Θα επιτύχει η “επίθεση γοητείας” της Τουρκίας προς τους άμυαλους Ευρωπαίους; Ο Ταγίπ τους δουλεύει…

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ POOL EPA




Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση γοητείας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και να αποφύγει αυστηρότερες κυρώσεις για τις πωλήσεις όπλων, αναφέρει στην εφημερίδα Express ο Tim McNulty.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Melvut Cavusoglu) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδιώξει μια διπλωματική ώθηση για τη χώρα του μετά από ένα χρόνο οξυμένων εντάσεων. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (Tayyip Erdogan) είχε πυροδοτήσει διαμάχη με Ευρωπαίους ηγέτες για την αμφιλεγόμενη γεώτρηση φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, με αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σε συνάντηση με τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Χοσέπ Μπορέλ (Josep Borrell) στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, ο Cavusoglu εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησής του να εξομαλύνει τις σχέσεις με το μπλοκ.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ευρώπης, ο Cavusoglu είπε:

“Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ακούμε πάλι ο ένας τον άλλο. Το 2020 ήταν μια προβληματική χρονιά όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., που οδήγησε σε επιπτώσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο και στην κοινή τους δήλωση”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Έκτοτε, και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει τη βούληση να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών”.

Η ένταξη στην Ε.Ε. θεωρείται από πολύ καιρό ως «στρατηγική προτεραιότητα» για την Τουρκία.

Ο Borrell χαιρέτισε την κίνηση για το ξεπάγωμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Αναφερόμενος στη διαμάχη για το φυσικό αέριο που ξέσπασε μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας πέρυσι, είπε ότι η Ε.Ε. υποστήριξε σθεναρά τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών για την αποκλιμάκωση του ζητήματος. Είπε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών:

“Ένα άλλο καλό βήμα είναι η εξαγγελθείσα επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Επιθυμούμε έντονα να δούμε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή”.

Νωρίτερα αυτό το μήνα ο Cavusoglu κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «πολιτικοποίησε υπερβολικά» τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών. Σε συνέντευξή του στο Euractiv, ο Cavusoglu είπε:

«Η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με την Ε.Ε. στην προοπτική της ένταξης. Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο πρόεδρος Erdogan, θέλουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ε.Ε. Όταν το ερώτημα τίθεται με τον σωστό τρόπο, περίπου το 80% των Τούρκων πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι χρήσιμη για την Τουρκία και υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης. Αντιθέτως, η Ε.Ε. πολιτικοποίησε υπερβολικά τις ενταξιακές μας διαπραγματεύσεις και επέτρεψε στα κράτη μέλη να κάνουν κατάχρηση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών εναντίον της Τουρκίας για τους στόχους της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής τους. Αυτή η προσέγγιση είναι άδικη και μη ρεαλιστική».

Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. από το 1987, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις σταμάτησαν επίσημα το 2016.

ΠΗΓΗ: Express (Tim McNulty) – Turkey launches charm offensive on EU to avoid additional sanctions on weapons

Τι εισηγείται για την Τουρκία η “δεξαμενή σκέψης” των Δημοκρατικών; Επικεφαλής ένας Ελληνοαμερικανός!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: