Την εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα επαναφέρει με βίντεο το BBC

File Photo: Τα μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό μουσείο. EPA, FACUNDO ARRIZABALAGA




Στον ιστότοπο του ΒΒC δημοσιεύεται βίντεο διάρκειας 3:45 λεπτών σχετικά με την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και με επίκεντρο την πρώην Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη.

Όπως αναφέρεται, το 1983 η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε για πρώτη φορά να ζητήσει επισήμως την επιστροφή των γλυπτών που είχαν αφαιρεθεί από το πιο διάσημο εθνικό μνημείο της Ελλάδας δύο αιώνες πριν.

Η Ελληνίδα ηθοποιός και τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, είπε ότι ο Βρετανός πρέσβης, λόρδος Έλγιν, δεν είχε κανένα ηθικό δικαίωμα να μεταφέρει τα γλυπτά από την Αθήνα στο Λονδίνο μεταξύ 1801 και 1804. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξενούνται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο η Μελίνα Μερκούρη επισκέφθηκε.

Η ίδια μίλησε με τον τότε διευθυντή του μουσείου, David Wilson. H Βικτώρια Σολομωνίδου, πρώην πολιτιστική ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, ήταν με τη Μελίνα Μερκούρη και θυμάται την απήχηση της επίσκεψής της στο βρετανικό κοινό.

Στο βίντεο προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη της Μελίνας Μερκούρη και από την επίσκεψή της στο Βρετανικό Μουσείο καθώς και ζωγραφιές παιδιών από βρετανικά σχολεία της εποχής που είχαν εμπνευστεί από το θέμα και υποστήριζαν την επιστροφή των Γλυπτών.

Γίνεται επίσης σύντομη αναφορά στην πορεία της εκστρατείας μετά τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη. «Δεν ξέρω πότε θα επιστρέψουν τα γλυπτά, ίσως να μην ζω τότε, αλλά όταν επιστρέψουν θα ξαναγεννηθώ», είχε δηλώσει η Μερκούρη.

ΠΗΓΗ: ΒΒC – Fighting for the Parthenon marbles – ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: