Το εμβόλιο Sputnik-V σε μορφή που να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου ετοιμάζει η Ρωσία

File photo: To ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωναϊού, Sputnik – V. Στην Τρίπολη της Λιβύης έφτασαν σήμερα πάνω από 100.000 δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου. EPA/MINZDRAV μέσω ΚΥΠΕ




Η Ρωσία σχεδιάζει να παράγει το δικό της εμβόλιο κατά του κορωναϊού Sputnik-V σε μορφή που θα επιτρέπει να μεταφέρεται και να διατηρείται σε κανονικές θερμοκρασίες κατάψυξης ψυγείου έως τους -18 βαθμούς Κελσίου, αλλά και εμβόλιο Sputnik-V σε μορφή που θα μπορεί να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει την Ρωσία στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των εμβολίων καθώς θα μειώσει το κόστος αποθήκευσης και μεταφοράς του εμβολίου Sputnik-V, κάνοντας πιο εύκολες τις απαιτήσεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που προϋποθέτουν μια αλυσίδα εφοδιασμού με ψυγεία ψύξης μεγαλύτερης της κανονικής για την αποθήκευσή του, και διευκολύνοντας ταυτόχρονα τις αναπτυσσόμενες χώρες να το αποκτήσουν.

Ο Μουράσκα είπε επίσης ότι μια από τις έξι εταιρίες που παράγουν το εμβόλιο έχει αναπτύξει μια μορφή του εμβολίου που διατηρείται σταθερό σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου σε υγρή μορφή, παρότι ο υπουργός δεν παρουσίασε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα της παραγωγής του.

«Η έναρξη της παραγωγής του εμβολίου Sputnik-V σε νέες συνθήκες αποθήκευσης σε μια από τις μονάδες παραγωγής του θα μας επιτρέψει να καλύψουμε περισσότερες περιοχές και να κάνουμε πιο εύκολο τον μαζικό εμβολιασμό για τον πληθυσμό», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός.

Δυο πηγές προσκείμενες στην διαδικασία παραγωγής του εμβολίου ανέφεραν ότι η μορφή αυτή του εμβολίου μπορεί να παραχθεί από την ιδιωτική φαρμακευτική εταιρεία Generium. Μια πηγή δήλωσε ότι η παραγωγή του μπορεί να αρχίσει εντός του τριμήνου, χωρίς να απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις.

Η εταιρεία Generium δεν απάντησε στο αίτημα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Το θέμα των θερμοκρασιών στις οποίες πρέπει να φυλάσσεται το εμβόλιο, απασχολεί τις χώρες. Για παράδειγμα το εμβόλιο που ανέπτυξαν οι εταιρείες BioNTech και Pfizer, πρέπει να διατηρείται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες περίπου στους -70 βαθμούς Κελσίου, πριν αρχίσει να αποστέλλεται στα κέντρα διανομής, σε κιβώτια γεμάτα με ξηρό πάγο.

Ο Αλεξέι Κουζνετσόφ, σύμβουλος του Ρώσου υπουργού Υγείας, δήλωσε ότι η νέα μορφή του εμβολίου Sputnik-V επί του παρόντος μπορεί να φυλάσσεται για τρείς μήνες, ενώ το ψυχθέν εμβόλιο που αποθηκεύεται στους -18 βαθμούς Κελσίου έχει έξι μήνες ζωής σε συνθήκες συντήρησης.

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF (Russian Direct Investment Fund) το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V παγκοσμίως, δήλωσε ότι τα μέσα διανομής συνιστούν ένα μεγάλο κόστος για το εμβόλιο, γι’ αυτό είναι ένα «μεγάλο συν» το να μπορεί να φυλάσσεται το εμβόλιο σε θερμοκρασίες 2-8 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο δεν ανέφερε πότε η νέα μορφή του εμβολίου Sputnik-V θα είναι έτοιμη να εξαχθεί στο εξωτερικό.

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει επίσης αναπτυχθεί σε στερεά μορφή, σε μορφή σκόνης, που μπορεί να διατηρηθεί σε συνθήκες κατάψυξης, δήλωσε νωρίτερα ο Κιρίλ Ντμίτριεφ. Ωστόσο δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η παραγωγή του δεν έχει ακόμη αρχίσει.

Με πληροφορίες Reuters-TASS μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΑκολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWSόσχα, Ρωσία

Έως και 50% μειώνει η Pfizer τις παραδόσεις εμβολίων σε ορισμένες χώρες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: