Τριπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στην Αττική: Αγωνία για τα κρούσματα των Θεοφανείων και για τα σχολεία

File Photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ μέσω ΚΥΠΕ




Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς ύστερα από τα στοιχεία που φτάνουν στα χέρια τους σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, μετά το πέρας των εορτών και υπό το φόβο όσων έλαβαν χώρα τα Θεοφάνεια.

Πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρουν ότι ύστερα από μία μικρή σταθεροποίηση της πανδημίας του κορωναϊού στη χώρα, πλέον το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών. Στο επίκεντρο φαίνεται να είναι η Αττική. Επίσης ειδικοί εκφράζουν φόβους η λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ενδεχομένως να εντείνει το πρόβλημα.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα ενεργά κρούσματα μέσα σε μόλις δύο ημέρες αυξήθηκαν, ενώ η Δυτική Αττική που βρίσκεται σε αυστηρότερο lockdown, δείχνει να είναι μην έχει ανταποκριθεί και να έχει ιδιαίτερα υψηλό ιικό φορτίο. Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που καταγράφονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς πριν από δύο ημέρες τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονταν στα 2.215 και σήμερα (06/01) έφτασαν τα 2.520. Ιδού και η εικόνα των ενεργών κρουσμάτων στην περιοχή που προβληματίζει περισσότερο:

·         Δυτική Αττική: 266 ενεργά κρούσματα

·         Δυτική Αθήνα: 362 ενεργά κρούσματα

Ένα ακόμα στοιχείο που έρχεται να προσθέσει ανησυχία στους ειδικούς είναι ότι τα τοπικά lockdown πληθαίνουν μέρα με τη μέρα κι ο χάρτης αυξημένης διασποράς του κορωναϊού διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα, στην Αττική τα λύματα δείχνουν τριπλασιασμό του ιικού φορτίου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες χαρακτηρίζουν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων πρόωρο και κίνηση ρίσκου.

Το προγνωστικό μοντέλο του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη προβλέπει ότι η δραστηριότητα των γιορτών θα φέρει δραματική αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας στα τέλη Φεβρουαρίου και συνέχιση μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τα κρούσματα του περασμένου 24ώρου

Η έκθεση του ΕΟΔΥ για την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, ανήμερα Θεοφανείων, καταγράφει 816 νέα κρούσματα του κορωναϊού σε 24 ώρες και 48 θανάτους. Την ίδια ώρα, 399 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52.3% είναι άνδρες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, «σήμερα ανακοινώνουμε 816 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωναϊού (COVID-19), εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 142.267, εκ των οποίων 52.3% είναι άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5.547 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42716 (30.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, 399 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 270 (67.7%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 82.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Επίσης, 912 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 48 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.099 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.023 (59.3%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Με πληροφορίες από ethnos.gr

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Νεκρός εντοπίστηκε από την ΕΜΑΚ ο δεύτερος εκ των ορειβατών που είχαν εγκλωβιστεί στον Ψηλορείτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: