Τη νέα φρεγάτα… αποκαλύπτει το Πολεμικό Ναυτικό: Κρίσιμες αποφάσεις το επόμενο διάστημα

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι αλλά και Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου της ΔΥΚ κατά την παρακολούθηση του ερευνητικού σκάφους Orus Reis και της τουρκικής πολεμικής αρμάδας. Πηγή εικόνας: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Η πέντε και πλέον μηνών κρίση με την Τουρκία ανέδειξαν τον πρώτο αποτρεπτικό ρόλο στο Πολεμικό Ναυτικό, με τις φρεγάτες και τις πυραυλακάτους να είναι η «σκιά» των τουρκικών πολεμικών πλοίων που συνόδευαν το ερευνητικό Oruc Reis.

Φρεγάτες και κυρίως πυραυλάκατοι δοκιμάστηκαν και φάνηκε η εκτεταμένη και πολύπλευρη εκπαίδευση των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού που οτιδήποτε χρειάστηκε αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Το 2021 ανήκει δικαιωματικά στο Πολεμικό Ναυτικό μιας και η χρονιά που έφυγε έκλεισε με την ταχύτατη συμφωνία για την Πολεμική Αεροπορία. Τα RAFALE, μπήκαν στο αυλάκι και οι διαδικασίες οδεύουν προς την τελική ευθεία που θα είναι οι υπογραφές ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη.

  • Κατά συνέπεια απ’ εδώ και στο εξής τα Επιτελεία και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στοχοποιούν το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα που έχει να κάνει με την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν είναι άλλο από τις τέσσερις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου.

Στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού άπαντες γνωρίζουν ότι σε δυο το πολύ τρεις μήνες πρέπει ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους και να κοινοποιήσουν στην πολιτική ηγεσία τον τύπο της φρεγάτας πολλαπλού ρόλου με την οποία ο στόλος θα πορευτεί τα επόμενα 30 χρόνια.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο για το Νόμο- πλαίσιο των RAFALE, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σε διαφορετικά σημεία του λόγου του ή σε απαντήσεις που έδωσε, ξεκαθάρισε ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για το Πολεμικό Ναυτικό.

«Όσον αφορά στις φρεγάτες, θέλω να πω ότι το παιχνίδι όπως έχω πει άλλωστε από του βήματος είναι ανοικτό. Το παιχνίδι με την έννοια της τελικής απόφασης από την Κυβέρνηση για την πρόσκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών.

Κι αν ήταν τόσο εξαρτημένος ο Πρωθυπουργός ή η κυβέρνηση από τα γερμανικά συμφέροντα, πολύ απλά θα είχαμε ήδη επιλέξει τη γερμανική πρόταση για αυτή τη φρεγάτα, η οποία είναι μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί, των πολλών και ενδιαφερόντων, για την κατασκευή αυτού του νέου πλοίου.

Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις εξετάζουμε πολύ προσεκτικά. Την απόφαση δεν θα μας την υποδείξει το «Σκάι» (το άκουσα και αυτό) αλλά το Πολεμικό Ναυτικό προς το συμφέρον της Εθνικής Άμυνας και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που περιγράφει το Πολεμικό Ναυτικό, το Επιτελείο που αυτή τη στιγμή εξετάζει την πρόταση.»

Αυτά σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο, βάζοντας μια παρένθεση στο θέμα των Γαλλικών RAFALE.

  • Το επερχόμενο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου-Παρλί

Πάντως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός πως έως τα τέλη του μήνα στην Αθήνα θα βρεθεί η Γαλλίδα υπουργός άμυνας η οποία σύμφωνα με πολλές πληροφορίες από διαφορετικές πηγές, λέγεται ότι θα κομίσει την απόφαση της Γαλλίας τόσο για τις νέες φρεγάτες, όσο και για πολεμικά πλοία ενδιάμεσης λύσης, αλλά και την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό επαναλάμβαναν ότι οι συζητήσεις που είχαν γίνει με τους Γάλλους είναι πολύ πιο προχωρημένες σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους «μνηστήρες», ενώ υπάρχουν και δυο κληρονομιές, αυτή των Mirage 2000-5 για την τεχνική υποστήριξη, αλλά και ο νόμος- πλαίσιο που έφερε τα RAFALE στον Ελληνικό αεροπορικό στόλο.

Με αυτή την κληρονομιά είναι λογικό ότι δεν αποκλείεται- στην περίπτωση επιλογής των Γαλλικών πλοίων- να πατήσει και η επόμενη σύμβαση.

  • Άλλωστε σαφές ήταν και το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου δια βήματος της βουλής προς το Παρίσι και την συχνή συνομιλήτρια του, Φλοράνς Παρλί, καθώς ο Έλληνας υπουργός αναμένει την πρόταση από τη Γαλλία.

«Αποτυπώθηκε μεταξύ άλλων η υφιστάμενη και ενισχυόμενη στρατηγική σχέση με τη Γαλλία, η οποία εκτιμώ ότι υπάρχουν προϋποθέσεις να ενισχυθεί και να διευρυνθεί περαιτέρω από την καλή διάθεση που επιδείχθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις από τη γαλλική πλευρά σε όλα τα επίπεδα.»

  • Το σενάριο του Διεθνούς Διαγωνισμού

Και επειδή δεν είναι μόνη της η Γαλλία που προσπαθεί να πείσει το Πολεμικό Ναυτικό να δεθεί στην παριζιάνικη ψηφιακή τεχνολογία, γίνεται σαφές από Επιτελείς ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ θα μάθει ποια είναι τα ενδιαφέροντα για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πως το Επιτελείο επιθυμεί να κεφαλαιοποιηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.

  • Και επιπλέον γίνεται ακόμη κάτι σαφές από το Επιτελείο, ότι μια συμφωνία «G to G» είναι μια διαδικασία πολύ πιο γρήγορη και ο πελάτης- στην προκειμένη το Πολεμικό Ναυτικό- παίρνει ακριβώς αυτό που ζητάει.

Πάντως αν τυχόν «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες τόσο με το Παρίσι, όσο και με τους Αμερικανούς, δεν αποκλείεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να κατευθυνθεί σ’ έναν διεθνή διαγωνισμό ο οποίος βεβαίως θα έχει μια καθυστέρηση, μόνο για την ολοκλήρωσή του, σχεδόν 18 μήνες κι αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω καθυστέρηση απόκτησης νέων μονάδων επιφανείας για το Πολεμικό Ναυτικό που τόσο τις έχει ανάγκη ώστε να συνεχίσει να ασκεί με πυγμή τις αποστολές που του αναθέτει η πολιτεία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για ΑΜΥΝΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

 

Σκληροί αναχαιτιστές με εμπειρία 1000 ώρες στον τύπο τους, τα πρώτα «γεράκια» των RAFALE F-3R

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: