Tον Ιούλιο τα πρώτα Rafale με τους πυραύλους τους: Το χρονοδιάγραμμα στην αλλαγή του status της Π.Α.

File Photo: Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Photo via Dassault Aviation




Σε χρόνο-ρεκόρ προχωρά η εκτέλεση ενός σύνθετου και μεγάλου εξοπλιστικού προγράμματος, λίγους μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για μέτρα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει τότε ότι η Πολεμική Αεροπορία προχωρεί άμεσα στην απόκτηση μίας μοίρας δεκαοκτώ 18 αεροσκαφών RAFALE αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο τα παλαιά MIRAGE 2000 κι έτσι γίνεται πράξη ένα τόσο σύνθετο και πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, καθώς και τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες υποστήριξης.

  • Η απόκτηση των 18 RAFALE μαζί με τα ιδιαίτερα προηγμένα όπλα τους αποτελεί ένα πλήρες εξοπλιστικό πρόγραμμα που αλλάζει άμεσα τα επιχειρησιακά δεδομένα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Τα πρώτα έξι 6 μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός 1 ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι τέσσερις πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας θα ταξιδέψουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Ύστερα από συντονισμένες και συνεχόμενες επικοινωνίες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, τα αρμόδια όργανα προχώρησαν στην έγκριση για την προμήθεια των δεκαοκτώ 18 αεροσκαφών RAFAL – εκ των οποίων τα έξι (δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια) είναι καινούργια και δώδεκα είναι μεταχειρισμένα (δύο διθέσια και δέκα μονοθέσια) – από την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, μαζί με τα απαραίτητα όπλα, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά, αλλά και υπηρεσίες εν συνεχεία υποστήριξης.

  • Το συνολικό κόστος των αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα δεκαοκτώ 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους, τα οποία περιλαμβάνουν κατευθυνόμενα βλήματα αέρος αέρος “METEOR”, καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη (“MICA”,“SCALP”,”EXOCET”).

Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνουν ότι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη επιλογή που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη, ήταν η δυνατότητα άμεσης παράδοσης αριθμού αυτών, προκειμένου να αυξηθεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατακόρυφα η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και η συμπίεση του κόστους προκειμένου να διατεθούν πόροι και σε άλλα οπλικά συστήματα των τριών κλάδων που είναι αναγκαία.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος RAFALE είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα Στρατηγικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

  • Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

Η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία “DASSAULT AVIATION”, παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.

Από τη Βουλή θα περάσει η προέγκριση των συμβάσεων και αφού ψηφιστούν από την Ολομέλεια και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Στη συνέχεια αναμένονται οι σχετικές υπογραφές και η επικύρωση των συμβάσεων από τη Βουλή.

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο ΝΕWS GOOGLE

Το Déjà vu των RAFALE: Tο Γαλλικό μαχητικό φτάνει στην Ελλάδα λίγο πριν την πλήρη ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: