δεν θα είναι τοποθετημένοι σταθερά σε ένα μέρος αλλά θα αναπτύσσονται όπου χρειάζεται, στο πλαίσιο της εκτίμησης κινδύνων, απειλών, πρόσθεσε ότι το ζήτημα με τις ΗΠΑ μπορεί να επιλυθεί μέσω διαλόγου όπως και ότι είναι σημαντικό να επανεξεταστεί η απόφαση επιβολής κυρώσεων από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Μπάιντεν και γίνουν κινήσεις προς εξομάλυνση.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35. “Μια κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερο χάος. Θα μπορούσε να προχωρήσει από γενιά σε γενιά, πρέπει να το σταματήσετε. Σε ένα περιβάλλον, όπου υπάρχει τόσο μεγάλος κίνδυνος, η ενότητα δεν πρέπει να καταστραφεί ούτε να πληγεί”, είπε ο Χουλούσι Ακάρ.

Ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις CAATSA και ότι αναμένουν από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση υπό τον Μπάιντεν και να προχωρήσουν σε εξομάλυνση.

ΚΥΠΕ, Άννα Ανδρέου
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

 

Παναγιωτόπουλος: Το πρώτο Rafale σε σύντομο διάστημα θα προσγειωθεί στην Τανάγρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: