Θα καταδικαστεί στη δίκη του στη Γερουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ; Ο Τζο Μπάιντεν δεν το πιστεύει…

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. EPA, KEVIN DIETSCH / POOL




Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ως ο προκάτοχός του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, θα κριθεί ένοχος στη δίκη του στην αμερικανική Γερουσία για «υποκίνηση στάσης».

Ο κ. Μπάιντεν είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN πως δεν αναμένει 17 μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να ταχθούν υπέρ της καταδίκης του Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στον απαραίτητο αριθμό ψήφων για να υπάρξει τέτοια ετυμηγορία — με την προϋπόθεση ότι και οι 50 γερουσιαστές και γερουσιάστριες των Δημοκρατικών θα ψηφίσουν επίσης υπέρ της καταδίκης.

Νωρίτερα, εννέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, «εισαγγελείς» στην περίσταση αυτή, επέδωσαν και τυπικά το κατηγορητήριο (article of impeachment) στη Γερουσία.

Με επισημότητα, οι «εισαγγελείς» που ορίστηκαν από τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι βάδισαν στους ίδιους στολισμένους με αγάλματα και πίνακες διαδρόμους που είχαν καταλάβει οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ στην αιματηρή έφοδό τους στο Καπιτώλιο την 6η Δεκεμβρίου.

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσει την 9η Φεβρουαρίου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σήμερα πως ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει αν εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου προέβησαν σε μια «ανάρμοστη απόπειρα» επιδιώκοντας να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιθεωρητή Μάικλ Χόροβιτς ήρθε μετά από δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι ο Τζέφρι Κλαρκ, ο τέως υφυπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για το Τμήμα Πολιτικής Διεύθυνσης, συνομώτησε με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια εκδίωξης του τότε μεταβατικού υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Ρόζεν, έτσι ώστε να μπορούσε ο Τραμπ να ξεκινήσει έρευνα για φερόμενη νοθεία στις εκλογές στην Τζόρτζια.

Ο Κλαρκ, σύμφωνα με τους New York Times, ενστερνιζόταν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς Τραμπ για νοθεία στις εκλογές και την εκστρατεία του «Σταματήστε την Κλοπή» και συναντήθηκε με τον βουλευτή Σκοτ Πέρι της Πενσυλβανίας για να συζητήσει ένα σχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει μια επιστολή στην Πολιτεία της Τζόρτζια που να αποκαλύπτει ότι το υπουργείο θα διερευνήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η συνωμοσία απέτυχε, μετά αφότου ωστόσο άλλα ανώτερα στελέχη του υπουργείου απείλησαν να παραιτηθούν αν ο Κλαρκ διοριζόταν υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο γενικός επιθεωρητής Μάικλ Χόροβιτς τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι η έρευνα που θα διεξάγει θα συμπεριλαμβάνει «όλες τις σχετιζόμενες καταγγελίες που ενδέχεται να προκύψουν», αλλά θα περιοριστεί στον ρόλο που διαδραμάτισαν, αν αυτό αποδειχθεί, εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου.

Το γραφείο του, πρόσθεσε, δεν είναι αρμόδιο να διερευνήσει άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους εκτός του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

H ακτιβίστρια Χάριετ Τάμπμαν στο νέο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων δήλωσε η Ψάκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: