Του χεριού της: Η κατοχική δύναμη γνωρίζει πως οι Ευρωπαίοι «πείθονται» εύκολα για τις τουρκικές προθέσεις

O Χάικο Μάας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. photo via @MevlutCavusoglu




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία επιδιώκει να διασφαλίσει πως, ούτε κυρώσεις θα της επιβληθούν αλλά και δώρα θα λάβει

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και έχει διευθετήσει πολλές συναντήσεις με αξιωματούχους της Ε.Ε. αλλά και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψή του συνδέεται με τις δρομολογούμενες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και το Κυπριακό και σπεύδει προφανώς να στρώσει το δικό του δρόμο και να θέσει τη δική του ατζέντα.

Σημειώνεται συναφώς, ότι ο Τσαβούσογλου θα βρεθεί στις Βρυξέλλες μερικά 24ωρα μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν. Στην Άγκυρα παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ουάσινγκτον, γνωρίζουν πως θα υπάρξει αλλαγή δεδομένων και τρόπου προσέγγισης, πλην όμως δεν φαίνεται να αγχώνονται.

Η μετάβαση στην έδρα της Ένωσης και του ΝΑΤΟ, γίνεται και στα πλαίσια του ανοίγματος, που γίνεται από τουρκικής πλευράς πρωτίστως προς τους Ευρωπαίους. Οι επαφές στο ΝΑΤΟ συνδέονται και με τις επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδος και Τουρκίας.

  • Σημειώνεται συναφώς ότι την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα έναρξης των διερευνητικών επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
  • Στη Συμμαχία έχουν ήδη αρχίσει ξανά και οι τεχνικές επαφές σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών, αν και ο Οργανισμός έχει επιβεβαιώσει πως δεν μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Είναι σαφές πως από τουρκικής πλευράς οι παρεμβάσεις γίνονται για να αποφευχθούν οι όποιες συζητήσεις στην πεδίο της Ένωσης, για επιβολή σε βάρος της αριθμου κυρώσεων. Αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του  Μαρτίου. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκονται σε εξέλιξη δυο διαδικασίες ή υπάρχει προοπτική να συνεχιστούν οι όποιες προσπάθειες, τούτο θα αξιοποιηθεί από το τουρκικό λόμπι στην Ε.Ε. για να μην συζητηθούν οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας.

Το πρόγραμμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες δείχνει και το στίγμα των προθέσεων. Η συνάντηση με τον αρμόδιο για τη εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα γίνει ενόψει του γεγονότος ότι ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει αναλάβει να καταρτίσει κατάλογο κυρώσεων.

Μαζί του θα συζητήσει  την αποκλιμάκωση στην Ανατολική  Μεσόγειο και την επαναπροσέγγιση με την ΕΕ. Τα ίδια θέματα θα συζητήσει και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στην ατζέντα θα είναι, ασφαλώς, το μεταναστευτικό, ένα πολιτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται εκβιαστικά από την κατοχική Τουρκία.

  • Θα συναντηθεί διαδοχικά με τους Επιτρόπους Βαρχέλι ( αρμόδιο για τη Διεύρυνση) και Γιόχανσον (Εσωτερικών). Στη συνάντηση με  τον Αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά θα έχει στην ατζέντα το προσφυγικό,  την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και τις προσπάθειες επανεκκίνησης των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Η κατοχική δύναμη χρησιμοποιώντας πολιτικά εργαλεία και γνωρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «πείθονται» εύκολα για τις τουρκικές προθέσεις, επιδιώκει να διασφαλίσει πως ούτε κυρώσεις θα της επιβληθούν αλλά και δώρα θα λάβει. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα… περάσει από τις Βρυξέλλες επιδιώκοντας, λοιπόν και δώρα ( θετική ατζέντα) αλλά και χρόνο για να παρακαμφτούν τα όποια μέτρα μπορούν να υιοθετηθούν. Τα υπόλοιπα προσεχώς.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο «φίλος» μας ο Μπάιντεν και οι καμπάνες που δεν θα κτυπήσουν: Τι να περιμένουμε και από αυτόν…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: