Το Κογκρέσο εξετάζει τα αποτελέσματα που δείχνουν νίκη Μπάιντεν: Μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για επικύρωση των εκλεκτόρων

File Photo: Το αμερικανικό Κογκρέσο. CNA, ΚΥΠΕ




Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ που πραγματοποιούν σήμερα μια σπάνια κοινή συνεδρίαση, άρχισαν να εξετάζουν την πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του Κολεγίου των Εκλεκτόρων που δείχνουν ότι ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν νίκησε τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

‘Ενας αριθμός Ρεπουμπλικανών και από τα δύο Σώματα δήλωσαν ότι θα αμφισβητήσουν την πιστοποίηση μιας χούφτας Πολιτειών σε μια τελευταία προσπάθεια είτε να αρνηθούν τη νίκη του Μπάιντεν είτε να καθυστερήσουν την πιστοποίηση της νίκης του.

Άλλοι Ρεπουμπλικανοί είπαν ότι η προσπάθεια είναι λανθασμένη και θα μπορούσε να βλάψει το έθνος μακροπρόθεσμα. Έκαναν έκκληση για την ταχεία πιστοποίηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να ορκιστεί ο Μπάιντεν πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Οποιαδήποτε πρόκληση αναμένεται να απορριφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει λάβει 306 εκλέκτορες έναντι 232 του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είτε μέσω της εκστρατείας του, είτε συμμάχων του σε διάφορες πολιτείες προσπάθησε κι απέτυχε να ακυρώσει δικαστικά τα αποτελέσματα σε διάφορες πολιτείες. Στη σημερινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο, υπό την ηγεσία του Αντιπροέδρου Πένς, ρεπουμπλικανικά μέλη της Βουλής και της Γερουσίας αμφισβητούν τα αποτελέσματα της Αριζόνας, της Πενσιλβανίας και της Τζόρτζιας, με αποτέλεσμα τώρα να συνεδριάζουν χωριστά Βουλή και Γερουσία για να αποφασίσουν. Το μόνο που θα καταφέρει η πρωτοφανής αυτή ενέργεια είναι να καθυστερήσει την επικύρωση μέχρι αργότερα μετά τα μεσάνυχτα. Ήδη, αυτή την ώρα συνεδριάζουν χωριστά για τις επόμενες δύο ώρες, Βουλή και Γερουσία, εξετάζοντας την ένσταση του αποτελέσματος της Αριζόνας.

Ο αντιπρόεδρος Πενς που έχει έναν καθαρά διακοσμητικό ρόλο και δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία, δέχθηκε σήμερα επίθεση του προέδρου Τραμπ, ο οποίος μιλώντας σε συλλαλητήριο χιλιάδων υποστηρικτών του μπροστά από το Μνημείο του Λίνκολν, κάλεσε τον Πενς να μην επικυρώσει το αποτέλεσμα και να ζητήσει από τις πολιτείες να αποφασίσουν. Ωστόσο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, στην ομιλία του τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι που να στηρίζει τους ισχυρισμούς Τραμπ ότι έγινε μαζικής έκτασης νοθεία στις εκλογές.

Ο Τραμπ στο συλλαλητήριο επιτέθηκε σε ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι δεν συμμερίζονται την στάση του, για δειλία και αχαριστία και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, ισχυριζόμενος ότι αυτός είναι ο νικητής.

Στην πρωτοφανή αυτή στάση του προέδρου Τραμπ και στις επιθέσεις κατά του ρεπουμπλικανού κυβερνήτη και υπουργού Εσωτερικών της Τζόρτζια, αποδίδεται το ότι χάνει τις επαναληπτικές εκλογές για δύο γερουσιαστές και θα παραδώσει και την πλειοψηφία της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς, δίνοντας άδοξο τέλος στην προεδρία του. O μεν Aφροαμερικανός Ραφαέλ Γουόρνοκ ανακηρύχθηκε νικητής στην αναμέτρηση με την Κέλυ Λέφερ, ο δε εβραϊκής καταγωγής Τζον Όσοφ προηγείται με 17 χιλιάδες ψήφους του Ντέιβιντ Περντιού. Τα τελικά αποτελέσματα την Παρασκευή, με την καταμέτρηση 70.000 ψήφων, εκ των οποίων οι 13.000 του εξωτερικού.

Με πληροφορίες Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Επίθεση εναντίον του Καπιτωλίου από οπαδούς του Τραμπ: Φυγαδεύτηκε ο αντιπρόεδρος Πενς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: