Το τέλος της μουτζούρας στο κέντρο της Αθήνας: 19.000 τ.μ. καθαρίστηκαν από γκράφιτι

File photo: Υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων στην διάρκεια καθαρισμού επιφανειών από γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας. photo via [email protected]
Με 40 μεγάλες παρεμβάσεις σε κεντρικά σημεία της Αθήνας ολοκληρώνεται η πρώτη φάση αντι-γκράφιτι του Δήμου και, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, καθαρίστηκαν 19.000 τ.μ. επιφανειών σε κτίρια και άλλους δημόσιους χώρους της πόλης.

Ο πρώτος κύκλος «έκλεισε» με την εκτεταμένη επιχείρηση καθαρισμού των μεγάλων επιφανειών της οδού Ακαδημίας.

Εδώ και δεκαετίες, οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας αλλά και πολλά σημεία της είχαν παραδοθεί στη μουντζούρα και το άναρχο γκράφιτι.

Γραφικές γωνιές της πρωτεύουσας, μνημεία, αγάλματα, προσόψεις καταστημάτων, πάρκα, «πνίγηκαν» από τη μπογιά, τα συνθήματα, και το χρώμα εμβληματικών σημείων της πόλης αντικαταστάθηκε από τη μιζέρια και το μαύρο. Σε αυτήν την κατάσταση, ο δήμος «απάντησε» με την υλοποίηση ενός εκτεταμένου σχεδίου καθαρισμού των επιφανειών.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, στην Ακαδημίας, τη Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές.

Σε αυτές τις επιφάνειες τοποθετείται και ειδική αντι-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς.

  • Παράλληλα, ξεκίνησε μία οργανωμένη προσπάθεια να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που θα μετατρέψουν «αδιάφορα» σημεία σε πίνακες ζωγραφικής. Ήδη, καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης.

Επίσης, ο νέος κανονισμός καθαριότητας του δήμου, που σύντομα τίθεται σε διαβούλευση, προβλέπει πρόστιμα κατά του γκράφιτι.

«Αυτό που τώρα προέχει είναι να επιμείνουμε σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού για να σβήσουμε όλη αυτήν τη μιζέρια από την καθημερινότητά μας. Και αυτό κάνουμε», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης. Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «στέλνεται το μήνυμα που λέει ότι το δικαίωμα των Αθηναίων να ζουν σε μία καθαρή γειτονιά είναι αναφαίρετο, είναι ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Το «Harrod’s της Ερμού» τρομάζει τους επιστήμονες: Παίζουμε με τη φωτιά, λέει ο Σύψας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal