Τρία υπέροχα βιβλία από ένα υπέροχο άνθρωπο: Η αγάπη στον γενέθλιο τόπο και η νοσταλγία των παιδικών χρόνων…

Ο μεγάλος δάσκαλος της πάλης Γιώργος Στουκογιώργος παρουσίασε στο 4ο δημοτικό σχολείο Λάρισας το βιβλίο του για τα βαρέα αθλήματα όπως τα έζησε ο ίδιος. Φωτογραφία via YouTube




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Το βιβλίο αποτελεί τη βασικότερη κατηγορία έντυπου λόγου. Μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, ο συγγραφέας του καταθέτει τη μελέτη, την έρευνα, τις εμπειρίες του και τα αισθήματά του.

Γι΄ αυτές τις εμπειρίες κι αυτά τα αισθήματα που περιέχονται σε τρία υπέροχα βιβλία που έγραψε ο Γιώργος Στουκογιώργος κάτοικος Λάρισας με καταγωγή την Αγρελιά Τρικάλων θα μιλήσουμε σήμερα. Το πρώτο αναφέρεται στα παραδοσιακά παιχνίδια της γενέτειρας του, το δεύτερο έχει τον τίτλο «Από τη ζωή των Αγρελιωτών» και το τρίτο τιτλοφορείται «Συγκομιδή δημοσιευμάτων για τους Βλαχαβαίους».

Οι Βλαχαβαίοι ήταν μια από τις πολλές οικογένειες αρματολών των Χασίων με καταγωγή την Αγρελιά που έδρασαν προεπαναστατικά και συνέβαλαν τα μέγιστα στον αγώνα απελευθέρωσης από τον ζυγό του βάρβαρου Ασιάτη.

Το βιβλίο «Από τη ζωή των Αγρελιωτών» προλογίζει ο εκδότης του «Θεσσαλικού Ημερολογίου» Κώστας Σπανός: «Θα περιμέναμε από τόσους με πτυχία πανεπιστημίου να ασχοληθούν με την ιστορία και τη λαογραφία των χωριών μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία τους δεν έχει το μεράκι, το οποίο είναι βασικός παράγοντας για να ασχοληθεί κάποιος με την τοπική Ιστορία…», γράφει ο κ. Σπανός και συνεχίζει: «Την έλλειψη αυτή την αναπληρώνουν μερικοί, χωρίς σπουδές στην Ιστορία.

Η αγάπη στον γενέθλιο τόπο και η νοσταλγία των παιδικών χρόνων στα δρομάκια του χωριού υπήρξε ο λόγος για τον οποίο ανέλαβαν το δύσκολο έργο, να γράψουν κάποιες σελίδες για το χωριό τους, αξιοποιώντας, στο μέτρο του δυνατού, τη σχετική βιβλιογραφία και τις μνήμες γερόντων.

Στην ευάριθμη αυτή ομάδα ανήκει και ο Γιώργος Στουκογιώργος. Η αγάπη του για την Αγρελιά, το χωριό στο οποίο είδε το φως του ήλιου, τον όπλισε με θέληση και κουράγιο να αναζητήσει πληροφορίες, γραπτές και προφορικές, και να συνθέσει, μέχρι τώρα, δύο βιβλία πατριδογνωσίας, Ιστορικά στοιχεία της Αγρελιάς και Τα παραδοσιακά παιχνίδια της Αγρελιάς….».

Ο Γιώργος Στουκογιώργος είναι ένας πολυτάλαντος άνθρωπος προικισμένος με σπουδαία αποθέματα ψυχικής και σωματικής δύναμης. Το βιογραφικό του είναι γεμάτο με πολλές και ξεχωριστές επιτυχίες στον αθλητισμό για τον οποίο έδωσε το μέγιστο των δυνάμεων του, αλλά και με την ανεπιτήδευτη προσφορά στην κοινωνία και την πατρίδα την οποία υπηρέτησε και υπηρετεί με απίστευτη συνέπια και ανιδιοτέλεια. Αθλητής και προπονητής Πάλης, τζούντο, Άρσης Βαρών, Πυγμαχίας και Στίβου, Αρχηγός αθλητικών Αποστολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, Πρόεδρος Σωματείων και Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών Ελληνικών Επιτροπών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής…

  • Ο Γιώργος Στουκογιώργος (βασικός μέλος και σήμερα πολλών χορευτικών συγκροτημάτων) αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα για όλους μας. Τα βιβλία του είναι ένας πραγματικός θησαυρός γνώσης και προσθέτουν σημαντική αξία στην πολιτιστική και αθλητική κληρονομιά του τόπου μας.

Γράφει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου του «Τα  παραδοσιακά παιχνίδια της Αγρελιάς Τρικάλων»: «Προσπάθησα να περιγράψω και να συγκεντρώσω τα παραδοσιακά παιχνίδια της περιοχής μου, έτσι όπως τα πρωτόπαιξα στην γειτονιά μου, στα λιβάδια στο χωριό ΑΓΡΕΛΙΑ. Οι ηλικιωμένοι θα θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και οι σημερινοί νέοι θα πληροφορηθούν το πώς περνούσαμε τον ελεύθερο χρόνο και θα έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν τα παιχνίδια του παλιού καιρού με τα σημερινά δικά τους.

Και στο πρόλογο του βιβλίου «Από τη ζωή των Αγρελιωτών», γράφει επίσης: «Η ζωή των προγόνων μας στηρίχθηκε στα λίγα χωράφια που διέθεταν, όπως όλα τα ορεινά χωριά των Χασίων, και στην εκτροφή των ζώων, γιδοπροβάτων και αγελάδων. Όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, ήμασταν δεμένοι με τη γη και τα ζωντανά της οικογένειας και όλοι μας κουβαλούμε σχετικά βιώματα….».

Καταθέτω τον ανυπόκριτο θαυμασμό μου σ’ αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα που δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί εθελουσίως την πατρίδα, και που και τώρα ακόμη, στα χρόνια της σύνταξης δεν επαναπαύεται στις δάφνες του αλλά εξακολουθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του από κάθε μετερίζι για το καλό του τόπου.

Μέσα στα σπουδαία βιβλία του Γιώργου Στουκογιώργου, βρίσκουμε οι παλιότεροι  και τη δική μας προσωπική διαδρομή, βρίσκουμε τους δικούς μας ανθρώπους, βρίσκουμε τη δική μας όμορφη ζωή στο χωριό σε δίσεκτους καιρούς. Τότε που μπορεί να μην υπήρχε αφθονία αγαθών, υπήρχε όμως ψυχική γαλήνη και αφθονία ανεπιτήδευτης αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπο μας και τον τόπο μας. Τότε που το οικογενειακό εισόδημα και η εργασία ήταν υπόθεση όλων των μελών της οικογένειας, που κατά βάση ήταν πολύτεκνη.

Υστερόγραφο: Στη σελίδα 75 του βιβλίου «Από τη ζωή των Αγρελιωτών» θα βρούμε τη φωτογραφία του μνημείου του Ήρωα Αθανασούλια Βασιλείου από την Αγρελιά που βρίσκεται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας της Λευκωσίας. Έπεσε πολεμώντας με αυταπάρνηση για τη λευτεριά της Κύπρου το μαύρο καλοκαίρι του1974. Υποκλίνομαι!\

(*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν κτίζονται εξ αποστάσεως! Μας “έκαψε” το 2020, το έτος του κορωναϊού…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: