Τουρκική «διπλωματία» των κανονιοφόρων μέσω γερμανικού Τύπου: Επιφυλάξεις για τα… 12 μίλια στο Ιόνιο

Photo Ο αρθρογράφος Tomas Avenarius επισείει τον κίνδυνο ανάφλεξης στο Αιγαίο λόγω “εκνευρισμού” της Άγκυρας για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Screenshot sueddeutsche.de




Με κριτική διάθεση βλέπει η Süddeutsche Zeitung την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη η Süddeutsche Zeitung, στην ηλεκτρονική της έκδοση, εκφράζει επιφυλάξεις για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Όπως υποστηρίζει «η Ελλάδα εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει και θέλει να διπλασιάσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος. Κατά βάση αυτό επιτρέπεται, ωστόσο παραβιάζει προηγούμενες συμφωνίες και μπορεί να εξοργίσει περαιτέρω την Τουρκία».

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει, προ δεκαετιών, «να διατηρήσουν τα χωρικά ύδατα γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και για τις δύο πλευρές στα έξι μίλια, το ήμισυ της απόστασης που προβλέπεται διεθνώς. Το 1995 η τουρκική Βουλή είχε ξεκαθαρίσει ότι κάθε επέκταση των (θαλασσίων) συνόρων στο Αιγαίο αποτελεί αιτία πολέμου. Κατ΄αρχάς η επέκταση των θαλασσίων συνόρων στο Ιόνιο Πέλαγος θα είχε συνέπειες για την Αλβανία. Όμως οι δύο χώρες θέλουν να επιλύσουν τη διαφορά τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τούρκοι και Έλληνες θα μπορούσαν επίσης να παραπέμψουν την αντιπαράθεσή τους σε ένα διεθνές δικαστήριο, αλλά δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επ’ αυτού».

Στη συνέχεια η Süddeutsche Zeitung ανατρέχει σε παλαιότερες δηλώσεις του ναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στην Τουρκία. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Το 2020 ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Sözcu: ‘Αν η Ελλάδα κάνει κάτι τέτοιο μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Αλλά ένα τέτοιο βήμα αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου’. Ισχυριζόταν ότι το 2017 ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, είχε δηλώσει τα εξής: ΄Θα ξεκινήσουμε με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος’. Το δεύτερο βήμα θα ήταν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, δυτικά της Κρήτης. Αλλά αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο για την Τουρκία», καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΣΧΟΛΙΟ HJ

Σημειώνεται ότι ο αρθρογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη Tomas Avenarius, κάνει λόγο για ελληνική «συμφωνία» με την Τουρκία περί μη επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια πράγμα το οποίο είναι ψευδές. Ουδέποτε η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι συμφωνεί με το τουρκικό casus belli για τα χωρικά ύδατα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Εντύπωση προκαλούν οι επαναλαμβανόμενες αναφορές του αρθρογράφου σε ενδεχόμενο πολέμου στο Αιγαίο για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων όπως και η προβολή των τουρκικών θέσεων περί «Γαλάζιας Πατρίδας»

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Γιάννης Παπαδημητρίου

Βερολίνο, Γερμανία

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Η Μόσχα δεν είναι εχθρός της Ελλάδας και της Κύπρου διαβεβαιώνει ο Λαβρόφ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: