Τζέφρι Πάιατ: Μαζί με την Ελλάδα κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού

File photo: Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. photo: USA Embassy, Greece.




Τη δέσμευση του αμερικανικού λαού για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας σε όλες τις μορφές, εξέφρασε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης εξέπεμψε το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη φετινή προεδρία της Ελλάδας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA). Επίσης, διατύπωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα και την IHRA για την καταπολέμηση της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενός μουσείου παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο θα «αφηγείται» την ιστορία των δεκάδων χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ειδική αναφορά έκανε ο Τζέφρι Πάιατ στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε πως η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη ήταν το “σπίτι” μιας από τις πιο ζωντανές εβραϊκες κοινότητες στην Ευρώπη και προσέθεσε:

  • «Μέχρι το Ολοκαύτωμα, η Θεσσαλονίκη σωστά αποκαλούνταν η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. Οι Έλληνες Εβραίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας και θα αποτελέσουν βασικό μέρος του μέλλοντός της».

Περαιτέρω, ο κ. Πάιατ επισήμανε πως την 16η Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και την 76η επέτειο από την απελευθέρωση του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτίουν φόρο τιμής στα έξι εκατομμύρια Εβραίων και εκατομμύρια άλλων που δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Επιπλέον, τιμά εκείνους που επέζησαν του Ολοκαυτώματος, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει τις ουλές που έχουν μεταφέρει πολλοί επιζώντες έκτοτε.

Τέλος, είπε πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν στις διαδικτυακές εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει τα Ηνωμένα Έθνη και η UNESCO σε συνεργασία με την IHRA για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, διαμηνύοντας πως εναπόκειται σε όλους μας να εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά, έτσι ώστε ο τρόμος του Ολοκαυτώματος να μην επαναληφθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/Δημήτρης Μάνωλης

Aκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Σακελλαροπούλου: Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνον τον εβραϊκό λαό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: