«Θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Ν. Βούτσης

File photo: Ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης στη Βουλή. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές
«Δεν περνάει μέρα χωρίς να ενισχύεται η άποψή μας ότι αναφύεται θέμα Δημοκρατίας στη χώρα μας» επισήμανε ο τέως πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «θεσμικό αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο η κυβέρνηση θέλει να οδηγήσει τη χώρα» και δηλώνει ότι «η Βουλή δεν μπορεί να μένει αδρανής μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο για περιστολή δικαιωμάτων συνταγματικά κατοχυρωμένων».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αναφέρει σε δήλωσή του ότι «δεν περνάει μέρα χωρίς να τεκμηριώνεται το ότι η κυβέρνηση απροκάλυπτα “αξιοποιεί” τα περιοριστικά μέτρα και τη συρρίκνωση του δημόσιου χώρου λόγω πανδημίας για να θέσει αντιδημοκρατικές ψηφίδες μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων στο παζλ ενός σύγχρονου αστυνομικού κράτους».

Υποστηρίζει ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνηση πέρα από «απόρροια της ιδεολογικής εμμονής για “νόμο και τάξη”», αποτελεί «συνιστώσα της αυταρχικής διακυβέρνησης που δίνει σήματα στην κοινωνία και προετοιμάζει καταστολή για την εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής της με επίκεντρο τη συρρίκνωση των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων στην εργασία».

Ο κ. Βούτσης αναφέρει ειδικότερα ότι η κυβέρνηση αρνείται προς ώρας την πρόταση Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Δημοκρατίας, τη συζήτηση για την έκθεση Αλιβιζάτου -που την είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη- τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή για τις διαδικασίες καταγραφής δεδομένων και κρουσμάτων της πανδημίας.

«Απέκλεισαν, διά της πλειοψηφίας στην ίδια αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τη διαδικασία ελέγχου σε αδιαφανείς συμβάσεις, αναθέσεις και συναλλαγές μέσα στην πανδημία», συνεχίζει ο κ. Βούτσης και προσθέτει:

«Προχωρούν σε παρεμβάσεις χειραγώγησης, μέσω πακτωλού χορηγήσεων των “προθύμων” ΜΜΕ», «επιχειρούν πλέον και τον ανοικτό περιορισμό της άσκησης του λειτουργήματος των δημοσιογράφων και φωτογράφων στις δημόσιες συναθροίσεις» και «αίρουν την ασυλία σε βουλευτές για απόψεις που εξέφρασαν από του βήματος της Βουλής».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αθήνα, Ελλάδα

Ακολουθήστε το HELLAS JOURNAL στο NEWS GOOGLE

Τα μαζεύει το υπουργείο: Οι δημοσιογράφοι είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου θέλουν στις διαδηλώσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: